Kommer du ihåg när Netflix började rulla ut över hela världen? Om du bodde utanför USA såg du förmodligen serierna och filmerna på den amerikanska versionen av tjänsten med avundsjuka. Idag är det mycket mer balanserat, med massor av originalinnehåll som finns i alla regioner och massor av lokalt licensierade erbjudanden. Faktum är att Netflix US kämpar för att behålla sina favoriter licensierade, som Friends och The Office, vilket innebär att du kan hitta bättre program och filmer någon annanstans.

Nu när Disney Plus har lanserats i delar av Västeuropa, samt Nordamerika och Australien, du kanske undrar om det finns en liknande innehållsskillnad mellan de olika versionerna av denna nya streamingtjänst. Sanningen är att, även om det finns märkliga skillnader, är det inte så stort som det var på Netflix hfem eller sex år sedan.

I den här artikeln, vi kommer främst att fokusera på skillnaderna mellan de brittiska och amerikanska versionerna av Disney Plus, med viss diskussion om regionala variationer i Nederländerna, Kanada och Australien.

De bästa Disney Plus-erbjudandena idag

TOPP. 1
Disney +
Disney +
En förstklassig annonsfri upplevelse; Obegränsade nedladdningar på upp till 10 enheter; Över 100 titlar i 4K UHD och HDR

Disney Plus US mot Disney Plus UK

The Mandalorian Trailer #2

(Bildkredit: Disney / Lucasfilm)

Den mest uppenbara skillnaden mellan Disney Plus US och dess nyligen lanserade brittiska motsvarighet är hur de senaste Disney-filmerna rullas ut på tjänsten. I USA och Kanada är Onward och Frozen 2 nu tillgängliga att streama, medan Onward i Storbritannien inte har något releasedatum och Frozen 2 kommer inte att släppas förrän i juli.

Detta tyder på att de olika områdena inte är helt synkroniserade., och det är lite frustrerande för brittiska tittare. Det finns dock tecken på att alla Disney Plus-regioner börjar samarbeta i hur de distribuerar innehåll, med nästa release av Artemis Fowl planerad till den 12 juni världen över och den senaste Simpsons korta samtidiga världsomspännande release.

Sin embargo, där Disney Plus UK går framåt är i sitt arkiv av filmer som USA helt enkelt inte har ännu, på grund av "pre-existerande avtal". The Incredibles 2, Tarzan, Tomorrowland, Christopher Robin, The Jungle Book (2016), Beauty and the Beast (2017), Maleficent, John Carter och Ralph Breaks Internet finns att streama i Storbritannien. Amerikanska tittare borde se fram emot dem.

Skillnaderna går också djupare än så. Disney Plus i USA har inte någon av Foxs X-Men-filmer, medan den brittiska varianten har den ursprungliga trilogin, Days of Future Past, och två Wolverine spin-offs. USA kommer inte heller att börja få de klassiska Mighty Ducks-filmerna förrän i juli, då hela trilogin nu finns tillgänglig i Storbritannien, även om de ishockeyinriktade filmerna har en mycket mer kulturell resonans i USA.

Nästan alla områden i Disney Plus har ett komplett sortiment av Star Wars-filmer, med undantag av Amerika, som saknar Solo (endast fram till 9 juli). På Marvel-fronten saknar USA också Avengers: Infinity War och Ant-Man and the Wasp, även om båda kommer fram i sommar.

Infinity War strömmar i Storbritannien, men amerikanska användare måste vänta.

Infinity War strömmar i Storbritannien, men amerikanska användare måste vänta. (Bildkredit: Marvel)

Förutom barn- och superhjältefilmer, Storbritannien har alla tre Home Alone-filmerna, medan USA bara har den tredje (du kommer sannolikt inte att se dem utanför semestern). Disney Plus lanserades i USA med lite mer intressanta vuxenfilmer som (500) Days of Summer och Never Been Kissed, men de finns inte längre på tjänsten (dock kommer de sannolikt tillbaka och kommer sannolikt att vara resultatet av befintliga avtal).

Storbritannien har aldrig kysst, men inte (500) sommardagar, medan Storbritannien har saxhänder Edward och USA inte. USA får The Princess Bride den 1 maj, meddelades det på Twitter, medan Storbritannien inte har haft ett liknande tillkännagivande. Storbritannien har tre istidsfilmer, medan USA bara har en.

Live TV-program erbjuder också intressanta skillnader. Marvel's Agents SHIELD kan inte sändas i USA, men 5 säsonger kan ses i Storbritannien. I USA kan användare streama 3 säsonger av Marvel's Runaways, medan endast de första 2 är tillgängliga i Storbritannien.

