PS5 One Minute Review

Våra förväntningar på PS5 var extremt höga efter den otroliga framgången med PS4. Tack och lov levererar och förbättrar Sonys nästa generations konsol sin föregångare på nästan alla sätt.

PS5 DualSense-kontrollern, Sonys nya smarta pad med haptisk feedback och adaptiva triggers, är inget annat än en uppenbarelse. Kombinationen av kraftfullare hårdvara, ett nytt användargränssnitt, snabba laddningstider med SSD-enheter och uppslukande 3D-ljudfunktioner är ett generationssteg från PS4. Väl inne blir det svårt att gå tillbaka.

Och om du inte har kunnat komma in i PS5:s ekosystem de senaste två åren, nästa Black Friday 2022-reaperiod i November 25 det kan vara din chans. Och även om PS5-rabatter är extremt svåra att få tag på, kommer vi att hålla reda på alla erbjudanden i vår Black Friday PS5-dealshub.

Det kan dock inte hjälpas att konsolen i sig är ett ögonbryn, och dess udda utseende kommer inte att passa alla. Fördelen med detta är att den gigantiska storleken på PS5 ser till att den är tyst och går smidigt. Du kan fortfarande placera konsolen vertikalt eller horisontellt, även om vi verkligen önskar att du inte behövde stöd när den är på sidan. Viktigast av allt, vi har inte stött på några större hårdvaruproblem sedan lanseringen, som hårdvarufel eller lagringskorruption.

Ett område där PS5 har varit långsam att ta till sig är stöd för de bästa 120Hz-TV:erna med HDMI 2.1. Men spel som stöder 120fps fortsätter att växa, inklusive förstaparts- och tredjepartshits som Horizon Forbidden West, Fortnite och Ghostwire Tokyo.

Lika fantastiskt är tillägget av VRR-stöd till PS5. VRR (eller Variable Refresh Rate) håller handlingen smidig på kompatibla TV-apparater. Med PS5 VRR aktiverat kan konsolen bibehålla höga bildhastigheter utan att skärmen går sönder och med liten eller ingen inverkan på den totala prestandan. Det är en fantastisk funktion som vi verkligen är glada över att se på PS5.

Du behöver dock inte en avancerad TV för att känna fördelarna med PS5:s betydande kraft. Du kan fortfarande njuta av blixtrande snabba laddningstider, betydligt bättre prestanda och en högre nivå av visuell trohet i nya och gamla spel.

Från en enklare installation till ett genomtänkt användargränssnitt, Sony har också förnyat viktiga delar av användarupplevelsen med några trevliga extrafunktioner att starta upp: PS Plus Essential-medlemmar kan njuta av ett urval av utvalda spel direkt ur lådan, medan de Plus Extra och Premium kan komma åt en katalog med spel och en katalog med ytterligare klassiker. Bakåtkompatibilitet säkerställer också att din gamla samling av de bästa PS4-spelen fungerar från dag ett.

Slutresultatet är en konsol som imponerar på oss, som i slutändan förstärks av det övertygande utbudet av exklusiva PlayStation 5-spel som fortsätter att växa.

  • Sony PlayStation 5 på Amazon för 499.99 € (öppnas i en ny flik)

Vi hade gärna sett fler förstapartsspel vid lanseringen (det fanns bara fyra om man inkluderar det inbyggda spelet Astro's Playroom). Det hade också varit underbart att se ytterligare stöd för äldre generationer av PlayStation-titlar som PS2 och PS3. Ändå ser PlayStation 5 ut som en solid investering och med ett ständigt växande bibliotek med de bästa PS5-spelen är vi säkra på att upplevelsen bara kommer att bli bättre med tiden.

Biblioteket med övertygande titlar har verkligen växt sedan lanseringen av PlayStation 5. Returnal drar full nytta av konsolens funktioner, Horizon Forbidden West och Gran Turismo 7 ser imponerande ut på nästa generations hårdvara, medan Ratchet och Clank: Rift Apart är en visuellt spektakel som måste ses för att man ska tro det.

PS5 ett år senare

Problema de almacenamiento interno de PS5

(Fotokredit: Sony)

Vi har uppdaterat vår PS5-recension för att återspegla våra första intryck efter att ha tillbringat två år med konsolen. Sony har gjort några fina förändringar genom systemuppdateringar och kvaliteten på deras exklusiva spel fortsätter att imponera. Det finns dock några olösta frågor. Bristen på 1440p-stöd är fortfarande frustrerande, men vi rekommenderar ändå att du köper en PS5 om du kan hitta en.

PS5 är för människor som är redo att hoppa in i nästa generations videospel, tillsammans med PS4-ägare som inte vill ge upp sin spelsamling. Det är en konsol som sömlöst överbryggar klyftan mellan senaste generationen och ny, så du kommer förmodligen aldrig behöva återställa din PS4 igen.

Det finns fantastiska uppgraderingar som den supersnabba NVMe SSD och kraftfulla GPU som möjliggör högre bildhastigheter och strålspårning. Men du kommer också att uppskatta subtila detaljer som handkontrollens inbyggda mikrofon som kan fungera som en snabb ersättning för ett headset. PS5 verkar ha designats för att vara enkel att använda och ren kraft.

PS5 Digital Edition är exakt samma som standard PS5, men den gör av med 4K Blu-Ray-enheten för att erbjuda ett billigare pris på £399 / £389.99 / AU$649.95 och ett mer symmetriskt utseende. Vi har ställt de två PS5-konsolerna mot varandra i den här jämförelsen mellan PS5 och PS5 Digital Edition, så att du kan ta reda på vilken som är rätt för dig.

