Devialet Dione recension: Den ultimata Dolby Atmos soundbar i ett stycke

Devialet Dione recension: Den ultimata Dolby Atmos soundbar i ett stycke

Devialet Dione: Recension på två minuter

Så fort du tittar på Devialet Dione vet du att detta inte är någon vanlig soundbar. Utseendet på en perfekt sfär som sitter stolt i hjärtat av en graciöst skapad dal mitt i Dione är olik någon annan soundbar-design vi har sett.

Sensuell skulptur är inte bara för show heller. Faktum är att du kan rotera mittkanalen "Orb" runt dess stativ så att Dione kan monteras vertikalt på en vägg eller sitta på ett TV-ställ utan att påverka ljudkvaliteten. Det är nytt för oss, och vi kunde inte sluta leka med det under hela vår recension av Devialet Dione...

Ljud levereras via 950W kraft som hävdas genom en 5.1.2-kanalsuppsättning som inkluderar ett par avfyrande högtalare för att stödja Diones Dolby Atmos-avkodning.

Även om detta är Devialets första soundbar, använder Dione denna kraft och antalet kanaler till dramatisk effekt, och producerar en massiv men vackert konstruerad och balanserad ljudscen, uppbackad av möjligen den bästa basprestanda vi någonsin hört från en soundbar. soundbar som gör det. inte använda en extern subwoofer. .

Vi skulle ha velat hitta ett HDMI-pass-through-alternativ för pengarna från Devialet Dione, och att behöva använda en mobiltelefon för att styra den snarare än en vanlig fjärrkontroll tar lite tid att vänja sig vid. Dessutom finns det helt enkelt inget alternativ för bakhögtalare, så om du vill ha en bör du överväga ett Sonos Arc-paket, eller något som Samsung HW-Q990B, som ger dig allt i ett paket. .

Men som en enkelbox-ljudlösning säkerställer Diones blandning av smarta funktioner och hjärtklappande ljud att den kommer att hålla sig mot de bästa soundbars som finns tillgängliga idag.

Devialet Dione-recension: Pris och releasedatum

Devialet Dione är högst upp på soundbar-marknaden. Till och med Samsungs flaggskepp Q990B soundbar-system, med sina trekanaliga bakre högtalare och separata subwoofer, kostar ungefär en fjärdedel mindre än Dione.

Även om Samsung-systemet i första hand är ett hemmabiosystem, finns det en blomstrande 'hi-fi'-marknad i soundbarvärlden för system som passar både musik och film. Det verkar vara där Devialet Dione vill sitta, tillsammans med sina stora rivaler som Sennheiser Ambeo och olika Sonos Arc-system (om du lägger till Sonos Sub och bakhögtalare).

Men till skillnad från ett Sonos Arc-system eller Samsung Q990B vill Dione göra allt, inklusive subwoofer-konkurrerande bas, från en enda låda. Snygg, kompakt(ish), lätt att installera. Det är som Sony HT-A7000 på det sättet... men för 50 % mer pengar.

Så det finns helt klart en etablerad plats på marknaden för Dione, men det kommer bara att vara hemma om det erbjuder kvalitetsljudprodukter.

Devialet Dione står på ett bord

Devialet Dione kan användas stående eller platt, tack vare en mycket smart högtalardesign. (Bildkredit: Future)

Devialet Dione recension: Funktioner

Huvudfunktionen hos Devialet Dione, eller åtminstone den du märkte först, är faktiskt dess design. Dels på grund av det unika med sin single bar approach, som vi kommer till senare, men mest på grund av vad den gör.

Saken är den att den ovanliga sfäriska högtalaren som ger feedback från soundbarens mittkanal kan roteras manuellt för att justera riktningen för ljudutmatningen. Varför skulle du vilja göra det här? Så du kan ställa Dione horisontellt på sin breda, platta kant under en TV, eller hänga den med sin breda, platta kant mot väggen samtidigt som den låter mittsfären kasta sitt ljud i rätt riktning i vilken miljö som helst. .

Ett inbyggt gyroskop ser till att Dione alltid vet om hon hänger eller ligger ner, så att hon kan justera ljudkanalerna som spelas av andra piloter. Så fronthögtalarna när Dione läggs platt blir högtalarna när den hängs på väggen, och vice versa.

Ärligt talat är det så häftigt att någon slags AV-nörd förmodligen inte kommer att kunna motstå att vända Orb-centerkanalen fram och tillbaka varje gång de får besökare, bara för att de kan.

Centerhögtalarens sfäriska design är utformad för att hjälpa till att sprida ditt ljud över ett större område än vad en så liten högtalare normalt skulle göra, samtidigt som risken för färgning du kan få med högtalare med raka kanter elimineras.

Dione packar totalt 17 högtalare i sin ganska kompakta form, inklusive nio fullsortimentselement i aluminium och åtta slående bashögtalare. Detta tyder på att Devialet tar låga frekvenser på största allvar med sin första soundbar (den hävdar att den kan gå ner till 24Hz), vilket bådar gott för deras hemmabiomeriter.

