Backblaze Cloud Backup Review | teknisk radar

Backblaze Cloud Backup Review | Teknisk radar

Backblaze (öppnas i en ny flik) startades 2007 för att säkerhetskopiera en väns dator online. Snabbspola fram till nu, och det är i 175 länder, över 50 miljarder filer säkerhetskopierades, som spänner över en exabyte (det är en miljon terabyte om du undrade) lagrad data.

Med andra ord, det är en seriös dataspelare för molnsäkerhetskopiering (öppnas i en ny flik) och har lyckats skapa ett effektivt medvetenhetsprogram genom att lägga ut detaljerad analys av diskfelfrekvensen hårddiskar och SSD:er som du använder varje kvartal.

BackBlaze driver också en annan tjänst som heter B2, som den beskriver som "företagsklassad S3-kompatibel lagring som används för att lagra och servera data samtidigt som företagets moln OPEX förbättras över Amazon S3 och andra."

Det är betryggande när du registrerar dig för Backblaze, som erbjuder ett urval av betalplaner för privata och affärsanvändare. Med andra ord, om du har data att säkerhetskopiera, kommer Backblaze att göra det åt dig.

En stor fördel med den här tjänsten är att den erbjuder obegränsade molnsäkerhetskopieringar, så att ditt molnskåp kan expandera på obestämd tid när mängden data du har växer, allt under ett abonnemang eftersom det inte finns några nivåer.

Användare som letar efter obegränsad molnlagring kommer att bli besvikna över att även om webb- och mobilåtkomst till säkerhetskopior är tillgänglig, finns det inte möjlighet att ladda ner och lagra filer när och när de vill, som till exempel med Google Drive. .

Back Blaze-funktioner

Backblaze stör dig inte med detaljerna i din säkerhetskopieringsplan, det händer bara: när du initialt installerar skrivbordsklienten, kräver det inte att du väljer filer och mappar, utan hämtar helt enkelt alla filer och mappar som den anser vara viktiga och börjar överföra till din Backblaze molnsäkerhetskopia.

Som standard kopierar Backblaze allt för en ISO, DMG (Mac Disk Image), virtuell enhet, systemfiler eller körbara filer. Du har möjlighet att utesluta andra filtyper om du vill, men om du inte uteslutande blir tillsagd att ignorera dem kommer alla andra filtyper att inkluderas. Vi tyckte att det var väldigt enkelt och okomplicerat, och du kan vara säker på att hela din dator kan återställas vid behov.

Vi tänker på det som en set it and forget it-lösning: Backblaze är till för att hjälpa dig att återställa data, till exempel om din hårddisk misslyckas katastrofalt eller om din bärbara dator inte startar. Observera dock att Backblaze inte är designad för att synkronisera filer mellan datorer eller komma åt dina musik- och videofiler i molnet. Du kan inkludera externa hårddiskar och (professionell nivå) servrar i dina säkerhetskopior, men du kan inte inkludera nätverksenheter.

Säkerhetskopieringar kan vara kontinuerliga, en gång om dagen eller startas manuellt. Lite extra variation med dessa tidsskalor skulle vara trevligt, men vi förväntar oss att de flesta användare lämnar det i kontinuerligt sparläge. Det bör noteras att även om du kan säkerhetskopiera en obegränsad mängd data, är du begränsad till en dator per Backblaze-konto och mobila enheter ingår inte.

Som standard sparas obegränsade versioner av filer, men bara under en period av 30 dagar. Detta kan vara något begränsande, särskilt eftersom det kan ta veckor innan du inser att du saknar ett viktigt dokument. Med tanke på det rimliga priset för standardplanen, kombinerat med det faktum att en obegränsad mängd lagringsutrymme kan rymma tusentals mappar fulla av dokument, bilder och videor, tror vi att de extra €2 per månad (eller €14 per år) för längre tid filhistorik är en enkel sak. Detta förlänger det till ett år.

Även om endast en dator stöds per licens betyder helt obegränsad datalagring utan filstorleksbegränsning att BackBlaze aldrig bör vara den begränsande delen av dina säkerhetskopieringsbehov, vilket gör det till ett extremt värdefullt verktyg som också är prisvärt när du är på språng. främsta rivaler. som Polar Backup, LiveDrive och Carbonite, som alla erbjuder obegränsade lagringsplaner som för närvarande är dyrare.

Eftersom det inte finns några prenumerationsnivåer drar varje konto nytta av premiumfunktioner. Uppladdning och nedladdning medan du använder skrivbordsklienten stryps inte, vilket innebär blixtsnabba säkerhetskopieringar upp till din internetleverantörs och routers maximala hastighet. För att ge användarna mer kontroll kan manuell strypning begränsa mängden bandbredd som BackBlaze använder för att prioritera andra uppgifter. Detta kan vara användbart för arbetare som ofta är i videosamtal, vilket gör att säkerhetskopieringar kan fortsätta automatiskt i bakgrunden samtidigt som de ger optimala hastigheter för din arbetsbelastning.

Bloss 1

(Bildkredit: Backblaze)

Interfaz Backblaze

Backblaze-skrivbordsklienten strävar efter enkelhet snarare än kraft eller flash. Backblaze-paketets alternativ är begränsade, så programvaran behöver inte göra så mycket mer än att koncentrera sig på jobbet för att se till att dina filer kontinuerligt säkerhetskopieras i bakgrunden.

