WandaVision spoilers följer.

sedan de tidiga Blade-, X-Men- och Spider-Man-filmerna började flagga Marvel runt sekelskiftet, vi har vant oss vid att våra favoritseriefigurer finns i helt olika filmkontinuiteter. Den stora finalen i det femte avsnittet av WandaVision kan ha förändrat allt detta för alltid.

Den största nyheten var inte att Wanda Maximoffs tvillingbror Pietro dök upp vid ytterdörren till hennes Westview-hem, trots att vi såg honom dö i Avengers: Age of Ultron. Det beror på att han spelades av Evan Peters, skådespelaren som spelade den supersnabba mutanten i tre X-Men-filmer - samma superhjälte i en helt annan filmserie.

Medan vi väntar på att se hur det här emotionell familjeåterförening för Maximoff i WandaVision, vi ska förklara vem Pietro är, hans MCU-bakgrund och varför det finns två filmversioner av samma karaktär.

Vem är Pietro Maximoff i MCU?

Pietro är tvillingbror till Wanda Maximoff, huvudpersonen / antagonisten (vi vet inte vilken ännu, det kan till och med vara båda) till WandaVision.

Bröderna och systrarna växte upp i landet Sokovia, i Östeuropa. Vid 10 års ålder dödades hans föräldrar i ett bombdåd i deras byggnad. En del av ammunitionen som användes tillverkades av Stark Industries som sådde brinnande hat mot Tony Stark (Iron Man).

HYDRA:s befälhavare, Baron von Strucker, utnyttjade tvillingarnas anti-Stark-känsla för att värva dem som testpersoner för topphemliga experiment som involverade Spirit Stone, Infinity Stone inrymd i Lokis spira, som sedan skulle användas för att mata Vision . Medan många av von Struckers "frivilliga" dog, lämnades Maximoff-bröderna med superkrafter: Wanda skaffade sig olika telekinetiska och telepatiska förmågor (vanligtvis representerade av en karakteristisk röd glöd), medan Pietro fick förmågan att springa väldigt, väldigt snabbt. .

Först slogs de för HYDRA i Avengers: Age of Ultron, försvarar von Struckers forskningsanläggning på Sokovian när den plundrades av Avengers. Efter att von Strucker greps utnyttjade den falska AI Ultron tvillingarnas hat mot sin gemensamma fiende, Stark, och rekryterade dem till sin sak, i tron ​​att Wanda kunde slita sönder Avengers. Till slut insåg de att Ultrons verkliga plan gick långt utöver att utplåna Stark, Captain America, Black Widow och de andra: han ville utplåna hela mänskligheten. Det slutade med att de kämpade tillsammans med Avengers i slaget vid Sokovia, och mötte Ultrons armé av mekaniska vaktposter. Pietro dog i striden och offrade sig själv för att rädda Hawkeye och ett barn han skyddade.

Trots hennes brors död blev Wanda en fullvärdig medlem av Avengers. Hans efterföljande resa var allt annat än okomplicerad, trots att han blev kär i Avengers bosatta Synthezoid. En olycka under en strid i Lagos, Nigeria (sett i Captain America: Civil War) ledde till att 26 civila dog och anstiftade Sokovia-avtalet, bestämmelser som begränsar superhjältarnas aktivitet. Wanda ställde sig på Captain America och Black Widow när de motsatte sig de nya reglerna och tvingades fly när Avengers bröt upp.

Även om hon och Vision var på motsatta sidor i Avengers-fejden, tillbringade de de kommande månaderna med att träffas i hemlighet. Deras kärlekshistoria slutade i tragedi när Thanos dök upp med design på Mind Stone inbäddad i Visions panna. När Wanda insåg att Vision var dömd, försökte Wanda använda sina krafter för att förstöra stenen innan Thanos kunde bära den i sin handske.

Han lyckades nästan, men Thanos kunde använda Time Stone för att ta ett steg tillbaka några sekunder och ta tag i stenen för sig själv. Synen dödades och Wanda dammades av till 50 % av Thanos ökända fingerknäpp. De tog tillbaka henne från "Blip" fem år senare, men Vision är fortfarande död.

WandaVision avsnitt 3

(Bildkredit: Marvel / DIsney)

Inom några dagar hade han samlat sin kropp från en topphemlig SWORD-anläggning och tagit den till den alternativa verklighetssitcom som han (uppenbarligen) skapade i Westview, NJ.

Wanda kanske har lite att förklara.

Hur dök Pietro Maximoff upp på WandaVision?

WandaVision avsnitt 5

(Bildkredit: Marvel / Disney)

Nu när Pietro Maximoff har anlänt till Wanda och Visions ytterdörr är detta den största (av många) frågor i WandaVision. Monica Rambeau hade tidigare antytt att Pietro dödades av Ultron, så vi vet att det är relevant i Wandas tidslinje. Men fem avsnitt får vi veta att i WandaVision finns det inte mycket att göra.