Som du kan förvänta dig av en så dyr soundbar, stöder Dione uppspelning av Dolby Atmos-ljudspår. Naturligtvis kan du också återgå till stereo eller till och med mono för musik eller gamla filmljudspår, även om Devialet har utvecklat ett SPACE-bearbetningssystem som kan uppskala lågkanalskällor för att dra nytta av Diones hela 5.1.2 kanalantal.

DTS:X stöds dock inte. DTS stöds som PCM av Dione, på vilket SPACE-systemet sedan appliceras. Devialet berättade för oss att det kan komma att lägga till DTS i framtiden, i teknisk mening, men det är inte att förvänta sig inom kort i alla fall.

Diones anslutningar inkluderar bara en HDMI, så det finns inget sätt att ansluta HDMI-källor genom den. Istället är du begränsad till att använda HDMI:s eARC/ARC-funktion för att skicka Dolby Atmos och andra ljudformat genom kompatibla TV-apparater till soundbaren. Detta är i princip bra, men problem med ram/ljudsynkronisering är fortfarande ganska vanliga med ARC. Ljudfördröjningsinställningar som finns på tv-apparater och viss källutrustning kan ofta lösa sådana problem om du har dem, men en slinga på Dione skulle ha varit en välkommen backup, särskilt eftersom det innebär att du inte förlorar användningen av en HDMI-port för video källor. .

Dione inkluderar Wi-Fi och Bluetooth 5.0-anslutning och är kompatibel med AirPlay 2 och Spotify Connect. AirPlay 2-systemet kan också användas för att para ihop Dione med Devialets Phantom-högtalare i en flerrumsuppställning... eller med någon annan AirPlay 2-högtalare, förstås.

Dione tillhandahåller ett utmärkt autokalibreringssystem som använder input från inte mindre än fyra inbyggda mikrofoner för att justera ljudet för att ta hänsyn till de specifika förhållandena i ditt rum.

En sista sak att notera är att, mycket ovanligt, kommer Dione inte med en fjärrkontroll. Istället måste du styra den via din TV:s HDMI CEC-system och fjärrkontroll eller, mer effektivt, via en Devialet-app. Det är som Sonos soundbars, på det sättet.

Den här appen är inte lika lätt som att ta upp en dedikerad telefon, men det är ganska lätt att ta reda på med lite övning. Den ger också mycket användbar information om det exakta ljudformatet som Dione för närvarande tar emot.

Devialet säljer distinkta "Phantom"-fjärrkontroller som du kan köpa som tillval till Dione, men de flesta kommer förmodligen inte att känna behov av att ha dem.

Närbild av slutet av Devialet Dione på ett bord

Devialet Diones ändlock av tyg är fyllda med högtalare. Som om det var mitten, för att vara rättvis. (Bildkredit: Future)

Devialet Dione recension: Ljudkvalitet

Eftersom det finns få negativa saker att säga om Diones ljud, låt oss först ta upp dess huvudsakliga begränsning: dess design i ett stycke framkallar inte en verklig känsla av bakkanalljud. Den ger massor av rumsfyllande fronteffekter, så att du fortfarande känner dig involverad i en bra filmmix, men den fördjupningen sträcker sig inte till den exakta placeringen av en mixs bakkanalelement.

Detta är dock praktiskt taget oundvikligt med en enkelstavslösning; det är inte som om Dione på något sätt var en dud i det avseendet med en enhetsstandard. Det är egentligen bara en kompromiss som alla som vill ha renheten i en soundbar-lösning med en enhet måste acceptera.

Med den formaliteten ur vägen, låt oss snabbt gräva i varför Devialet Dione rockar, till att börja med att hennes bas är löjlig. Närvaron, lyhördheten, klarheten och det råa djupet i dess lågfrekventa ljud är utan tvekan det bästa vi har hört från en enda barlösning. Dione gör till och med basljudet oriktat, som du kan förvänta dig av system som använder externa subwoofers.

Basen ger inte heller efter för surrande, sjunkande eller sprakande under ens den mest extrema attacken av notoriskt bastunga filmer. Och trots basarnas rikedom och engagemang, överväldigar de aldrig resten av mixen.

Det måste sägas att Diones stjärnbasar bara börjar sjunga på riktigt om volymen skruvas upp tillräckligt högt. Men att köra en bra ljudbar är bara sunt förnuft för oss.

Det faktum att Diones monstruösa bas inte överväldigar resten av ljudscenen är ett bevis på kvaliteten på hennes andra förare. Orbs centrala kanal är särskilt slående. Oron för att den kan vara för liten för att hålla jämna steg med andra högtalare visar sig vara ogrundad, eftersom den samtidigt lyckas låsa in en ren och allmänt övertygande dialog för action på skärmen samtidigt som den pumpar ut fler kanaleffekter. med din vänstra och högra kanalinformation.

Orben höjer också dialogrutan något för att placera den på skärmen där de tillhörande bilderna finns, och erbjuder även stor precision med andra placeringseffekter.

Vänster och höger högtalare och fronthögtalarna...