Vilken modell av PS5 du än väljer kan vi dock helhjärtat rekommendera konsolen som en välkommen uppgradering över PS4 och en spännande portal till nästa generations spel. Läs vidare för vår fullständiga PS5-recension.

Se vår PS5-videorecension nedan:

PS5 recension: pris och releasedatum

  • PS5 releasedatum: Tillgänglig nu (släpps 12/19 november 2020)
  • PS5 pris: 499.99 € / 479.99 € / 799.95 €
  • Pris för PS5 Digital Edition: 399.99 € / 389.99 € / 649.95 €

PS5 lanserades i Nordamerika, Australien, Japan, Sydkorea och Nya Zeeland den 12 november 2020. Den kom två dagar efter lanseringen av Microsofts nästa generations konsoler, Xbox Series X och Xbox Series S. För resten av världen , blev konsolen tillgänglig en vecka senare, den 19 november.

För priset för PS5 var det ursprungligen $499.99 / £449.99 / AU$749.95 för standardversionen av konsolen med en 4K Blu-ray-spelare. Men om det är mer än du vill spendera, finns det också PS5 Digital Edition, som är exakt samma, förutom att ta bort skivenheten helt. Vid lanseringen kostade den $399,99/£359,99/A$599,95, en besparing på $100/£90/A$150 jämfört med standardmodellen.

PS5 är dyrare än lanseringspriset för PS4, PS4 Slim och PS4 Pro, som kostade €399.99, men kom för sju respektive fyra år sedan, och du får ett generationssprång i hårdvara här för €100 mer. PS5:an är fortfarande dyr, missförstå mig inte, men prishöjningen verkar motiverad för vad du får.

Men, ungefär som Oculus Quest 2, har vi sett PS5 lida en prishöjning, där Sony skyller på den för att inflationen skjuter i höjden runt om i världen. USA är opåverkat, men har stigit till €479,99 / €549,99 / AU$799,95 för standard PS5 och €389,99 / €449,99 / €649,95 för PS5 digital.

Sony är dock inte den enda konsoltillverkaren med ny hårdvara på blocket; Du bör också överväga Xbox Series X/S, som är den närmaste konkurrenten till Sonys PlayStation 5. Prissatt till €499 / £449 / AU$749 respektive €299 / £249 / AU$499, vilket gör PS5 dyrare än Microsofts senaste konsoler, och Xbox kommer inte att följa PlayStation med prishöjningar. . Inte än i alla fall.

Vi har gett vår dom i deras respektive recensioner länkade ovan, så vi kommer inte att spendera mycket tid på att diskutera dem här. Men om du är intresserad av hur dessa två ställer sig, var noga med att kolla in vår PS5 vs Xbox Series X uppdelning för mer information.

PS5 recension: Design

La parte trasera de la PS5

(Bildkredit: framtid)

  • Enormt för en modern spelkonsol
  • Rymdålderns estetik polariserar
  • Men storleken innebär mer utrymme för ventilation och en större fläkt.

Om spelkonsoler hade viktkategorier skulle PS5 vara i tungviktsdivisionen. Vi mäter den runt 39 x 10,4 x 26 cm (H x B x D), även om de böjda ytorna gör det svårt att få ett exakt mått. PS5 är inte lätt heller. Den väger 4,5 kg vilket ger den en märkbar vikt när du tar upp den.

Med dessa mätningar i åtanke är det lätt att se hur PlayStation 5 är den största konsolen Sony någonsin har gjort, och den är på gränsen till att vara för stor för en enhet som ska sitta under din TV. Många kommer att behöva tänka om sin nuvarande konfiguration för att rymma Sonys nya maskin, och det är ett problem som ingen bör oroa sig för när de köper en ny konsol.

När det gäller färgerna och formen på konsolen kan de också vara lite polariserande. En del av oss i teamet älskar designen på PS5, medan andra hatar designen på PS5. Det går dock inte att förneka att dess maffiga storlek och tvåfärgade färgschema kräver uppmärksamhet i alla hem. Lyckligtvis har Sony sedan lanseringen tillåtit oss att köpa nya skal till PS5-konsolen, som kommer i fem olika färger.

Ett element som är en härlig touch, och universellt uppskattad av TechComparison-teamet, är systemets subtila ljuseffekt, som skapar en lugnande ton när konsolen är i drift- eller viloläge.

Ljusremsan lägger till PS5:s rymdåldersutseende och är en fin touch av kontinuitet från PS4. Liksom PlayStation 4, när konsolen är i viloläge, blir lampan orange, och när PS5 slås på ändras den från blått till vitt.

Lado de PS5 con un controlador DualSense apoyado contra él

(Bildkredit: framtid)

Vi är lite häpna över Sonys val att sätta glänsande plast i mitten av konsolens ryggrad, speciellt eftersom det är där de framvända USB-portarna finns. Efter över ett års användning kan vi bekräfta att plasten kan bli repad med tiden, även om vi var extremt försiktiga när vi kopplade in enheter på framsidan av konsolen.

Vi fruktade att så var fallet när vi först granskade PS5, och vi är lite förvånade över att Sony inte ansåg att detta skulle hända under utvecklingen. Den glansiga finishen är också en fantastisk magnet för damm och fingeravtryck, vilket gör valet ännu mer förvirrande. Lyckligtvis är det relativt enkelt att rengöra din PS5.

På grund av dess kurvor och stora storlek räcker det inte att bara ställa ner konsolen och spela när du tar ut PS5 ur kartongen. Kommer att behöva…

Dela detta