Uppdatera

2022-11-02T02:40:53.589Z

Hej, jag heter Mark (kameraredaktör för TechRadar) och jag ska leda dig genom dagens Fujifilm X Summit-evenemang. Jag har använt, recenserat och ägt många kameror i Fujifilm X-serien, så jag ser verkligen fram emot att se vad det unika kameramärket har i rockärmen idag.

Slutet av året har redan varit imponerande för nya kameror, med OM System OM-5, Hasselblad XQD 100C och Sony som äntligen kommer till liv med FX30, ZV-1F och A7R V. Jag har lekt runt med detta för den senaste veckan och det håller på att formas som en av årets kameror. Skulle Fujifilm verkligen lyckas överglänsa det idag? Vi vet om drygt tio timmar.

2022-11-02T02:52:48.916Z

Så hur ser du egentligen på dagens Fujifilm X Summit? Evenemanget streamas live på YouTube på länken ovan, och den officiella starttiden är den 2 november kl. 9:00 EST / 1:00 GMT. Om du är i Australien är klockan 12:00 AEDT den 3 november, men det är ingen ursäkt för att inte ställa in.

YouTube låter dig enkelt ställa in påminnelser när livesändningar ska börja. Tryck bara på klockikonen i videon ovan så får du en påminnelse via e-post. Men det bästa tillvägagångssättet är helt klart att ta lite popcorn och din favoritlägerstol och följa vårt bygge här. Det kommer säkert att bli mycket mer underhållande än att se Twitter brinna.

2022-11-02T03:08:50.650Z

(Bildkredit: Fujifilm)

Varför är X Summit-evenemang viktiga i kamerornas värld? Historiskt sett har de varit mer än bara produktmeddelanden; vi brukar också se nya linser och några smygtittar för framtida släpp.

På Fujifilms X Summit i juni 2021 såg vi till exempel två nya kameror och åtta nya objektiv annonserade (fyra för X-serien och fyra för mellanformats GFX-serien). Fuji avslöjade också att dess nästa generation av X-Trans-sensorer kommer att ha en snabb staplad design, som i slutändan visade sig vara den som hittades inuti flaggskeppet Fujifilm X-H2S.

Jag kan inte lova så många tillkännagivanden idag, men det finns definitivt prejudikat för några överraskningar. Och spänn fast dig, för denna händelse varade i en timme.

2022-11-02T03:10:20.530Z

Det finns redan ett imponerande antal Fuji-fans som campat på X Summits livestream-sida. Och det verkar som att nästan alla har olika önskelista inför dagens tillkännagivande.

Tidig feedback inkluderade förhoppningar om en "ny X100-serie" (Fujifilms populära gatufotograferingskompaktor), en "X-Pro4 med den nya 40MP-sensorn tack" och den mest ryktade konkurrenten, "X-T5". Ingen press då, Fuji...

2022-11-02T07:52:12.066Z

Canon EOS R6 Mark II kamera på en trähylla

(Bildkredit: framtid)

det regnar kameror

Lite icke-Fujifilm-nyheter innan vi dyker in i Summit X: Canon har precis tillkännagivit Canon EOS R6 Mark II, en uppdatering av dess populära spegellösa fullformatskamera från 2020. Ja, det regnar kameranyheter i dag.

Huvudtillskottet är ett hopp från föregångarens lite ynka 20MP-sensor till en ny 24.2MP-sensor. Även om den här sensorn inte är en "stackad" design, är den tillräckligt snabb för att stödja 40 fps serietagning (framgång, säger Fujifilm X-H2S) och en del obeskuren och översamplad 4K/60p-video.

Det är en seriöst övertygande allrounder som du kan boka för $2,499 / £2,779 / AU$4,499. Vill du höra våra första tankar? Kolla in vår praktiska recension av Canon EOS R6 Mark II. Och nu tillbaka till Fujifilm...

