Cambridge Audio Alva TT V2: One Minute Review

Cambridge Audio Alva TT V2 är den uppdaterade versionen av en skivspelare som väckte uppståndelse när den lanserades; slutligen, här är en high-end skivspelare som ville erbjuda mer komfort än normalt. Närmare bestämt trådlös streaming och högupplöst trådlös streaming. Uppvaktningen var omedelbar och mer eller mindre allmängiltig.

Så Cambridge är tillbaka med en ny, dyrare och något uppdaterad Alva TT: V2. Dess integrerade phono-steg är nu omkopplingsbart. Den har en ny arm och en ny patron. Priset har gått upp lite. Men V2 behåller kvaliteten på konstruktionen av bröstfortet av ursprungsbanken, intelligensen för diffusion sans fil haute résolution aptX HD och l'air général d'une solidité profonde qui en ont fait l'une des meilleures platines of stunden.

Den behåller också mycket av originalets ljudaccenter. Alva TT V2 är en skicklig, smidig och insiktsfull lyssning, lite kort på dynamiskt omfång men mycket lång på detaljåterställning, tonal balans och generöst engagerande ljud.

Ja, den typen av pengar kan köpa en stramare sonisk attityd och mer dynamiskt takhöjd på samma gång. Vad du inte kommer att köpa är bättre byggkvalitet, mer mellanklassfidelitet, lika mycket komfort eller möjligheten att lyssna direkt på de bästa trådlösa hörlurarna. Så, ännu mer än vanligt på dessa sidor, måste du göra en värdebedömning.

  • Cambridge Audio Alva TT v2 på World Wide Stereo för €1999 (öppnas i en ny flik)

Cambridge Audio Alva TT V2: pris och releasedatum

  • 1,999 € / 1,699 € / 3,699 €
  • Släpptes i maj 2022

Cambridge Audio Alva TT V2 skivspelare släpptes våren 2022 och är officiellt prissatt till €1,999 / £1,699 / AU$3,699. Räkna inte med att hitta det med många rabatter heller.

Det är mycket pengar för en skivspelare, och det är den typen av pengar som lyfter fram ett antal högprofilerade alternativ. Alla från Clearaudio och Rega i Europa, Technics i Japan och VPI i USA kommer gärna att sälja en skivspelare för den typen av pengar med avancerade ljuduppgifter, men inte lika brett specificerade, förstås. Faktiskt, låt oss ta en titt på funktionerna nu.

Naturligtvis kan du använda Cambridge Audio Alva TT V2 med eller utan dammskydd. (Bildkredit: Future)

Cambridge Audio Alva TT V2: Design och funktioner

  • aptX HD 24-bit/48 kHz trådlös överföring
  • Integrerat omkopplingsbart phonosteg
  • Direktdrift

När det kommer till faktisk "design", kommer ingenting med Cambridge Audio Alva TT v2 att chockera eller överraska dig. Denna skivspelare är designad för att se ut som en skivspelare, även om den är välbyggd och färdig, och kommer som sådan aldrig att bli en inredningsarkitekts favoritplagg.

Därmed inte sagt att den inte ser bra ut, eller att den inte ser mycket ut som den utgående Alva TT. Ett tungviktschassi med en slät finish är toppad med en beröringskänslig aluminiumsockel med en perforerad 'Cambridge'-logga i ena hörnet och tre knappar ('on/off', '33.3' och '45') snyggt infällda på baksidan. Övrig. Allt är täckt med ett gångjärnsförsett dammskydd av rökt plast.

Ovanför sockeln finns en extremt tung polyoximetylen tallrik och på ena sidan en helt ny tonearmsdesign. För denna V2-modell har tonearmen nu anti-skridskojustering, samt motviktsjustering och ett avtagbart pickuphuvud för enkelt byte av patron. Naturligtvis är den förinstallerad med en patron - ett högpresterande Cambridge Audio-rörspolalternativ med en ersättningskostnad (enligt märkets hemsida) på 499 €.

Inuti använder Alva TT v2 en direktdrivningsmekanism för att snurra den stora tallriken, men det är inte en DJ-fokuserad skivspelare att ansluta till en mixer. Cambridge Audio säger att det bästa sättet att säkerställa rotationsstabilitet är att specificera en direktdriven motor med medelstort vridmoment tillsammans med en tallrik med hög densitet. Det är grejen med den här skivspelaren, och även om det tar ett eller två snurr längre än väntat att komma igång, när den väl är där är den orubblig.

På baksidan av chassit finns ett antal intressanta element. Det finns en strömingång och ett par stereo RCA analoga utgångar för anslutning till en förstärkare, som är par för kursen.

Det finns också en switch för det inbyggda phono-steget - den här kretsen är starkt baserad på den väl mottagna Alva Duo fristående phono-steget som Cambridge Audio introducerade för en tid sedan och, till skillnad från den ursprungliga Alva TT, är tillval. Slå på den och V2-utgångarna på en linjenivå som vilken förstärkare som helst kan driva; stäng av den och signalen ska förstärkas av en förstärkares inbyggda förförstärkarkrets eller av ett externt phonosteg.

Så om ägarens system redan innehåller tillräckligt med förstärkning är det möjligt att jämföra V2:ans inbyggda förstärkning med den för systemet du spelar på och fatta ett beslut baserat på upplevd ljudkvalitet. Detta är en förbättring jämfört med den ursprungliga Alva TT, vars "alltid på" phono-inställning verkade lite onödig.

