När Apples Worldwide Developers Conference (WWDC) närmade sig förra veckan drabbade ett bekymmersamt problem människor som försökte beställa nya Mac-datorer. För vissa konfigurationer fick kunderna veta att de skulle behöva vänta till augusti för att få sina Mac-datorer, sina nya maskiner. Visst, många av dessa förseningar involverar system med extra minne eller lagring. Men du kan inte uppgradera många Mac-datorer efter att du köpt dem, så för vissa är det här problemet icke-trivialt.

Hur allvarligt är problemet? Apple 14 och 16 tum. Bärbara MacBook Pro-datorer, till försäljning sedan i höstas, är veckor bort från leverans. Om du beställer nu måste du vänta till åtminstone den 28 juli, och eventuellt in i augusti, innan den nya hårdvaran kommer. Ännu värre: 24-tumsbasen. iMac, om den beställs nu, kommer inte att vara tillgänglig på "nio till 10 veckor", enligt Apples onlinebutik. (Högre iMac är dock tillgängliga omedelbart.)

Många rapporter om förseningar kommer från upprörda konsumenter. Men den fortsatta förseningen har haft en enorm inverkan på utbildnings- och företagskunder.

Jag kommer först att fokusera på hur leveranskedjefrågor har påverkat utbildningsmarknaden, eftersom den har varit mest hindrad.

Förseningar påverkar utbildningen mer

Som alla som har arbetat inom utbildning, grund- och gymnasieutbildning eller högre utbildning vet, är sommarlovet den enda tiden på året för att ersätta, uppgradera eller avveckla din flotta av datorer och surfplattor. Av denna anledning utvecklas livscykeln för enheter i skolor nästan helt runt sommarlovet.

Om dessa förseningar innebär att en skola inte kan köpa tillräckligt med Mac-datorer för att uppgradera sin flotta i sommar, kommer den skolan inte att få en ny chans på ett helt år. Skolor får inte mycket mer än en veckas uppehåll på ett år, och en vecka är inte en realistisk tidsram för att slutföra livscykelhantering eller uppdateringar.

Högskolor och universitet skulle i teorin bättre kunna stå emot dessa förseningar. Vinteruppehåll mellan terminerna brukar vara flera veckor. IT-team använder ofta denna paus för att hantera stora projekt, som att uppgradera teknik, arkivera studentarbeten och utbilda lärare och personal. Även om det inte är idealiskt att utföra stora livscykelhanteringsuppgifter under denna korta paus, är det åtminstone möjligt. Jag gjorde aldrig en enhetslivscykeluppdatering under det korta uppehållet mellan terminerna, men när jag gick på högre utbildning hanterade jag en fullständig systemuppdatering i flera Mac-specifika labb.

Företag och småföretag kommer sannolikt att bli mindre påverkade av dessa förseningar. Vanligtvis kan ett icke-utbildningsföretag utföra en stegvis eller fullständig livscykeluppgradering när som helst på året eftersom det inte har långvariga avbrott i sin affärsverksamhet. Men nästa version av macOS Ventura, som kommer att släppa stödet för ett brett utbud av Mac-datorer som en del av Apples strävan att flytta kunder till Apple Silicon, förändrar matematiken lite, särskilt för företag som till stor del förlitar sig på eller helt på Mac.

Vad hände på Apple?

En av de största faktorerna bakom de nya Mac-förseningarna är nedgången i leveranskedjan som har påverkat företag i många branscher. Men med Apple som presenterar nya M2-baserade MacBooks på WWDC (de kommer inte att finnas tillgängliga förrän i juli), kan Apple tillåta att vissa av sina produkter begränsas för att uppmuntra folk att köpa dessa kommande modeller.

(Jag har säkert misstänkt dem för den här typen av strategi tidigare.)

Det är också viktigt att notera att köpare inte upplever dessa förseningar genom många Apple-återförsäljare. Vissa Apple-handelspartner, inklusive Amazon, erbjuder Mac-datorer utan alltför mycket dröjsmål. De flesta företagskunder och utbildningskunder tenderar dock att beställa direkt från Apple, eftersom det säkerställer att de enkelt kan lägga till sina nya Mac-datorer till Apple School Manager eller Apple Business Manager och möjliggöra zero-touch-distributioner.

Vissa Apple-återförsäljare kan lägga till dina köp i Apple School Manager och Apple Business Manager, men det kan vara svårt att avgöra vilka återförsäljare som kan göra detta. Det kan också innebära att du måste arbeta med en leverantör som du inte har en tidigare relation med eller som inte erbjuder den rabatt du behöver. Skolor och statliga myndigheter får ofta rabatter när de köper från vissa leverantörer, och vissa av dessa grupper måste använda specifika leverantörer varje gång de köper teknik.

Inköp från leverantörer som inte stöds

För att manövrera igenom de nuvarande förseningarna kan du behöva leta runt. Det är enklare och snabbare att köpa direkt från Apple, eller från en Apple-godkänd leverantör, men det är möjligt att köpa från andra företag. Detta kommer sannolikt att lägga till några steg till processen och kanske inte tillåter en hands-off implementering. Men om du är i kris är det värt att överväga.

Om du försöker måste du använda Apple Configurator för att konfigurera nya Mac-datorer och koppla dem till Apple School Manager eller Apple Business Manager. Detta kräver att du startar upp varje Mac och använder Apple Configurator-appen för iPhone som släpptes av Apple förra året för att upprätta anslutningen. Denna process är inte svår. I själva verket är det som att ställa in en Apple Watch. Rikta iPhone-kameran mot en animering som visas på Mac:s inställningsskärm för att starta processen. Detta kan dock ta tid om du lägger till ett stort antal Mac-datorer.

Vad ska du göra?

Med tanke på de nuvarande förseningarna måste du ta några beslut för att navigera i den. Den första frågan att ställa dig själv är om du behöver denna anpassade Mac-inställning, särskilt om standardalternativet är tillgängligt. Och om standardalternativet är försenat, kan du ersätta en annan modell som är tillgänglig nu?

Nästa fråga, om du behöver konfigurera detta system för att beställa, kan du skjuta upp köpet?

Om ingen av dessa lösningar är möjliga skulle ditt nästa steg vara att se om du kan köpa från en distributionspartner som tillåter automatisk anslutning till Apple School Manager eller Apple Business Manager.

Om det inte är ett alternativ, måste du köpa från en annan leverantör och lägga till de nya Mac-datorerna manuellt. Detta kommer att ta mer tid och resurser, så du måste planera för detta också.

I slutändan handlar frågan om hur viktigt detta köp är för din organisation. Inget av dessa alternativ, eller de kompromisser du kommer att tvingas göra, kommer sannolikt att vara idealiska för din situation. Så tänk på detta: Det kan finnas fördelar med att skjuta upp ditt köp helt och hållet. Om du väntar kan du kanske köpa nyare, kraftfullare maskiner än Apples försenade anpassade uppgradering.

Copyright © 2022 IDG Communications, Inc.

Dela detta