2022-11-02T07:52:16.308Z

Uppdatering: videon har tagits bort

Vi vet fortfarande inte officiellt vad som lanseras idag (eller hur många nya produkter vi kommer att se), men det kommer definitivt några stora ledtrådar online i morse.

En av dem är, ja, vad som verkar vara en första titt-video (ovan) med den ryktade Fujifilm X-T5 (som plockats upp av Fuji Rumors (öppnas i en ny flik)). Det ser verkligen ut som att Roberts Camera i USA hade ett ögonblick med ansiktspalm och korsade deras planeringstrådar, så videon kommer nästan säkert att försvinna på ett mystiskt sätt snart.

Men chansen att vi får se en Fujifilm X-T5 längre fram har verkligen ökat avsevärt. Och det är potentiellt farliga nyheter för alla som försöker motstå att köpa en ny kamera i år (inklusive mig).

2022-11-02T09:23:04.043Z

Fujifilm X-T4

Fujifilm X-T4 (ovan) använder Fujifilms mer traditionella kontroller, snarare än PASM-metoden för nyare modeller som Fujifilm X-H2. (Bildkredit: Future)

X-serien i ett nötskal

Låt oss zooma ut och ta en titt på var Fujifilms X-serie står i dagens kameravärld. Utbudet är baserat på APS-C-sensorer, som är större än Micro Four Thirds men mindre än fullformatssensorer. Även om detta betyder att kamerorna i X-serien inte fångar lika mycket ljus som en kamera som Sony A7 IV, är systemets totala storlek mindre än fullformat, vilket gör det särskilt populärt bland gatufotografer och landskap.

De flesta Fujifilm-kameror har också fysiska rattar för att ändra inställningar som slutartid och ISO, som påminner om äldre filmkameror. Tillsammans med retrolooken ger detta dem en taktil fotograferingsupplevelse som förlitar sig mer på rattar och bländarringar än pekskärmar och menyer.

Senaste kameror som Fujifilm X-H2S och X-H2 har antagit en mer traditionell PASM (program, bländare, slutare, manuell), så det ska bli intressant att se vad Fujifilm har att säga om saken om vi verkligen förstår det enligt XT-seriens kamera idag.

2022-11-02T10:17:43.445Z

En njutning för makrofantaster?

Det ser ut som att vi nu har en idé om något annat än den ryktade X-T5 som kan dyka upp senare på X Summit: ett nytt makroobjektiv.

Fuji Rumours - öppnas i en ny flik - har återställt vad som verkar vara läckta bilder av ett nytt XF30mm f/2.8 R LM WR makroobjektiv. Fujifilm har redan några makroobjektiv i sin serie, inklusive XF 80 mm f/2.8 R LM OIS WR Macro, men det här kan vara ett mindre, billigare alternativ som fungerar som en användbar följeslagare för dessa vardagsbilder.

2022-11-02T10:56:40.783Z

Fujifilm X-serien

(Bildkredit: Fujifilm)

Hur är det med andra kameror i X-serien?

Enligt de senaste läckorna verkar en Fujifilm X-T5 ganska trolig för dagens X Summit. Men även om det är ganska spännande, är jag lika intresserad av vad Fujifilm säger (om något) om resten av sin X-serie.

En sak till a la Apple blir nu mer av en X Summit-tradition, med Fuijfilm som retade både X-H2 och X-H2S vid förra årets evenemang. Kan vi ta reda på vad du planerar att göra med dina populära tvåsiffriga X-Pro (ovan) och XT-kameror?

Båda är enormt populära bland gatu- och resefotografer, och nu finns det en vild beprövad 40MP APS-C-sensor...

2022-11-02T11:59:12.878Z

Två smartphones som visar Fujifilm-appen

(Bildkredit: Fujifilm)

Fujifilm X Summit: en önskelista

Con poco más de una hora para que comience la X Cumbre, es hora de resumir mis esperanzas para el evento. Uppenbarligen verkar en Fujifilm X-T5 ganska trolig baserat på läckorna, vilket skulle vara svårt att göra som en titel - jag hävdade nyligen att den har potential att bli den mest spännande kameran del año.