Det finns en ny Pietro vid portarna till WandaVision.

Varför är Pietro Maximoff annorlunda på WandaVision?

Pietro Maximoff vi såg i Age of Ultron spelades av Aaron Taylor-Johnson, men i WandaVision spelades han av Evan Peters. Detta är dock inte bara en slumpmässig förändring i rollerna; Peters har faktiskt spelat karaktären i tre olika filmer tidigare, jämfört med Taylor-Johnson.

Peters version av Maximoff, med smeknamnet Quicksilver, av uppenbara skäl, gjorde sitt första filmframträdande under 1970-talets X-Men: Days of Future Past, och deltog i en minnesvärd fängelseuppehåll i slowmotion för att befria en fängslad Magneto. Han dök sedan upp i några andra porrfilmer, Apocalypse på 80-talet och Dark Phoenix på 90-talet.

Det var en helt annan version av karaktären, existerande i en helt separat kontinuitet. Han kallades till och med Peter istället för Pietro, föga förvånande kanske, med tanke på att denna inkarnation hade vuxit upp i USA.

Varför har två olika versioner av samma karaktär? Det handlar om filmrättigheter. När Twentieth Century Fox köpte rättigheterna till X-Men på 1990-talet köpte de en licens att använda en av Marvel Comics mutantkaraktärer. (På liknande sätt ger Sonys Spider-Man-affär dem rättigheterna till karaktärer associerade med Wallcrawler.)

Men när Marvel bestämde sig för att gå solo med Marvel Studios och skapade MCU i processen, behöll de rättigheterna till Avengers. Detta innebar att alla karaktärer som var mutanter och Avengers skulle falla in i ett grått område vid den punkt där två cirklar skär varandra på Venn-diagrammet.

Av denna anledning var Pietro och Wanda Maximoff redo för X-Men- och MCU-franchisen, men endast MCU tog Wandas alternativ (vi möter dock Peters anonyma syster kort i Days of Future Past, dock).

WandaVision avsnitt 5

(Bildkredit: Marvel / Disney)

Ända sedan Disney köpte Fox 2019 har Mutants and the Avengers fallit under samma företagstak, vilket ger Marvel Studios möjligheten att börja "korsa strömmar".

Dr. Darcy Lewis kommer överens med WandaVisions största chockerande avslöjande.

Är X-Men-filmerna nu en del av MCU? Är multiverserna inblandade?

Även om Dr. Darcy Lewis är medveten om att Pietro har "omarbetats", är det oklart om detta är karaktären vi träffade i Age of Ultron, X-filmversionen eller den "helt annorlunda konstruktionen". Vem Pietro än är så är det osannolikt att X-franchisefilmerna passar direkt in i MCU:ns minutiöst konstruerade kontinuitet; inte bara alla 11 filmer (13 om Deadpool ingår) motsäger direkt vad som händer i MCU. . .

En förklaring kan dock vara utforskningen av multiversa och parallella tidslinjer inom den större MCU. Vi vet till exempel att Wanda efter WandaVision kommer att dyka upp i Doctor Strange in the Multiverse of Madness, medan hjältarna och skurkarna i den tidigare Spider-serien ryktas återvända i Tom Holland-uppföljaren. till Spider-Man: Far From Home.

WandaVision avsnitt 5

(Bildkredit: Marvel / Disney)

Kanske har Wanda bokstavligen öppnat dörren för MCU:n att utforska multiversum? Kanske har Evan Peters Pietro avvikit från ett parallellt universum där alla händelser i X-Men-sagan ägde rum?

En hjärtevärmande familjeåterförening.

Kan vi lära oss något om Maximoffs från serierna?

Skapad av det legendariska partnerskapet mellan Stan Lee och Jack Kirby, Pietro och Wanda Maximoff går tillbaka till X-Mens tidiga dagar och gjorde sin debut i X-Men #4 1964.

Deras historia blir ännu mer spännande i serierna, där de är barn till Erik Lehnsherr, även känd som Magneto. Vi vet inte ens om Magneto finns i den huvudsakliga MCU-tidslinjen, så det kan diskuteras om tvillingarna har samma ursprung.

Men det faktum att MCU Maximoffs föräldrar dog i den ödesdigra Sokovia-bombningen kan vara en röd sill. Även i serierna fick tvillingarna inte reda på förrän senare att deras far var den där ökända metallhanteraren, Magneto, som hade fostrats av Django och Marya Maximoff.

Det kan vara så att föräldrarna de förlorade i Sokovia adopterades och att deras sanna arv ännu inte har upptäckts. Det kan också väcka andra frågor om källan till hans befogenheter. Kan det vara så att hans förmågor aktiverades av, snarare än skapade av, Mind Stone?