Vi vet alla vilken skillnad en bra kudde kan göra för vår sömnkvalitet, men varför blir kuddar gula? Som du kanske har gissat beror det främst på vad kudden utsätts för varje natt.

Här tar vi en titt på de främsta anledningarna till att kuddar blir gula och hur du ser om din fortfarande är frisk att sova. De flesta behöver bytas ut vartannat år, så om din är äldre och täckt av gula eller bruna fläckar är det dags för en förändring. Vår guide till de bästa kuddarna kan hjälpa dig att hitta din nästa sömnvikt (och Cyber ​​​​Monday-madrasserbjudanden inkluderar ofta sömntillbehör, så nu är det ett bra tillfälle att handla).

För nu, låt oss gå till botten med de gula kuddfläckarna och se om de kan minskas eller elimineras. För rengöringstips, läs vår expertartikel om hur man tvättar en kudde och hur ofta.

Innehållsförteckning

Varför blir kuddar gula?

Det finns många anledningar till detta, men svett är den vanligaste orsaken till att kuddar gulnar. De flesta människor svettas till viss del under sömnen (även om vi inte är fysiskt medvetna om detta) och med tiden orsakar en ansamling av svett som sipprar genom örngott till kudden gula fläckar.

(Bildkredit: Getty/Wavebreakmedia Ltd)

Förutom svett kan andra former av fukt också göra att kuddar blir gula, inklusive de naturliga oljorna i din hud. Lägg till ansiktsoljor, serum och fuktkrämer – för att inte tala om produkterna du har i håret – och gula fläckar på dina kuddar är oundvikliga.

Det är samma sak med madrasser, så om din är mer än sju år gammal och täckt av fläckar (och visar andra tecken på slitage), överväg att uppgradera den. Vår bästa madrassguide kan hjälpa dig, och många av dem dyker redan upp på Presidents' Day-madrassförsäljningen.

Sammanfattningsvis är de vanligaste anledningarna till att kuddar blir gula:

 • Svettas
 • naturliga kroppsoljor
 • Dregla
 • vått hår
 • Hårprodukter
 • Skönhetsprodukter
 • Oljebaserade fuktkrämer och serum

Är gulfläckade kuddar ok att sova på?

Om din kudde är över två år gammal och täckt av gula och bruna fläckar rekommenderar vi att du köper en ny. Detta gäller särskilt om du inte har tvättat din kudde sedan du köpte den och du inte använder ett kuddskydd.

Chansen är stor att din kudde har en ansamling av andra saker än svett, oljor och död hud - dammkvalster kan gömma sig där, tillsammans med andra allergener. Fukt från svett och olja kan också föda fram bakterier. Och om din kudde ger dig nacksmärta eller har tappat formen är det definitivt dags att byta ut den.

Dr Karan Raj gick viralt på TikTok och förklarade varför du bör byta ut din kudde minst vartannat år och vad som händer när du inte gör det. Detta är vad han sa...

@dr.karanr (Öppnas i en ny flik) ♬ Steven Universe – L.Dre (Öppnas i en ny flik)

Hur du förhindrar att dina kuddar gulnar

Det finns inget du kan göra för att undvika att svettas direkt i sängen, men du kan bättre skydda dina kuddar från gula fläckar. Det mest effektiva sättet är att täcka kudden med ett kuddskydd. Det är ett billigt sätt att lägga till en extra barriär mellan svett, oljor, fukt och din kudde.

Kuddskydd kan tvättas varje vecka med resten av dina sängkläder, vilket minskar underhållet. Vi rekommenderar att ha några på rotation så att du alltid har en som väntar.

Försök att inte sova i blött hår, annars kommer allt vatten att sippra igenom och gulna din kudde med tiden. Undvik också att använda tunga oljebaserade serum och krämer i sängen och ta bort sminket innan du lägger dig.

Så för att sammanfatta:

 • Använd ett kuddskydd av god kvalitet.
 • Torka håret innan du går och lägger dig
 • Försök att undvika tungoljebaserade produkter
 • Ta av sminket innan du lägger dig

Kan gula fläckar tas bort från en kudde?

Du kan inte helt ta bort gula fläckar (särskilt äldre fläckar som verkligen har satt in), men det finns sätt att minska dem. När vi nu pratar om rengöring av sängkläder, inklusive hur man rengör en madrass, rekommenderar vi alltid att du läser skötselråden först.

En personfläck behandlar gula fläckar på en vit kudde.

(Bildkredit: Getty)

Din kudde ska ha en liten tyglapp som sticker ut från sidan; Det är här du hittar tips om hur du tvättar och torkar dina kuddar (täck aldrig våta kuddar med lakan, annars kan de utveckla mögel).

Behandla fläckar före maskintvätt kudde (om maskintvättbar). Fläckborttagningssprayer och krämer är kraftfulla men ändå effektiva, samtidigt som att blanda din egen pasta med bakpulver och vatten ger ett naturligt tillvägagångssätt.

Vissa rengöringsexperter rekommenderar att du använder en blandning av blekmedel och tvättmedel för att ta bort tuffa gula fläckar, men du måste se till att materialen som används för att göra din kudde tål sådan grov behandling.

Varför kuddar blir gula: grunderna

De flesta kuddar blir gula av svett och oljor som sipprar genom lakanen på själva kudden, men kosmetika, hårprodukter, vatten (från fuktigt hår) och dregling kan också orsaka gula fläckar på kuddarna.

Det bästa sättet att minska fläckar är att täcka dina kuddar med ett vattentätt, allergifritt kuddskydd. Dessa skyddar mot fukt och dammkvalster och hjälper din kudde att nå sitt fulla liv, vilket sparar pengar på lång sikt. Om du funderar på att uppgradera och vill ha en justerbar kudde som kan anpassas efter din sovstil, läs vår Layla Kapok kuddrecension.

Överväg att investera i det bästa madrassskyddet för att skydda din madrass från fläckar, spill och allergener. Beroende på dess djup kan du till och med placera en ovanpå övermadrassen för att skydda den också.

Dagens bästa priser på populära kuddar för hemleverans

Dela detta