Men det här är ett X Summit, inte bara en produktlansering. Så vilka andra nyheter skulle vara en bra stödformation? Det här är vad jag skulle vilja se:

– en ny applikation från Fujifilm. Tidigare i år gick det rykten om att Fujifilm var på väg att fixa sin värsta spegellösa kamera: sin smartphone-app. Sedan dess, ingenting. Men en ny app som ansluter till Series X:s kamera lite snabbare än en uppringd anslutning från 90-talet skulle vara trevligt.
– en uppdaterad färdplan för X-mount-objektiv. Att få nya 40MP-kameror som X-H2 är trevligt, men inte alla Fuji-objektiv kan dra nytta av den upplösningen. Det skulle vara fantastiskt att höra mer om de kommande "Mark II"-linserna i Fujis pipeline för 2023.
– en förhandstitt för X-Pro4 eller X-T40. Det kan vara för mycket begärt, men det skulle vara trevligt att få en uppfattning om vart Fujis mindre kameror är på väg med nästa generations sensorer och processorer. Utdragbart objektiv: en Fujifilm X100V med en 35 mm f/2 motsvarande lins.
– ett gästspel av Michael Bay. Ingen speciell anledning, jag tror bara att X Summit kan behöva några explosioner för att avslutas.

2022-11-02T12:31:17.031Z

Hej Marc McLaren, redaktör för TechRadar UK, jag är här för att vara värd för den här livebloggen i en timme.

Jag har varit Fujifilm-fotograf i nästan ett decennium, och började med X-T1 i januari 2014. Men jag kan ärligt säga att jag aldrig har varit mer exalterad inför lanseringen av en ny Fuji-kamera än (förhoppningsvis) ankomsten av X-T5.

Varför? Tja, det beror delvis på att jag för närvarande använder X-T3, som har tjänat mig mycket väl, men den saknar den inbyggda bildstabiliseringen som finns i X-T4 och kommer förmodligen att finnas inuti X. -T5 också. Men det beror också på rykten om att X-T5 kommer att få en ny 40 MP-sensor (öppnas i en ny flik).

2022-11-02T12:46:45.167Z

Fujifilm X-H2S kamera på grå bakgrund

(Bildkredit: Fujifilm)

Så vad är grejen med den här sensorn? Som entusiastiska Fuji-tittare vet har Fujifilm redan släppt två nya kameror i år, Fujilm X-H2 och Fujifilm X-H2S.

Den första av dessa inkluderar en ny 5-megapixel X-Trans CMOS 40,2 HR-bakbelyst sensor, som enligt min erfarenhet tar fantastiska bilder.

Samtidigt har H2S en annan ny sensor, men det här är ett 5MP X-Trans CMOS 26 HS APS-C staplat chip. Detta ger blixtsnabb läshastighet, vilket ger fördelar för video och autofokus.

X-T5, om den avslöjas idag, kommer nästan säkert att få en av dessa två nya sensorer; frågan är vilken? Våra pengar är på 40,2 MP-sensorn, och det bådar gott för X-T5:s potentiella prispunkt ...

2022-11-02T13:01:48.257Z

Fujifilm X-H2 kamera på grön bakgrund

(Bildkredit: Fujifilm)

För att hålla fast vid priset, säljs X-H2 (ovan) för €1,999 / £1,899 / AU$3,399 enbart i kroppsform, medan X-H2S är €2,499 / £2,499 / AU$4,449; inte en överraskning, eftersom staplade sensorer är dyrare att tillverka.

Med de flesta rykten om att X-T5 kommer att ha 40MP-sensorn, snarare än 26MP-alternativet, kommer förhoppningsvis den nya modellen att matcha X-T4:s ursprungliga pris på €1,699 / €1,549 / 2 AU$999.

Om du har sensorn staplad, det...

Dela detta