Identitetsstöld är en elak affär i bästa fall. Vi pratar trots allt om att någon tar din plats. Det kan bara vara en gest, att begå identitetsbedrägerier online utan att ens skriva ditt namn (annat än att stryka det från en lista). Eller så kan det vara någon som dyker upp på en bank och låtsas vara du.

Men hur får dessa människor tag på sin identitet? Och vad händer efter?

Hur blir din identitet stulen?

Din identitet är vanligtvis förfalskad på tre sätt.

Den första är när ditt kreditkort klonas eller kopieras av en skrupelfri servitör, servitris, gatuförsäljare eller liknande. Oftast sker detta utomlands eller i en storstad. Det är mindre vanligt när du är hemma på platser du besöker regelbundet.

För det andra kan identitetsstöld inträffa om din information är en del av ett omfattande dataintrång. Tänk på dataintrånget i Experian 2015, till exempel.

Den tredje metoden för identitetsstöld sker via e-post, SMS och alla andra sätt där nätfiske är utbrett. En teknik som används för att lura dig att ange ditt användarnamn, lösenord och personlig information på en falsk webbsida, nätfiske förlitar sig på ett utseende av igenkänning för att lura dig. Därför kan meddelandet visas som ett e-postmeddelande om lösenordsåterställning eller det kan berätta att ditt konto har begränsats. Du klickar på länken, du loggar in, du lämnar de begärda uppgifterna... och din elektroniska identitet är stulen.

Hur reser identitet?

Stulna identiteter är ofta till salu och läggs nästan alltid till stora databaser som kan nås och användas av brottslingar. När det gäller kreditkort brukar de testas för att se om de fungerar; du kan göra ett litet köp. Eller så kan köpet vara större, skickas till någon adress i ett industriområde och sedan säljas vidare. Det är penningtvätt.

Det är nästan som en virtuell resa: du stannar hemma och din digitala identitet skickas över Internet tills en köpare hittas.

(Bildkredit: TheDigitalArtist/Pixabay)

Du är till salu på Dark Web

Främst är konton med kontanter kopplade de mest önskvärda. Så bank- och kreditkortskonton, bolån, onlinebetalningar som PayPal, avbetalningsavtal, smartphonekontrakt – allt som kräver mycket personlig information för godkännande.

Ju mer kompletta uppgifterna är, desto mer sannolikt är det att det säljs.

De flesta tror att internet och webben är samma sak. I själva verket är Internet bara infrastrukturen för routrar, datacenter, DNS-servrar och kablar. Webben, som e-post, FTP och torrenting, finns på Internet.

Detsamma gäller Dark Web, en dold del av onlinevärlden som är tillgänglig via Tor-webbläsaren. Se det som ett "Wild West"-internet som är svårt att övervaka. Standardverktyg för webbsökning kan inte genomsöka dessa webbplatser, så du hittar inga resultat för dem på Google.

Precis som Internets bakgata är Dark Web perfekt för att sälja stulen data, vapen, droger och andra tvivelaktiga transaktioner. Kom ihåg att identitetstjuvar är kriminella med alla olagliga operationer som pågår.

Hur mycket är ditt ID värt?

The Dark Web tillhandahåller en marknadsplats för att köpa och sälja din identitet.

Varje skiva som säljs på Dark Web genererar vinster för den som stal den. Ju mer kompletta data och kontosaldo, desto högre pris. En Trend Micro-studie visade att enbart bankinloggningar kostar mellan €200 och €500 per konto.

Enstaka kreditkort säljs i allmänhet för mindre än €100, med mycket mindre än €10. Detta pris återspeglas i mängden oanvänd kredit som är tillgänglig på korten.

Samtidigt är konton hos mobiloperatörer tillgängliga för upp till €14. Det är litet jämfört med prislappen på $300 på dina välanvända eBay- och PayPal-konton.

Kommer du ihåg när du ansökte om kredit och levererade en skannad eller fotokopia av ditt pass? Kanske ditt vigselbevis? Dessa säljs för upp till €40; trots allt är det en omedelbar ny identitet att ha någons passuppgifter.

Det är förbryllande att veta hur din digitala identitet utbyts. Så här är ett sista nyktra pris: Medicinsk data är värd cirka 1,000 XNUMX euro per post. Du kan förvänta dig att din vårdgivare använder säkra procedurer för att skydda dina uppgifter.

Vart tar din stulna identitet vägen?

Brottslingar från hela världen har tillgång till databaser med stulna kreditkortsuppgifter och fullständiga identiteter. Ju mer komplett datainsamlingen är, desto bättre. Människor med otrolig rikedom är mer åtråvärda för tjuvar, men de superrika finns sällan här. Istället är de vanligtvis riktade på ett mer specifikt sätt.

Tack vare Internet kan din stulna identitet hamna var som helst i världen. Ekonomiskt sett kan du vara i London och handla byxor och äta frukost i Rio samtidigt. Men den här typen av aktiviteter får kreditkortsföretagen ofta att inse att något är fel.

Som sådan kommer din stulna identitet förmodligen inte att gå mycket längre än ditt vanliga resmönster. På så sätt kan identitetsbrottslingar dra fördel av längsta möjliga användning av ditt ID-kort. En vecka skulle vara lång, men mer än tillräckligt för att samla stora skulder i ditt namn.

Uppdatera nu kritisk macOS-säkerhetssårbarhet åtgärdad

(Bildkredit: Shutterstock / Zeeker2526)

behålla din identitet

Risken är enkel: någon som har de väsentliga delarna av din identitet kan imitera dig. Identitetsbedrägerier kan begås med denna information och en del grundläggande forskning om din troliga förmögenhet.

Dataintrång är omöjliga att förhindra. Så svaret är att skydda dig själv. Medan din data försvinner i en databas, redo att användas för automatiska nätfiske-e-postmeddelanden eller mer specifika mål, kan du använda säkerhetsverktyg och kreditövervakningstjänster för att minska din exponering.

Cyberbrottslingar gillar inte att arbeta hårt. Det tar tid och är inte lönsamt. Istället siktar de på lågt hängande frukt, lätta vinster. Vinn inte lätt: gör identitetsstöld svårare och brottslingar kommer att gå vidare till nästa offer.

Dela detta