Innehållsförteckning

En minuts recension

Sony Bravia X95J, som släpptes i slutet av XNUMX, är en av den japanska elektroniktillverkarens flaggskepps-TV-apparater, och utlovar några av de högsta ljusstyrkorna och de mest omfattande funktionerna i hela XNUMX-serien. Det är precis vad den erbjuder.

Tack vare X-Anti-Glare och en pointe plus ljus ljusstyrka, eliminerar det det goda namnet på de mindre problem som våra plan har är främre lägèrement plus tillgängliga, le Sony X90J, tout en preservant presque tout ce qui en faisait un si bon TV För det första.

Jämfört med vad Samsung och Sony gjorde förra året, konkurrerar den bra med Samsung QN90A vi recenserade, och bortsett från några nackdelar skulle vi säga att Sony X95J är den övre mellanklassmodellen.

LG kanske fortfarande har ett försprång gentemot Sony till den här kostnaden med sin LG C1 OLED, men om du letar efter en ultraljus TV som kan sitta mitt i ett väl upplyst vardagsrum är Sony X95J en av de bäst du hittar. Vi har sett det.

Pris och lanseringsdatum

 • En del av Sonys tjugo-en TV-sammanställning
 • Kostnaderna börjar på €3,295 / €XNUMX / AU$XNUMX
 • Tävla med LG C1 OLED och Samsung Q90A QLED

Sony Bravia X95J är en del av Sonys 95 TV-samling och kommer snart att följas av Sony X4K XNUMXK Mini LED TV, som kommer ut i slutet av XNUMX.

Den största skillnaden mellan modellerna är att X95J använder ett mini-LED-bakgrundsbelysningssystem som borde ge bättre kontrastkontroll. Det här är något vi hade väldigt små problem med på Sony X95J, så det ska bli bra att se hur skärmen ser ut när man kör mini-led.

Som sagt, medan Sony X95J snart kommer att ha sin efterträdare på butikshyllorna, försvinner den inte i samma ögonblick som X95K kommer ut på marknaden och bör vara tillgänglig i minst ett eller ett par år.

Tills den äntligen kommer från marknaden kommer X95J att finnas i tre olika storlekar: sextiofem tum, sjuttiofem tum och åttiofem tum. Den sextiofem-tumsmodellen skickades till oss för granskning, men allt ovanstående och följande bör gälla för varje modell. Så här ser prisfördelningen ut:

 • Sony XR-65X95J: $1,799 1,799 / £3,295 XNUMX / AU$ XNUMX XNUMX
 • Sony XR-75X95J: $2,299 1,999 / £4,495 XNUMX / AU$ XNUMX XNUMX
 • Sony XR-85X95J: $3,799 3,499 / £5,795 XNUMX / AU$ XNUMX XNUMX

Sony X95J TV i ett vardagsrum.

(Fotokredit: Sony)

Design

 • Benen kan vara ihop eller åtskilda
 • Något tjockare än konkurrenterna.
 • Endast två HDMI 2.1-portar

Specifikationer Sony X95J

Skärmstorlekar: 65, 75, 85 tum | 4K: Ja | HDR10: Ja | GLH: Ja | Dolby Vision/Atmos: Ja/Ja | Panelteknik: LED-LCD | Smart TV: Google TV | Böjd: Nej | 3D: Ja | Ingångar: 2x HDMI 2.1 (1x eARC), 2x HDMI 2.0b, 2x USB, 1xRF, ethernet | Utgångar: 1x optisk

Designmässigt bryter Sony Bravia X95J inte riktigt formen, den gör inget för innovativt eller vågat, men den gör inget fel heller. Det här är bara praktiska designbeslut som ger TV:n ett gediget utseende som hjälper den att smälta in i ditt vardagsrum.

Med start längst ner på skärmen kan benen ställas in i ett antal olika konfigurationer för bredare eller smalare bord och kan justeras upp eller ner beroende på om du vill placera en soundbar under skärmen.