Det finns också en omkopplare för att aktivera eller inaktivera Bluetooth-anslutning, samt en knapp för att starta Bluetooth-parning. Till skillnad från de flesta Bluetooth-utrustade skivspelare, som vanligtvis är nybörjarenheter som prioriterar bekvämlighet över allt annat, är Alva TT V2 dödsseriös när det kommer till trådlös streaming. Därför är den specificerad för att stödja aptX HD Bluetooth-codec och kan streama med äkta 24-bitars/48kHz-upplösning.

Vilket betyder att om du vill ha en skivspelare som kan placeras var du vill, snarare än där du insisterar på att vara, och leverera ljudprodukter trådlöst, ja... Cambridge Audio är fortfarande det enda spelet i stan.

Cambridge Audio Alva TT V2 tonearm

Du får en mycket högkvalitativ (och dyr) patron som ingår i kartongen med Cambridge Audio Alva TT V2. (Bildkredit: Future)

Cambridge Audio Alva TT V2: Audio Performance

  • Artikulerad och imponerande trådlös prestanda
  • Inbyggd högpresterande phono-scen
  • Det saknar lite dynamik och positivitet.

Till skillnad från de flesta skivspelare finns det tre sätt att lyssna på Alva TT V2: kopplad till en förstärkare med phono boost aktiverad; samma sak men med fonosteget avstängt; och trådlöst via Bluetooth.

Och även om det finns några ganska uppenbara skillnader i hur Cambridge presenterar sin vinyl, förändras inte dess grundläggande attityd oavsett på vilket sätt du väljer att lyssna på den. Under alla omständigheter är det en lugn, insiktsfull och fängslande lyssning, och så länge du (och din musik) inte är permanent i "festläge". läget är tillfredsställande lyssning.

Att det låter bättre trådbundet än när man streamar trådlöst borde inte förvåna någon. Det som dock är ganska förvånande är hur bra Alva TT V2 låter när man streamar via Bluetooth.

Med en tung återutgåva av Miles Davis Kind of Blue rotation och streaming från skivspelaren till en Naim Uniti Star-sändare/förstärkare medan den är fysiskt ansluten till enbart ström, låter Cambridge fullt, detaljerat och ganska vältaligt. Mer än tillräckligt med detaljer finns bevarade för att göra nyanserna i musikernas tekniker uppenbara, och tillräckligt med kontroll över hela frekvensområdet för att få inspelningen att låta som en föreställning. Basen är djup och pigg, toppar är acceptabelt skarpa och mellantoner kommunicerar entydigt.

Ljudscenen är hyfsat välorganiserad och ganska rymlig, och det finns aldrig en chans att ett element i inspelningen kommer att tränga in i en annans utrymme. Dynamisk uppfattning på låg nivå är också bra: en inspelning som denna är levande med mindre harmoniska variationer, och Alva TT V2 är väldigt uppmärksam på dem.

Det är inte riktigt lika framgångsrikt när det kommer till de bredare dynamiska topparna och dalarna i en inspelning - det är inte som om Cambridge låter platt eller fungerar på en enda nivå, men de dynamiska ebbarna och flödena av en inspelning är inte så fullständigt uttryckta som De kan vara.

Vår Naim har ingen fonoförstärkning, så Cambridge ansluts först med dess interna förstärkning påslagen, sedan genom ett separat Chord Huei fonosteg med Alva TT V2:s förstärkning avstängd. Prestandaskillnaderna, måste sägas, är ganska förutsägbara.

Genom att använda sin egen inbyggda förstärkning får Cambridge en viss positivitet över sitt trådlösa ljud. Det är fortfarande en jämn och detaljerad lyssning, men basen får lite snäpp när det kommer till attack och decay, samtidigt som diskanten också är lite mer självsäker. Det är bara ett mer professionellt sätt att lyssna på, även om TT V2:s övergripande ljudsignatur är väldigt lika. När den är ansluten går det lite snabbare.

Faktum är att den interna förstärkningen är jämförbar med Alva Duo phono-steget som den är starkt baserad på, vilket otvetydigt är bra. Föga överraskande är det dock ingen match för det dyrare Chord Huei phono-scenen, och även om Chord är oproportionerligt dyrt i sammanhanget med resten av detta system, tillåter det Cambridge att till fullo visa lika mycket av vad det kan som det gör. dess gränser. är. .

Lågfrekventa formationen intensifieras igen när man lyssnar på detta sätt. Rytmiskt uttryck blir mer självsäkert, hämtning av övergående detaljer och enhet förbättras, enheten mellan de enskilda elementen i en inspelning verkar mer naturlig och instinktiv än tidigare. Inte ens en överspecificerad phono-scen kan hjälpa Alva TT V2:s lätta brist på dynamisk kraft, och inte heller få större riktning från dess övergripande prestanda.

Cambridge Audio Alva TT V2-anslutningar

Cambridge Audio Alva TT V2-anslutningsetiketten är baklänges, när du lutar dig över toppen, förstår du? (Bildkredit: Future)

Ska jag köpa Cambridge Audio Alva TT V2?

Köp den om...

Köp den inte om...

Tänk också på

DAGENS BÄSTA ERBJUDANDEN

Dela detta