OLED TV-glöd: Ljusare, mer effektiva paneler kommer, men du får vänta

OLED TV-glöd: Ljusare, mer effektiva paneler kommer, men du får vänta

Nya OLED-TV-apparater med betydligt ljusare uteffekt är på väg, tack vare ett genombrott inom paneltillverkningen.

Som rapporterats av FlatpanelsHD (öppnas i en ny flik), säger Universal Display (UDC, en av de största tillverkarna av OLED-material), att det är på väg att skicka glöd-i-mörkerblå sändare i slutet av 2024 som kan visas på de bästa 4K-TV:erna eller superdetaljerade monitorerna.

För att förtydliga exakt vad detta betyder är röda, gröna och blåa sändare bland nyckelkomponenterna i OLED-skärmar, med två typer som för närvarande används av paneltillverkare: fluorescens och fosforescens.

Fosforescerande (PHOLED) strålare har upp till 100 % intern ljuseffektivitet, medan deras mycket mindre ljusa fluorescerande ekvivalenter bara har 25 % intern effektivitet.

Röda och gröna fosforsändare har använts i OLED-paneler ganska länge, men tillverkare har hittills inte kunnat skapa stabila blå PHOLED-sändare.

Som leverantör till BOE, LG Display och Samsung Display har UDC arbetat med övergången till blå PHOLED i flera år och verkar äntligen närma sig tillverkningsstadiet för denna mycket efterlängtade komponent.

Enligt den koreanska tidningen ETNews (öppnas i en ny flik) bekräftades utvecklingen på Material Parts Equipment Global Tech Fair tidigare i veckan av UDC Vice President för Universal Display Mike Hack.

Trots tillkännagivandet bör det dröja en lång väntan innan konsumenterna ser ljusare paneler som använder tekniken, utan någon bekräftelse i detta skede om huruvida blå PHOLED kommer att vara tillgänglig i tid för OLED-TV-tillverkning 2024.

LG OLED55A2 fotograferad i ett ljust vardagsrum.

(Bildkredit: LG)

Analys: Trailer visar att OLED-teknik har en ljus framtid

Nyheter om UDC:s förestående byte till PHOLED-blått bör säkerställa att vi kommer att se OLED-TV-apparater med ännu mer HDR-pop i många år framöver.

Utvecklingen följer på LG Displays senaste tillkännagivande att man kommer att börja använda mikrolinsteknik för att öka ljusstyrkan på sina TV-apparater med 20 procent till cirka 1200 XNUMX nits.

Även om frågor kvarstår om OLED-TV:s livslängd över tid, på grund av skärminbränningsproblem, bör dessa två nya tillverkningsutvecklingar säkerställa att OLED-TV:or förblir den skärmtyp som videofiler väljer.

Om du inte är riktigt redo att vänta på att de där ultraljusa OLED:erna ska komma ut på marknaden och vill köpa en ny TV före semestern, kolla in vår lista över de bästa 4K TV-erbjudandena som finns just nu, var det än är.