Eftersom vi planerade att testa Sony HT-A7000 strax efter att ha granskat den här TV:n, bestämde vi oss för att gå med fötterna på ytterkanterna och något infällda för att låta en soundbar få plats under.

Ramen runt utsidan av skärmen är otroligt tunn och konkurrerar med vad Samsung och LG gör med sina flaggskepps-TV-apparater, men vid 2,40 tum (6,1 cm) är Sony X95J lite tjockare på skärmen. bak än till exempel en LG OLED eller LG. en avancerad Samsung QLED-TV.

Den uppenbara skillnaden mellan denna Sony TV och Samsungs och Sonys skärmar är skärmtekniken. Sony använder fortfarande konventionell LED-LCD-teknik, medan Samsung och LG har gått över till mini-LED och OLED med sina flaggskepps-TV. Vi kommer att diskutera hur detta påverkar prestandan på en minut, men dess designpåverkan är att X95J är något tjockare.

Vänd på TV:n så hittar du urvalet av portar som kan döljas av några av de medföljande plastpanelerna.

Dina ingångsalternativ inkluderar fyra HDMI-portar, varav två är HDMI 2.1, varav en är eARC-porten; en siffra som vi önskar var lite högre, med tanke på hur många som kommer att välja att den ska paras ihop med deras PS5 eller Xbox Series X.

Att begränsa hela HDMI 2.1-ingångarna till portarna tre och fyra är olyckligt, enkelt och enkelt.

I slutändan är inget av designbesluten Sony tog för X95J en avgörande faktor, men de är mindre problem som hindrar X95J från att få vårt fulla stöd.

Google TV

(Bildkredit: Google)

Smart TV (Google TV)

 • Organiserad och innehållsbaserad presentation
 • Kompatibel med Chromecast inbyggd och Google Assistant
 • En av få tv-apparater med Bravia Core-tjänst

Sätt igång Sony Bravia X95J och du möts av Google TV, den förnyade efterföljaren till Android TV som skär igenom linjerna och istället fokuserar på nya program och filmer. Den här adressen kräver en bättre innehållsrekommendationsalgoritm, vilket Google har gjort ett mycket bra jobb med att tillhandahålla.

Istället för en traditionell startskärm som du hittar på Roku, öppnar Google TV direkt till en For You-sida som visar filmer och program som du förmodligen kommer att njuta av att titta på. Därifrån kan du byta till andra flikar för filmer och TV-program, som en flik för din bevakningslista som du kan uppdatera från din telefon.

Förutom att vara bra på att analysera dina tittarvanor, kommer Google TV med ett antal fiffiga funktioner, inklusive Google Assistant inbyggd och Chromecast inbyggd.

Den förstnämnda kan manövreras via Google Assistant-knappen på fjärrkontrollen eller, om du känner dig mer äventyrlig, via TV:ns inbyggda mikrofon. Det senare kräver att du fysiskt vänder på en strömbrytare på baksidan av TV:n för att använda den och den är inaktiverad direkt ur lådan.

När det gäller den inbyggda castingen fungerar den som alla andra Chromecast-enheter och är väldigt lätta att använda.

Ur lådan har Google alla stora streamingtjänster installerade, inklusive Netflix, Amazon Prime Video, Hulu, Disney Plus och andra, men du kan alltid gå till Google Play Store för att ladda ner mer.

Det går snabbt att växla mellan appar tack vare den kraftfulla XR Cognitive Processor som finns i mitten av TV:n, och innehållet lanseras snabbt.

Fyra av dessa appar finns direkt på Bluetooth-fjärrkontrollen som följer med TV:n (Netflix, YouTube, Disney Plus och Prime Video), vilket borde ge dig enkel tillgång till de mest populära streamingtjänsterna.

