Det är säsongen för stora hårdvarusläpp, med allt från nya bärbara datorer och datorer till nya grafikkort och processorer.

Och som vi har sett med våra senaste recensioner av Nvidia GeForce RTX 4090 och Intel Core i9-13900K, är denna nästa generations spelhårdvara kraftfullare än vi kunde ha föreställt oss innan vi testade den. Men det finns en sak som också är obestridlig: de bästa grafikkorten blir dyrare och dyrare än vad genomsnittskonsumenten, även i de rikaste västländerna, har råd med, än mindre spelare i den globala södern, förutsatt att de inte bara ignoreras genom större produktlanseringar. helt.

På många sätt är detta kärnan i besvikelsen över slutet av Google Stadia. Trots alla dess brister tillät det spelare som inte hade de bästa speldatorerna att spela spel som Cyberpunk 2077 och uppleva dessa spel med de lyckliga få som lyckades lägga vantarna på ett av de bästa billiga grafikkorten från det förflutna. några år.

När Stadia stängdes av kan man dra slutsatsen att molnspel har misslyckats, men jag tror att det skulle vara ett stort misstag. Framgången med molnspel har alltid varit knuten till hastigheten på en användares internetanslutning, och trots en frustrerande försening kommer utbyggnaden av 5G-nätverk runt om i världen äntligen att sätta speltjänster på kartan.molnet i en position att lyckas.

Innehållsförteckning

Molnspel är redo att bli 5G:s "killer app"

(Bildkredit: YouTube)

Varje generation av mobiltelekommunikationsnät hade en unik applikation eller tjänst som definierade det, den så kallade "killer application". Första generationens mobilteknologi förde trådlös röstkommunikation till massorna, medan andra generationens nätverk i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet gjorde det möjligt för oss att skicka textmeddelanden. 3G-nätverk underblåste revolutionen av sociala medier på smartphones, och 4G LTE-nätverk möjliggjorde strömmande media som Spotify och Netflix.

Det återstår att se vad den mördande appen för 5G kommer att vara, men David Cook handlar om molnspel. Cook är VD för Radian Arc (öppnas i en ny flik), ett molnspelinfrastrukturföretag som har samarbetat med AMD för att lägga grunden för att göra molnspel till en praktisk verklighet runt om i världen.

"Vi skulle gå på dessa möten med teleföretagen, och de hade alla gjort enorma investeringar i 5G," berättade Cook för mig tidigare i år, "och det var några riktigt coola appar de pratade om, som drönare och självkörande bilar. Han log alltid och sa: "Ja, jag ser inte mycket av det där utanför fönstret, även om jag tycker att det är ett viktigt användningsfall, men vad vi vet är att alla spelar."

När molnspeltjänster som PlayStation Now, Google Stadia och Nvidia GeForce Now först lanserades för flera år sedan, kämpade till och med de bästa internettjänsterna för hemmet med trådbundna fiberoptiska anslutningar för att leverera den typ av upplevelse som spelarna förväntade sig. Nätverksflaskhalsar orsakade ofta spelfördröjning eller en plötslig minskning av grafikkvaliteten, vilket verkligen förlamade användningen av molnspel. Men med 5G finns det en mycket större möjlighet att dra nytta av betydligt mindre överbelastade 5G-frekvenser och leverera en smidigare spelupplevelse utan att ge avkall på kvaliteten.

Förbättra tillgången till AAA-spel runt om i världen

Frustrerad tjej som spelar videospel

(Bildkredit: Shutterstock/Dean Drobot)

Det finns bokstavligen miljarder spelare i världen och marknaden kommer att fortsätta växa i många år framöver. Men alla spelare har inte samma möjlighet att njuta av de bästa PC-spelen som många av oss tar för givet. Många, om inte de flesta, spelare har inte ens en dator eller konsol att spela spel på, utan förlitar sig istället på sina telefoner eller dedikerade spelkaféer där de kan spela moderna AAA-titlar med bättre hårdvara än de skulle kunna köpa själva.

Detta återspeglas i själva ekonomin för videospel. Mobilspel är det överlägset största segmentet av den globala videospelsmarknaden, det är inte ens i närheten, oavsett om du pratar om antalet spelare eller intäkterna som dessa spel genererar. Men spelare över hela världen spelar inte Candy Crush istället för Elden. Ring för att de inte bryr sig om den djupare spelupplevelsen ett modernt PC- eller konsolspel kan ge, det handlar verkligen om åtkomst.

