Recension av iRobot Roomba J7 Plus

Recension av iRobot Roomba J7 Plus

En minuts recension

IRobot har funnits i mer än två decennier och var ett av de första varumärkena som lanserade en robotdammsugare. Med en kombination av innovativ teknik och kraftfullt sug fortsätter Roomba-namnet att leda marknaden för automatisk golvrengöring. iRobot hävdar att 20 % av de sålda robotdammsugarna är Roombas, så det är ingen överraskning att många av deras modeller finns på vår lista över de bästa robotdammsugarna du kan köpa just nu.

Roomba J7 Plus är märkets senaste robotdammsugare, placerad mellan high-end Roomba S9 Plus och Roomba i7 Plus. Även om den inte kunde matcha sugkraften hos S9, kunde den plocka upp damm och skräp från hårda golv och mattor med samma lätthet som i7.

Det är också iRobots smartaste Roomba hittills, med inbyggd AI för att upptäcka och identifiera hinder, som en laddningskabel kvar på golvet eller en strumpa som lossnade på vägen från tvättkorgen i tvättmaskinen. Det kommer att rengöra så nära dessa föremål som möjligt, utan att korsa dem, vilket förhindrar att de trasslar in sig i den roterande borsten.

Plus-monikern hänvisar till det faktum att det är en självtömmande robotdammsugare. Levereras med en basstation som är en av de mest kompakta vi har sett hittills, kommer robovac att släppa innehållet i sin 14 oz/0,4 liters dammbehållare i en 57 oz/1,7 liters påse som du förmodligen bara behöver byt ut ungefär var 60:e dag, även om det beror på hur ofta roboten dammsuger dina golv. Observera att detta innebär att det finns en löpande kostnad förknippad med denna robotdammsugare.

Till €799.99 / €899.99 är Roomba J7 Plus en av de dyraste robotdammsugarna på marknaden, särskilt med tanke på att den inte erbjuder rengöringsfunktioner förutom dammsugning. Men för dem som letar efter den mest bekväma vägen till städning, utan att behöva slösa tid på att torka golvet innan dammsugaren börjar arbeta, är det värt investeringen.

Toppen av iRobot Roomba J7+

(Bildkredit: LaComparacion)

iRobot Roomba J7 Plus Pris och tillgänglighet

iRobot Roomba J7 Plus kostar €799.99/€899.99 och är tillgänglig direkt från iRobot eller online-återförsäljare inklusive Amazon. Men det är för närvarande inte tillgängligt i Australien. Ersättningspåsar för smutsavfall kostar 19.99 € / 21.95 € för tre.

Robotdammsugaren finns även utan den självdränerande basen. Känd som iRobot Roomba J7, den kostar 599.99 € / 699.99 €.

Undersidan av iRobot Roomba J7+

(Bildkredit: LaComparacion)

Design

Till skillnad från Roomba S9 Plus, som har en D-formad design, har Roomba J7 Plus en cirkulär form. Roomba J13,3 mäter 13,3 x 3,4 x 33,8 tum / 33,8 x 8,6 x 7 cm, och är elegant och kombinerar mattsvart plast med bronsdetaljer. Ovansidan av robovac är helt jämn och innehåller en enda knapp för att starta och pausa rengöring, eller tryck och håll ned i fem sekunder för att återställa robotdammsugaren till basen.

En plaststötfångare omger den övre halvan av robotdammsugaren, medan det undertill finns två hjul och ett länkhjul för att hjälpa robotdammsugaren att flytta runt i huset. Enligt iRobot böjs de två borststängerna av gummi för att rymma olika typer av golv och ser till att hår, oavsett om det är människor eller husdjur, inte trasslar ihop sig runt dem. Det finns även en trearmad sidoborste för att rengöra kanter och springor i ett rum.

J7 Plus kommer med en 14 oz / 0,4 liters dammlåda och drar nytta av markspårning och lutningssensorer, samt en integrerad kamera, så att du metodiskt kan vandra runt i ditt hem och undvika att bli nedsänkt av en trappa. . Till skillnad från många robotdammsugare på marknaden kan du inte justera sugnivån manuellt här; men J7 Plus kommer automatiskt att öka effekten om den upptäcker ett särskilt smutsigt område på golvet.

J7 Plus töms som sagt automatiskt och kommer med iRobots egen bas. Med måtten 12,55 x 13,39 x 15,35 tum / 31,9 x 34 x 39 cm (H x B x D), är den kompakt och har en strukturerad design, vilket gör att den ser mer elegant ut än de flesta laddstationer och töms automatiskt. Det finns till och med en brun läderetikett på locket för att göra det lättare att öppna.

Clean Base levereras med två smutsavfallspåsar, en installerad på Clean Base och en reserv. iRobot säger att påsarna kan hålla upp till 60 dagar av smuts innan de behöver bytas ut.

iRobot Roomba J7+ rengör mattan bredvid en trappa

(Bildkredit: LaComparacion)

Prestanda

När det gäller upphämtning gjorde J7 Plus det enkelt att plocka upp fint damm, kaksmulor och större skräp, inklusive spannmål, från hårda golv. Men på hårda golv fann vi att sidoborsten tenderade att trycka in större skräp längre in i rummet, vilket gjorde dammsugningsprocessen lite längre än förväntat.