Star Wars: Resistance, en barnorienterad serie som de flesta fans kommer att känna sig bekväma med att hoppa in i, har två säsonger i luften i USA och ingen i Storbritannien. En medlem av vårt team, som har ett litet barn, noterade att Book of Pooh inte är i tjänst i Storbritannien, men är tillgänglig för streaming i USA.

Alla skillnader som nämns ovan är bara de vi märkt, och det råder ingen tvekan om att vi inte har märkt dem ännu. Men vem är vinnaren, Disney Plus USA eller Storbritannien?

Låt oss säga att det är oavgjort. Disney Plus UK skulle säkert ha övertaget om det plötsligt hade Frozen 2 och Onward, helt enkelt för att USA fortfarande har massor av filmer knutna till andra streamingtjänster.

Återigen lanserades Disney Plus mycket tidigare i USA, vilket innebär att prenumeranter kunde se The Mandalorian utan att förstöra det med Baby Yoda-memes på Twitter. Mandalorian är i avsnitt 6 i Storbritannien i skrivande stund, och den gradvisa utrullningen var inte perfekt, med tanke på längden på den första väntan.

Vad sägs om andra versioner av Disney Plus?

Disney +

(Bildkredit: Disney)

Vi vet mindre om de andra versionerna av Disney Plus, men även de har anmärkningsvärda skillnader.. Holland har alla fem Ice Age-filmerna, till exempel, samt Agents of SHIELD och Never Been Kissed.

Enligt What's On Disney Plus, i början av mars 2020 (före lanseringen av Disney Plus i de flesta västeuropeiska länder), Australien hade flest filmer med 729, 39 fler än USA.

Disney Plus Australia tolkar 1995-filmen Sandra Bullock While You Sleep, som finns i Storbritannien men inte USA. Efter ett tag sänds den från 24 april och har redan Frozen 2. Australien har också två fler X-Men-filmer än Storbritannien, första klass och Apocalypse. Det finns dock bara en säsong av Agents of SHIELD, vilket ger Storbritannien en fördel över ett Marvel TV-program som de flesta troligen har glömt bort.

Vi har inte använt Disney Plus Kanada, men det verkar inte skilja sig mycket från USA, och det började samma dag som USA. Kanada har dock vissa filmer som du inte hittar på Disney Plus US, inklusive X-Men-filmerna. Mer överraskande har den en full samling av Fantastiska fyra-filmer live i januari 2020, inklusive det skrämmande återupptagandet av inspelningsarbetet 2015. Ingen av dessa kan hittas på Disney Plus i USA eller Storbritannien.

Vem vinner

skönhet och tramp

(Bildkredit: Disney)

Det finns verkligen ingen förlorare när det kommer till Disney Plus. USA missar de flesta av de befintliga licensbegränsningarna, men trots det påverkar inte detta problem majoriteten av dess klassiska filmer, som redan sänds. Det faktum att USA fick Frozen 2 och Onward ger dock intrycket av att det är "mainstream"-versionen av tjänsten.

Storbritannien har inte någon av dessa nya filmer ännu, men den släpptes förra månaden och det finns gott om filmer att njuta av som inte finns i USA.

Disney Plus har ungefär samma kärnkatalog över Disney-, Pixar-, Marvel- och Star Wars-klassiker över regioner, och vi antar att de i slutändan strävar efter global paritet när rättigheter tillåter det.

Det skulle vara trevligt om Disney erbjöd fler förseningar när det gäller ankomstdatum för vissa filmer, vi slår vad om att amerikanska biobesökare är ivriga att se de ungefär 50 % av X-Men-filmerna som inte är totalt skräp, och någon gång hoppas vi att Disney överväg att lägga till mer vuxet innehåll för att ge varje bibliotek mer utrymme.

I slutet av mars nämnde en r / DisneyPlus-användare att en Disney Plus-undersökning frågade vissa användare om de ville titta på program som Firefly, Black-ish, Buffy the Vampire Slayer och Malcolm in the Middle om tjänsten (vi har kontaktat Disney Plus flera gånger i taget för att försöka verifiera utredningens äkthet, men inget svar). Det verkar som det saknade stycket i Disney Plus-biblioteket, med dessa stora budgetföreställningar som The Falcon and the Winter Soldier.

Annars, var du än är, Disney Plus är en fantastisk familjeströmningstjänst. Det finns inte tillräckligt med regionala skillnader mellan Disney Plus för att göra det jämförbart med de första dagarna av Netflix internationella lansering, och det är bra.

Dela detta