"I territorier som Latinamerika, Sydostasien, Indien och Afrika är användningsfallet mer mobilt, men spelare skulle vilja ha tillgång till bättre grafik och spel på sina mobila enheter", säger Cook. "Och samma sak med spelutgivare, spelutgivare vill ha mer kreativitet och fler funktioner i dessa spel och kunna leverera dem till ett bredare utbud av mobila enheter."

Lägger grunden för nästa molnspelrevolution

Nyligen ringde en av våra partners i Centralafrika bokstavligen, och den närmaste servern han kunde komma till...var i Sydafrika.

David Cook, VD för Radian Arc

Och även om det fysiska gränssnittet en spelare kan använda för att spela spelet kan sträcka sig från en smartphone till en Chromebook eller till och med en äldre speldator, är nyckeln att ladda ner det hårda arbetet med att rendera ett spel någon annanstans och helt enkelt mata ut video till över ett nätverk istället för en HDMI- eller DisplayPort-kabel.

Att strömma visuella utdata från en server till en klientenhet är något vi har gjort i decennier, men spel har hållits tillbaka av den låga inmatningsfördröjning i realtid som krävs för att spela ett modernt videospel. 5G-nätverk är den första telekommunikationsinfrastrukturen som kan tillhandahålla denna typ av nätverkskänslighet och stabilitet; titta bara på fjärroperationer som utförts de senaste åren med 5G-nätverk för att se det.

Det enda som saknas är de fysiska servrarna för att köra spelet du spelar på distans, men det kommer inte att dröja länge. Företag som Radian Arc flyttar redan GPU-servrar till telekommunikationsnätverkshubbar för att lägga grunden för en spridning av molnspeltjänster.

"Vad vi ser är en stor skillnad i marknadsbehov i Nordamerika, Australien eller Västeuropa jämfört med vad vi ser på platser som Sydostasien. Nyligen var en av våra partners i Centralafrika bokstavligen i telefon och den närmaste servern jag kunde komma till, även för traditionellt mobilspel, var i Sydafrika”, sa Cook. "Så genom att integrera dessa GPU-servrar i några av dessa små telekommunikationer öppnar vi plötsligt upp en helt ny värld av funktionalitet, för både konsumenter och utgivare."

Flytta spelare till molnet

Google Stadia-spelare med handkontrollen med din telefon

(Bildkredit: Google)

Med bortfallet av Google Stadia och det ganska ljumma antagandet av molnspeltjänster de senaste åren är det en riktig utmaning att övertyga spelare att byta till molnspel. Många kommer att anlända partiska och föredrar fysisk hårdvara de kan hålla, medan andra kanske har provat det tidigare och blivit avskräckta av upplevelsen.

Cook tror dock att det finns ett hemligt vapen i molnspelarsenalen: telekomleverantörerna själva.

«Cuando entramos en una empresa de telecomunicaciones», dijo Cook, «entramos y decimos que queremos poner el POP (punto de presencia) dentro de su red para que todos podamos obtener los beneficios de baja latencia, escala, costos beneficios, etc., pero también nos sentamos con ellos y elaboramos un plan de marketing para decir, así es como comercializas estos juegos para esta base de usuarios, así que forma equipo con ellos en eso. Parte de ese plan de marketing incluye un controlador, y ese controlador puede ser muy diferente Entonces, lo que verá en muchos de estos mercados es un decodificador de Android para la sala de estar y podemos ejecutar una aplicación en este decodificador y crear una experiencia similar a la de un juego. consola.

"En sak som telekom är riktigt bra på är att sälja den här typen av paket," sa Cook, "att sälja hårdvara plus en dataplan, eller hårdvara plus en dataplan plus ett spel, vilket är ett förslag av verkligt unikt värde.

Detta lokaliserade, distribuerade telekommunikationsnätverk kan vara en oväntad tillgång för molnspel. Google Stadia var en enda leverantör av molnspel, så dess bortgång var ett stort slag för molnspelindustrin. Om Google eller Nvidia är de enda leverantörerna av molnspelstjänster kommer molnspel fortfarande att hållas tillbaka av nivån på engagemang för projektet från en liten grupp företag.

Genom att se över telekommunikationen som de flesta redan använder, kanske du inte får den typ av utökad katalog som Google skulle kunna dra nytta av, men du kommer att sluta med fler molnspelsleverantörer totalt sett, vilket borde påskynda adoptionen.

«Entonces, si tiene la GPU dentro de la red de telecomunicaciones, realmente puede aprovechar la escala. Las nuevas GPU de AMD pueden ejecutar doce juegos por GPU. Menos energía por usuario. Todas estas cosas realmente deberían hacer que los juegos en la nube sean una aplicación potencialmente letal para despliegue 5G.

Dela detta