Rega Planar PL1 recension: Den bästa prisvärda skivspelaren du kan få

Rega Planar PL1 recension: Den bästa prisvärda skivspelaren du kan få

Rega Planar PL1: Recension om en minut

Rega Planar PL1 är den senaste versionen av en skivspelare på nybörjarnivå som först introducerades 2005, och det är utan tvekan den bästa versionen hittills, vilket säger något. I nästan 50 år har Rega satt riktmärken inom skivspelare, och i alla prisklasser.

Rega Planar PL1 är inte ett särskilt lyxigt föremål, nej: att betala för det köper dig inte något som ser lyxigt ut. Men allt med Planar PL1 är lämpligt för ändamålet, och när det kommer till det väsentliga är det värt vartenda öre. Motorn, lagren, tonearmen och patronen är noggrant designade och tillverkade, och uppmärksamheten på detaljer här är tydlig i ljudkvaliteten.

Rega förklarar på nästan alla sätt vad folk älskar med de bästa skivspelarna för musiknjutning, och i förlängningen varför vinyl har undvek kistan under alla dessa år. Den presenterar musiken som en enhetlig och integrerad helhet, som en påtaglig föreställning snarare än en samling av enskilda trådar eller händelser. Den gör ett fantastiskt jobb med att få rytmer och tempo att kännas naturliga, drar ut massor av fina detaljer utan att oroa sig för det och har den typen av dynamisk vikt som kan få ditt hår att resa sig.

Inte alla skivspelare märken anser denna typ av silver "entry level", det är sant. Men om du vill veta varför vinyl fortsätter att vara ett bekymmer för så många musikälskare, och om du bara vill njuta av en livstid av tonearmsjusteringar, patronuppgraderingar och vinylprenumerationstjänster, ja... det är det. vet vad att göra. .

Flygfoto över Rega Planar PL1

Denna "ingångsnivå" Planar är kanske den bästa versionen av Rega hittills (Bildkredit: Simon Lucas)

Rega Planar PL1 recension: Pris och releasedatum

Den här versionen av Rega Planar PL1 släpptes 2021 (den har antagit några olika former sedan P1 släpptes 20005). I Storbritannien kostar det €299 eller något. I USA är det lite mer oöverkomligt, runt 595 €, medan du i Australien måste skiljas från AU 645 €.

Oavsett vilket territorium du handlar i, går det inte att förneka att det är mycket pengar för vad tillverkaren glatt kallar en "entry-level" skivspelare. Men inte alla tillverkare har Regas surt förvärvade rykte.

Rega Planar PL1 recension: Design

"Design" är lite av en överdrift förstås. Det har inte funnits mycket design här, bara de billigaste eller dyraste skivspelare som försöker göra mer än att följa mönstret som sattes upp för tre kvarts sekel sedan. Det finns trots allt en anledning till att alla skivspelare ser ut så här.

Som objekt är Planar PL1 helt okej. Den är välgjord och ganska bra färdig. Men, som alltid med Rega, går de flesta av dina pengar till avancerade komponenter och ingenjörskonst snarare än snygga material eller andra besparingar.

Stativet kommer nu i tre olika utföranden, och oavsett vilken du väljer sitter den på tre ganska självsäkra ben som erbjuder stabilitet och vibrationsavvisning. Det finns också en "på/av/"-knapp under den.

Dessutom kommer den senaste versionen av Regas berömda RB110 tonearm förinstallerad med en lika kapabel Rega Carbon rörlig magnetpatron. Tonarmen har nya lågfriktionslager, automatisk förspänningsjustering, och bara för att bevisa att Rega inte är så hårig som du kan föreställa dig, en inbyggd klämma för att hålla tonearmen på plats när den inte används.

Närbild av Rega Planar PL1-armen

RB110 tonarm kommer förutrustad med en rega Carbon rörlig magnetpatron med lika hög effekt. (Bildkredit: Simon Lucas)

Rega installerade en synkronmotor med ett modifierat kretskort och en aluminiumremskiva för att driva plattan, en teknik som fördes över till företagets dyrare modeller. Själva kedjedrevet är tillverkat av fenolmaterial och är relativt solid, speciellt på utsidan, för att säkerställa hastighetsstabilitet och främja svänghjulseffekten.

Du kanske inte förväntar dig mycket av en remdrift, men Rega tänkte lika mycket på gummiremmen på denna produkt som de gjorde resten av Planar PL1. Drivremmen är gjuten, kryogeniskt fryst och sedan stämplad för att säkerställa att dess tvärsnitt är perfekt runt. Detta är också menat att ge exakt stabilitet, och förlänger tydligen livslängden på bältet med en marginal på samma gång.

Rega Planar PL1 bälte

Drivremmen är gjuten, kryogeniskt fryst och sedan stämplad för att säkerställa att dess tvärsnitt är perfekt runt. (Bildkredit: Simon Lucas)

Rega Planar PL1 recension: Ljudkvalitet

Vad har du för skivor? Vilken typ av musik gillar du? Hur som helst, Rega Planar PL1 älskar det också.

Oavsett vilken vinyl du spelar, njuter PL1 verkligen av allt. I det här testet använde vi allt från Simon & Garfunkels Bookends till Flying Lotus Cosmogramma till ABBAs Arrival, som alla är lätta lyssnare, och det är i den minst nedsättande, men mest positiva bemärkelsen.

Vinylformatet överlevde inte så länge av en slump. Det finns förtjänster i sättet du presenterar musik på som gör det till det enda sättet att lyssna, åtminstone för vissa människor, och Rega Planar PL1 förkroppsligar mer eller mindre alla.

Ljudscenen som den beskriver är till exempel öppen, väldefinierad och lätt att förstå. Det låser säkert enskilda delar av en skiva, vilket ger varje bidragsgivare till en skiva allt utrymme de behöver för att uttrycka sig. Den lyckas dock göra det utan att något verkar avlägset, konstigt eller malplacerat på något sätt. Inspelningarna levereras med en enhet och koherens som gör ordet "performance" ganska träffande.

Han är lika självsäker när det kommer till tonalitet. Basljuden är robusta, välstrukturerade och laddade med detaljer. Ja, vissa andra skivspelare (oundvikligen dyrare än den här) kan ge basen lite mer fart och driv, men PL1 är inte slarvig i detta avseende. I den motsatta änden av frekvensområdet är de höga ljuden lika detaljerade och artikulerade. Återigen, det kan möjligen bli ännu mer gnistra i ljudet, men föreställ dig inte att Rega är tråkig eller tråkig på något sätt. Och i mellanregistret, där handlingen är för sångare och liknande, är PL1 lika vältalig, lika informationsrik och direkt som överallt.

Integration över hela frekvensområdet är smidig och övertygande, och Rega har den typen av baspositivitet som möjliggör bra rytmuttryck. Det underlättas av det dynamiska omfånget som erbjuds här (avståndet mellan de tystaste ögonblicken på en inspelning och de mest högljudda är avsevärt), samt de harmoniska variationerna som skivspelaren kan identifiera och beskriva.

Om vi ​​är kräsna (och det är vi vanligtvis) är PL1 alltför redo att njuta av frodiga eller frodiga inspelningar. Simon & Garfunkel-albumet kan till exempel låta lite mindre optimistiskt än idealiskt: Rega verkar förföras av värmen i sitt sound. Men låt oss inte ryckas med, det är en mindre brist, en som vi verkligen nämner av den enda anledningen att vi inte vill vara helt okritiska.

Ska du köpa Rega Planar PL1?

Köp den om...

Gör det inte men om...

Rega Planar 1: prisjämförelse