Resulta que el cafe tambien acelera el funcionamiento de los

En ingrediens som finns naturligt i kaffe kan få halvledare att arbeta snabbare, enligt en studie (öppnas i en ny flik) från Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST) i Japan.

Forskarna bildade ett tunt lager av koffeinsyra på en guldelektrod i en organisk halvledare, genom en process som kallas vakuumdeponering.

Detta kunde ha ökat strömflödet i halvledaren med upp till 100 gånger, mätt genom en process som kallas Kelvin-probmetoden.

Hur fungerade processen?

Enligt forskningen, efter att ett tunt lager av koffeinsyra bildats på elektrodytan, kom koffeinsyramolekylerna spontant i linje på elektrodytan, vilket möjliggör snabbare strömflöde.

Även om det inte betyder att du kan spilla kaffe på din mobila arbetsstation för att öka dina behandlingstider, tror forskare i Japan att genombrottet kan ha praktiska tillämpningar.

Dessa inkluderar utvecklingen av helt hållbara organiska halvledarenheter, som potentiellt kan skapas helt med biomassa-härledda material.

Även om organiska halvledare, som organiska lysdioder (OLED) och organiska solceller (OPV), redan finns, har forskare pekat på miljöpåverkan av att fasa ut dessa tekniker.

Forskarna lyfte fram den nuvarande implementeringen av elektrodmodifieringsskikt, som används för att påskynda flödet av elektriska laddningar i halvledare, och belyser hur användningen av dessa material "kan skada vattenlevande organismer."

Användningen av koffeinsyra, som helt kan härröra från växter, kan minska behovet av att använda ohållbara kemikalier i halvledarproduktion, säger forskaren.

  • Vill du få ditt arbete gjort snabbare utan en till kaffe? Kolla in vår guide till de bästa arbetsstationerna
Dela detta