Fujifilm Instax SQ1 recension | teknisk radar

Fujifilm Instax SQ1 recension | Teknisk radar

Fujifilm Instax SQ1 är ett nytt engagemang för sin serie av snabbkameror. Det bästa stället att börja med Instax har alltid varit Fujifilm Instax Mini 11 (eller dess föregångare Instax Mini 9), dess enklaste och mest prisvärda modell. Fel sida? Dessa kameror begränsar dig till Instax Mini-film, och även om deras rektangulära bilder är roliga, erbjuder den dyrare Fujifilm Instax SQ6 och dess Instax Square-film en mer autentisk retroupplevelse.

Fujifilm Instax SQ1 Specifikationer

Film: Fujifilm Instax Square

Objektiv: fast brännvidd, 65,75 mm f/12,6

Fotograferingslägen: auto, selfie/närbild

Sökare: optisk, fast

Batteri: 2xCR2, ca 100 skott

Instax SQ1 erbjuder en blandning av båda upplevelserna, och kombinerar användarvänligheten hos Fujis mest grundläggande modeller (inklusive det praktiska autoexponeringssystemet som introducerats på Instax Mini 11) med film i större kvadratisk format. Vår recension hjälper dig att bestämma om SQ1 förtjänar sin plats på vår lista över de bästa snabbkamerorna.

Varje tryck på 86 x 72 mm (3,4 x 2,8 tum) har en bildyta på 62 x 62 mm (2,4 x 2,4 tum), och förpackningar om tio kostar vanligtvis €8/€8 / AU$24. Tidigare var Instax Square endast tillgänglig som färgfilm, men nu erbjuder Fuji äntligen ett monokromt alternativ. Färgglada regnbågsramspaket kompletterar det utökade sortimentet.

Fujifilm Instax SQ1

(Bildkredit: framtid)

Instax SQ1 har mer än en övergående likhet med den dyrare SQ6, med boxiga dimensioner som domineras av objektivets stora cylinder. Den är lika skrymmande – det finns inget sätt att du får plats med en i fickan – så det är trevligt att se en rem packad i kartongen. Färgalternativen Vibrant Glacier Blue, Terracotta Orange och Chalk White förstärker kamerans lekfulla tillvägagångssätt.

SQ1 är helt byggd av matt plast, vilket håller kostnaderna nere, men packar en anständig vikt när den är laddad med film och batterier. CR2-batterier är dyrare än AA-batterier, men behöver bara bytas ut vart tionde filmpaket.

Funktionaliteten är helt borttagen, med den vridna linshylsan som slår på kameran och automatiskt aktiverar blixten. Det finns inget sätt att inaktivera det. Tvisten skiftar mer från vanliga bilder till närbilder, som till stor del är för selfies; Det finns till och med en liten spegel inbyggd i linshylsan för komposition.

Bild 1 av 4

Fujifilm Instax SQ1(Bildkredit: framtid)Fujifilm Instax SQ1(Bildkredit: framtid)Fujifilm Instax SQ1(Bildkredit: framtid)Fujifilm Instax SQ1(Bildkredit: framtid)

Den enda andra knappen är avtryckaren, som är inbyggd i det tjocka greppet på höger sida, precis under sökaren. Denna kamera är mycket väl utformad för högerhänt användning.

En nedfällbar lucka på baksidan håller filmpaketet, med en liten räkneverk på handtaget som visar hur många skott du har kvar så att du inte tappar en halvfärdig packning genom att av misstag öppna luckan för tidigt. Utskrifter matas ut från toppen av kameran och det kan ta allt från tre till tio minuter att utvecklas helt, något snabbare än Polaroids fysiskt större I-Type-film.

Bild 1 av 4

Fujifilm Instax SQ1(Bildkredit: framtid)Fujifilm Instax SQ1(Bildkredit: framtid)Fujifilm Instax SQ1(Bildkredit: framtid)Fujifilm Instax SQ1(Bildkredit: framtid)

Instax SQ1:s sökare är off-center, men ger fortfarande en bra representation av vad objektivet ser, och det nya autoexponeringssystemet säkerställer att färre bilder tvättas ut eller överexponeras.

Detta var mycket vanligt på Instax Mini 9, men här gav även svåra ljusförhållanden användbara bilder. Sättet som autoblixten hjälper till att balansera interiörscener är i nivå med Instax Mini 11, bara du får ett mycket större intryck här tack vare film i kvadratiskt format.

Bild 1 av 7

Fujifilm Instax SQ1(Bildkredit: framtid)Fujifilm Instax SQ1(Bildkredit: framtid)Fujifilm Instax SQ1(Bildkredit: framtid)Fujifilm Instax SQ1(Bildkredit: framtid)Fujifilm Instax SQ1(Bildkredit: framtid)Fujifilm Instax SQ1(Bildkredit: framtid)Fujifilm Instax SQ1(Bildkredit: framtid)

Du kommer fortfarande att märka överdrivna reflektioner i några av våra exempelbilder, men det är till stor del ett inslag i filmen. Instax erbjuder generellt pastellfärger blandade med mörka nyanser, om än på ett mer realistiskt sätt än vissa konkurrerande filmformat, och det är definitivt fallet här.

Linsen med fast fokus gör SQ1 bättre lämpad för porträtt och motiv på medelavstånd, med landskap som verkar mycket mjukare. Kameran ger inga visuella signaler om att du fotograferar i selfie-läge bakifrån, så det är viktigt att komma ihåg att titta tillbaka på objektivet. Annars kommer bilder från längre bort att se allt mer suddiga ut.

Genom att göra snabbfilm i större format mer tillgänglig för dem som vill komma igång med mediet, ger Instax SQ1 nybörjare fler alternativ när det gäller att välja sin första kamera.

Det är onekligen enkelt, vilket kan vara ett drag för mer kreativa fotografer, men det levererar ändå kraftfulla bilder med den karaktäristiska charm vi har förväntat oss av ögonblicksbilder. Det är svårt att slå för stort värde och överbryggar ett prisgap mellan den grundläggande Instax Mini 11 och den mer avancerade Instax SQ6 utan alltför många kompromisser.

Ska jag köpa Fujifilm Instax SQ1?

Fujifilm Instax SQ1

(Bildkredit: framtid)

Köp den om...

Köp inte om...