Till skillnad från många robotdammsugare på marknaden är det inte möjligt att manuellt justera sugnivån på J7 Plus. Robotdammsugaren kan dock upptäcka om det finns särskilt smutsiga områden på golvet och kommer att öka suget för att anpassa sig. Detta var uppenbart under testet, eftersom vår decibelmätare registrerade en ökning av bruset med cirka 5dB. Som redan nämnt kan J7 Plus skapa kartor över ditt hem och det är möjligt att spara kartor på olika nivåer. Det betyder att vi lyckades städa bottenvåningen och första våningen i vårt hus.

Robotdammsugaren gjorde en metodisk rundtur i vårt hem vid dammsugning och, tack vare den inbyggda kameran, snubblade den bara ibland över möbler. Vi var också imponerade över att J7 Plus kunde identifiera och undvika hinder, inklusive en laddningskabel och en strumpa, som vi medvetet placerade i dess väg. Varje gång vi satte upp robotdammsugaren kunde vi också se en uppskattning av längden på dammsugningssessionen, en siffra som blev mer exakt ju mer vi använde enheten.

Robotdammsugaren J7 Plus visade sig vara behagligt tyst oavsett om den rengör hårda golv eller mattor, och registrerade maximalt 64 dB på vår decibelmätare under användning. Detta liknar ljudet av allmänt prat på ett kontor.

Ännu bättre, om du avbryter en rengöring för att be robotdammsugaren att ta itu med ett specifikt område, kommer den att stänga av enhetens sugkomponenter, så det är så tyst som möjligt när du flyttar mellan las tareas.

Den låga ljudnivån sträcker sig inte till de ögonblick då robovacen dockar och tömmer sin dammbehållare; I det här fallet träffade vår decibelmätare 90,6 dB, vilket är ljudet du skulle känna 20 fot från en automatisk biltvätt. Detta gör J7 Plus till en av de mest högljudda robotdammsugarna vi har testat.

Vi var dock imponerade av J7 Pluss geofencing-funktion, som slog på robotdammsugaren när vi lämnade huset, så det var inte under våra fötter. Ännu bättre, vi kunde ställa in robotdammsugaren att sluta städa och återgå till basstationen om den inte hade dammsugit klart när vi kom hem. Alternativt kommer robotdammsugaren att sluta städa om du kommer hem innan den är klar och skickar ett meddelande till dig som frågar om det ska fortsätta. Observera att denna geofencing-funktion kräver ett IFTTT-konto, som kan ställas in gratis.

Sidan av iRobot Roomba J7+

(Bildkredit: LaComparacion)

ansökan

iRobot-appen är lätt att använda när robotdammsugaren är ansluten till Wi-Fi, så att du enkelt kan påbörja en grundlig rengöring. J7 Plus kommer att kartlägga ditt hem när det städar, inklusive att skapa rumsgränser och framhäva rum med mattor. Det är sedan möjligt att redigera kartan, justera gränser och tilldela namn till enskilda rum. Detta gör att J7 Plus kan rengöra enskilda rum såväl som hela golvet.

När dammsugningen är klar ger appen en översikt över sessionen, som täcker området som städats, tid som ägnat åt dammsugning och antalet nedsmutsningshändelser, eller områden där Robovac märkte mer nedsmutsning än vanligt. Om Roomba J7 Plus har stött på hinder kommer den att lagra bilder på dem i appen, som kan granskas och bekräftas som ett tillfälligt hinder, ett område som robotdammsugaren ska undvika, eller en falsk positiv. Ännu bättre, Roomba kan skickas tillbaka till rena områden som den missat på grund av misstänkta hinder med bara ett klick.

Från appen kan du även skapa ett schema för när robotdammsugaren ska rengöra och justera vad robotdammsugaren gör när dess dammbehållare är full. En funktion som automatiskt visar ett feedbackformulär när du tar en skärmdump har visat sig vara extremt användbar, vilket gör det enkelt att rapportera eventuella problem med robotdammsugaren och få dem åtgärdade.

J7 Plus är kompatibel med Alexa och Google Assistant, så du kan använda din röst istället för appen för att starta roboten med att dammsuga dina golv.

iRobot Roomba J7+ förankrad i den självdränerande basen

(Bildkredit: LaComparacion)

Batteriets livslängd

iRobot hävdar inte hur länge Roomba J7 Pluss batteri räcker mellan laddningarna. Robotdammsugaren kommer dock automatiskt att återgå till sin laddstation om den inte har tillräckligt med batteri kvar att rengöra. I dessa fall kommer den att laddas tillräckligt för att slutföra jobbet.

Vi kunde städa båda våningarna i ett hus med tre sovrum på full laddning, men tyvärr ger inte batterinivån någon procentandel av tiden kvar, så vi var tvungna att gissa hur mycket laddning som fanns kvar. Det tog tre timmar att ladda J7 Plus helt.

Ska jag köpa iRobot Roomba J7 plus?

Köp den om...

Köp inte om...

Första recension: februari 2022