Dödsstöten för DSLR-kameror har ringt nästan dagligen under de senaste åren, och nu har Qualcomm gått med i striden för att förklara de specifika anledningarna till varför man tror att telefonkameror snart kommer att göra sig av med det åldrande kameraformatet. .

I en djupintervju med Android Authority (öppnas i en ny flik), förklarade Qualcomms vice VD för produkthantering för kameror, Judd Heape, varför smartphones snart kommer att degradera DSLR:er till den vanliga historien. Y visionen lätt segada del tillverkare av chips är ganska övertygande, särskilt dada reciente caída i alternativen för långsam DSLR av terceros.

Som du kan förvänta dig av en av världens största kretstillverkare handlar Qualcomms förutsägelser kring bildbehandling. "Bearbetningen på Snapdragon är 10 gånger bättre än vad du kan hitta på de största och sämsta Nikon- och Canon-kamerorna", säger Judd Heape. "Och det är därför vi verkligen kan tänja på gränserna för bildkvalitet. För även om vi har en liten lins och en liten bildsensor, så bearbetar vi mycket, mycket mer än ens en DSLR kan", sa han. ytterligare.

(Bildkredit: Nikon)

Detta är verkligen sant, och har varit det ett tag. Frågan för många fotografer är hur mycket bearbetning som är acceptabel på deras bilder; trots allt kommer vi till en punkt där interpolation och AI-redigeringar börjar utgöra huvuddelen av ett smartphonefoto. Och för många traditionalister, även de som med glädje finjusterar sina bilder i digital efterbehandling, går det över gränsen.

Men det är en separat diskussion om DSLR:ers död. Det råder ingen tvekan om att DSLR-kameror, som skiljer sig från spegellösa kameror genom sina optiska sökare, har sett en dramatisk nedgång.

Ja, DSLR-försäljningen såg en liten ökning i positiv riktning tidigare i år, med leveranser upp 131,8 % jämfört med föregående år i maj (enligt CIPA-statistik (öppnas i en ny flik)), men detta berodde på brist på komponenter för spegellösa kameror.Den stora bilden är att DSLR:er är på tillbakagång som terminal, och den processen har påskyndats av både kameratillverkare och smartphones.

Lita på processen

Avancerade spegellösa kameror är inte under överhängande hot från smartphones. Ingen mängd AI-bearbetning kan replikera kvaliteten och räckvidden för till exempel en Canon EOS R5 och ett superteleobjektiv. Detta är också sant för DSLR-kameror, men deras fortsatta överlevnad (åtminstone på produktionslinjen) verkar osannolik av en mängd olika anledningar, inklusive den främsta som beskrivs av Qualcomm.

Det inofficiella övergivandet av DSLR-kameror av Canon och Nikon - vi har inte sett en ny sedan början av 2020 - har lämnat dem i en mörk tidsålder av bearbetning. Det har hållit dem i kontakt när det kommer till moderna funktioner som video och AI-ämnesigenkänning, och det är på detta område som Qualcomm med rätta tror att schismen mellan telefoner och digitala SLR-kameror kommer att växa.

En bärbar dator som visar Photoshops Sky Replacement-verktyg

Telefoner och programvara som Photoshop (ovan) kan redan känna igen större motiv som himlen. (Bildkredit: Future)

"Vi kommer att ha tillkännagivanden mycket snart att vi kommer att ha dedikerad hårdvara för att hantera olika delar av scenen," sa Judd Heape till Android Authority. "Hårdvaran om vad man ska göra med pixlarna som är huden, håret, tyget, himlen, gräset, bakgrunden. Det här är domänerna, och återigen gäller de alla för video, där vi verkligen ser behovet av att lägga till specifikt material." Lagt till.

Det är inte ett helt nytt koncept. Dagens telefoner och spegellösa kameror kan göra omfattande motivigenkänning, som att känna igen djur och himlen. Men som Qualcomm förklarar, kommer detta snart att tas till nästa nivå och, avgörande, kommer det att ske i realtid.

Som Judd Heape förklarade, "Föreställ dig en framtida värld där du säger, 'Jag vill att bilden ska se ut som den här scenen från National Geographic', och AI-motorn säger: 'Okej, jag ska justera färgerna, texturen och vitbalans.' . och allt för att se ut och känna som den där bilden du just visade mig."

Det är ett övertygande perspektiv, även om det verkligen inte kommer att tilltala alla fotografer.

I kylan

Inget av detta gör direkt DSLR:er dåliga kameror. För en renare, traditionell fotograferingsupplevelse med minimal bearbetning är de bästa DSLR-kamerorna fortfarande några av de bästa fotograferingsverktygen som finns, särskilt när de paras ihop med objektiv av hög kvalitet.

Men när det kommer till pek-och-skjut-upplevelsen är den datorbaserade fotograferingsrevolutionen fortfarande på gång. Telefoner kommer fortfarande att vara i centrum. men spegellösa kameror kommer i allt högre grad att anta liknande knep för olika ändamål. Till exempel kommer Sonys nästa generations flaggskepp sannolikt att innehålla ännu mer kraftfull motivigenkänning, som kommer att användas för autofokusspårning snarare än omedelbar fotobehandling.

Nikon Z9 elektroniska slutare i aktion

(Bildkredit: Nikon)

Medan kameraindustrin har absorberat minskande försäljning de senaste åren, med DSLR-kameror som bara står för 18 % av dess vinster (jämfört med 69 % för spegellösa kameror, enligt de senaste CIPA-siffrorna öppnas i ett nytt fönster), har den något att ge – och det kommer förmodligen att vara produktionen av DSLR:er och deras objektiv.

Som Petapixel (öppnas i en ny flik) påpekar har antalet tredjepartsobjektiv för Nikon och Canon DSLR:er minskat dramatiskt, med nyckelaktörerna Tamron och Sigma bakom många av hackorna. Och även om smartphones utan tvekan spelade en roll i den nedgången, särskilt i nybörjarrymden, har dödsfallet för DSLR lika mycket att göra med kameraindustrins övergång till spegelfri teknik som den gör med bearbetning av AI. Och det är här fristående kameror kommer att överträffa de bästa kamerorna i telefoner.

Dela detta