Det finns ett alternativ att utesluta vissa filer och mappar från en Backblaze-säkerhetskopia, men det kan vara enklare. Eftersom du har obegränsat utrymme i molnet är det lättare att låta Backblaze säkerhetskopiera allt, för säkerhets skull. Att överföra data från en hel dator till webben är potentiellt en långsam process, men hastigheterna som Backblaze hanterade var imponerande. Du kan också välja att pausa eller påskynda nedladdningsprocessen om du tror att Backblaze använder för mycket bandbredd för att åsidosätta den automatiska accelerationen.

Vi gillar dess integration i operativsystemet, vilket hjälper till att förenkla säkerhetskopieringsprocessen, eller åtminstone för de sällsynta händelser där användare behöver ändra kontroller. I det här fallet passar BackBlaze direkt in i macOS Systeminställningar.

Precis som skrivbordsklienten är även webbgränssnittet avskalat och minimalt, vilket gör att du kan granska dina säkerhetskopierade filer och återställa dem vid behov. Det finns också en mekanism för att dela lagrade filer med andra som är unik för webbgränssnittet. Tyvärr, när det gäller webbfunktionalitet, faller Backblaze till Dropbox, Google Drive eller iCloud när det kommer till fildelning, men det är i slutändan ett annat förslag, så den här jämförelsen är orättvis.

I händelse av systemfel eller förlust kan filerna laddas ner gratis, eller så lägger Backblaze dem på en USB-hårddisk för €189 och skickar dina data till din dörr. Även om det inte kan göra mycket mer än att suga upp alla filer på en dator och låta dig återställa dem, gör Backblaze dessa viktiga uppgifter mycket bra. De nästan 200 USD som spenderas på att säkerhetskopiera dina filer bör ses som mer av en underhållsavgift för den stora hårddiskens värde (upp till 8 TB), för när återställningen är klar kan du skicka tillbaka den och få full återbetalning.

Säkerhetskopieringar är begränsade till PC och Mac, men tillsammans med webbgränssnittet finns det appar för iOS och Android som låter dig komma åt dina data var som helst. Medan BackBlaze fokuserar på säkerhetskopior snarare än molnlagring, gör säkerhetskopiering av en fil från din dator att du kan använda den för molnlagring på ett mer "bakdörrs" sätt.

Blaze 2

(Bildkredit: Backblaze)

Brandsäkerhet

Backblaze får höga betyg ur säkerhetssynpunkt: du kan inte bara aktivera tvåfaktorsautentisering på ditt konto, utan du kan också lita på 128-bitars AES-kryptering och en SSL-anslutning för att förhindra att dina data äventyras. . Internet. Även om det inte är fullständig end-to-end-kryptering, är det säkert tillräckligt säkert för de flesta användare.

Det finns också möjligheten att ställa in en privat krypteringsnyckel, känd endast för dig, som lägger till ett extra lager av skydd för dina data, för dem som är oroade över att Backblaze-personalen blandar sig i deras angelägenheter. Nackdelen är att Backblaze inte kan hjälpa dig om du glömmer nyckeln, och du måste dela den med Backblaze om du någonsin behöver återställa din data.

Det bör också noteras att användare kan välja mellan europeiska och amerikanska datacenter.

Blaze 4

(Bildkredit: Backblaze)

Bakgrundsprissättning

Du kan prova Backblaze gratis i 15 dagar utan att ge ut någon kreditkortsinformation, men det finns ingen gratis nivå (inte överraskande, eftersom du får obegränsad molnbackup). Personliga planer kostar för närvarande €7 per månad, som också betalas årligen (€70) eller vartannat år (€130), en ökning med €1 per månad från förra året. Det finns också en månadsavgift på $2 för att uppgradera din filversionshistorik från 30 dagar till ett år, vilket vi tycker är ett måste.

Företagskunder får samma pris, även om du kan kontakta Backblaze direkt för olika offerter för säkerhetskopiering av flera datorer och servrar, och för att lägga mer av din data i molnet för långtidslagring (för att ersätta säkerhetskopior). Det är uppfriskande att se den här typen av flexibel prissättning, men det gör det svårare att jämföra Backblaze med konkurrerande tjänster.

Bakgrundsdom

Backblaze har en stor användarbas, och till och med fans, och det är lätt att förstå varför: om du vill säkerhetskopiera allt från en dator och dess externa enheter enkelt och säkert, utan att bryta banken, då är det svårt att övervinna. Vi uppskattar att det inte finns några begränsningar för filstorlekar eller gränser för mängden data du kan skicka till molnet.

Se bara till att du vet exakt vad Backblaze är innan du tar avsked med dina pengar: Det är inte till för att synkronisera filer mellan datorer eller för att enkelt komma åt dina filer via en webbläsare. Det är en komplett set it and forget it backup-lösning för att skydda dina data i fall det värsta händer, och för den uppgiften är det en utmärkt lösning.

Som sådan är BackBlaze vår favorittjänst för säkerhetskopiering tack vare dess obegränsade lagringsutrymme till en rimlig kostnad, med hjälp av dess många olika återställningsmetoder och användarvänlighet.

Backblaze-erbjudanden

glöd (öppnas i en ny flik)glöd (öppnas i en ny flik)