Fjärrkontrollen innehåller även knappar för en DVR och en guide om du vill byta ut din trådbundna fjärrkontroll mot denna, samt grundläggande uppspelningsknappar.

Förutom alla vanliga streamingtjänster du hittar på andra ställen, har X95J även tillgång till Sony Bravia Core. Att helt enkelt köpa en X90J före den 23 februari 2024 ger dig rätt till 10 filmpoäng att använda på ett urval av minst 300 filmer.

Dessa filmer inkluderar det mesta av Sony Picture Entertainments katalog, som Spider-Man: Into the Spider-Verse och Jumanji: The Next Level. Det är något som ingen annan TV har just nu och eftersom det i princip är gratis att prova är det värt att dra nytta av medan du fortfarande kan.

Sony X95J TV i ett vardagsrum.

(Fotokredit: Sony)

Bildkvalitet

 • Exceptionell bildkvalitet
 • Utmärkt skalning tack vare den kognitiva XR-processorn
 • Så ljus... kanske för ljus?
 • Brist på robust VRR-stöd

För att testa Sony X95J:s prestanda har vi gått igenom en serie ansträngande tester, från att förbättra SD-bildkvaliteten till att producera några av de ljusaste tonerna i 4K HDR.

Det innebar att strömma Dolby Vision-innehåll som The Book of Boba Fett på Disney Plus och hämta OTA-innehåll med en inomhus-HD-antenn. Utöver det testade vi hur spelen såg ut på TV med ett kommande PS5-spel och vanlig HD-streaming via HBO Max.

Alla dessa uppgifter är mycket beroende av Sonys XR Cognitive Processor, hjärnan bakom muskeln vi först såg i aktion i Sony X90J.

Det som gör Cognitive Processor XR speciell är dess förmåga att dela upp en scen i delar och sedan avgöra vilken som är fokuspunkten. Om renderaren ser en ljus neonskylt vet den hur den ska öka ljusstyrkan och klarheten hos den skylten.

Om den identifierar en person förbättrar den deras hudton och alla detaljer som hår eller rynkor. Det händer omedelbart ruta för ruta, allt bakom kulisserna. Detta gör den speciell jämfört med andra processorer som bara tittar på information som scenens maximala ljusstyrka och justerar bakgrundsbelysningen därifrån.

Som sagt, lika imponerande som XR Cognitive Processor är, den är inte perfekt.

Om du planerar att titta på sub-HD-innehåll på din sextiofem-tums X95J kommer du förmodligen att känna att du strömmar från månen: innehållet kommer att vara kornigt och, beroende på din mottagning, till och med pixlat, och det finns antingen en skalningsalgoritm eller den utmärkta Sonys XR kognitiva processor kan inte göra så mycket åt det.

Inte Sonys fel i sig, eftersom du inte kan göra mycket utan data att arbeta med, men det kan innebära att du kommer att vilja välja en mindre skärm om du planerar att titta på mycket HD-subvideoinnehåll.

Men höj upplösningen till HD så kommer du att njuta. För vår första HD-utflykt såg vi This is 40 på HBO Max och filmen såg fantastisk ut. Även om filmen endast släpptes i HD hade den en skärpa som motsäger dess ursprungliga upplösning.

Inte alla HD-filmer kommer att se så enastående ut (Chicago på Showtime har verkligen inte skalat så bra), men för det mesta är det rimligt att förvänta sig anständiga resultat på detta område.

X95J är dock designad för 4K HDR-strömning, och det är där du hittar dess bästa prestanda. Att använda en full-array LED-LCD kan ha sina nackdelar när det kommer till kontrast, men direkt ur lådan lyser Sony X95J verkligen när det kommer till ljusstyrka.

Otroliga detaljer som vi aldrig tidigare sett i program som The Book of Boba Fett på Disney Plus började dyka upp framför våra ögon som var för mörka på andra tv-apparater för att verkligen förstå.

För vissa är dock högen...

Dela detta