EU:s mandat att tillverkare av de flesta mobila enheter använder USB-C till hösten 2024 har ökat trycket på spekulationer om att Apple skulle kunna använda trådlös teknik i framtida modeller av sina iPhone och AirPods.

Medan direktivet från en kommitté i Europaparlamentet gäller alla tillverkare av mobila elektroniska enheter, förväntas detta aldrig tidigare skådade krav direkt påverka Apple, vars produkter, inklusive den populära iPhone, använder Apples proprietära Lightning-anslutningsprotokoll.

Mandatet är tydligt: ​​”Mobiltelefoner, surfplattor, e-läsare, hörlurar, digitalkameror, hörlurar och hörlurar, handhållna spelkonsoler och bärbara högtalare som kan laddas upp via en kabel måste vara utrustade med en USB Type-C-port, oavsett tillverkare. ». .

Detta beslut innebär att iPhones och AirPods säljs inom EU och har USB-C-portar och kabelanslutningar som omfattas av automne 2024. Apple kräver ytterligare alternativ och köper genomgången utan strängar.

iPhone 8 carga inalámbrica con RavPower IDG/Ken Mingis

En iPhone 8 laddad med en trådlös RavPower-laddare, som kan överföra upp till 7,5W effekt.

Forresters senioranalytiker Andrew Cornwall sa att EU-beslutet lämnar åtminstone tre vägar för Apple att följa.

  • Apple kan tillhandahålla en separat USB-C-laddningsport från Lightning-laddnings- och dataporten på iPhones och iPads. Detta är förmodligen det minst estetiskt tilltalande alternativet, och Apple kommer sannolikt inte att välja en lösning med två uttag av denna anledning.
  • Apple skulle kunna utveckla en hybridport som accepterar USB-C (endast för laddning) eller Lightning (för laddning och data). Även om det är möjligt att Apple kommer att utveckla en hybridport, är det osannolikt att de kommer att vilja bygga en ny kontakt.
  • Apple kunde göra sig av med porten helt och hållet och bli trådlös med Qi-laddningsstandarden, vars kapacitet har byggts in i sina iPhones sedan 2017.

"Det ligger i Apples karaktär att helt ta bort laddnings-/blixtporten till förmån för trådlös laddning, förbi europeisk lagstiftning," sa Cornwall. "Eftersom deras trådlösa laddare stöder en öppen standard kommer de inte att bryta mot framtida delegerade akter.

"Apple verkar ha förutsett europeisk lagstiftning och är redo att gå över till trådlös laddning med Qi-standarden", sa Cornwall. "Dataöverföringen kommer endast att vara trådlös. Lightning-porten kommer att försvinna från framtida iPhones, precis som hörlursuttaget gjorde.

Apple-analytikern Ming-Chi Kuo tror dock att Apple redan planerar USB-C i iPhone 15 när den lanseras under andra halvan av 2023. Därför, i detta scenario, bör leveransen av en telefon följa med, med helt trådlös laddning. iPhone 14-serien, som väntas i september, kommer nästan säkert att fortsätta att använda en Lightning-kontakt, twittrade han.

EU-direktivet tillåter också tillverkare att inte inkludera en laddare med sina enheter. Faktum är att när alla tillverkare har samma laddningsstandard skulle det vara överflödigt att skicka en laddare med varje produkt. Detta är en egenskap som Europaparlamentet påminde om i sitt uttalande om direktivet.

Detta kommer utan tvekan att skada vissa köpare: de få utan laddare kommer att behöva betala mer, sa Cornwall.

"Det finns en ökad risk för att garantireparationer nekas på grund av "defekta laddare." Vissa kan köpa laddare av dålig kvalitet som orsakar bränder, säger han. "Resenare kommer att behöva använda en dongel för laddning tills Qi är allmänt implementerat av hotell."

Och om Apples Lightning-port försvinner för dataöverföring kommer Apple-användare att förlora lite integritet eftersom det är mycket svårare att fånga upp trådbunden trafik än något live, sa Cornwall. Vissa iPhones kan också bli svårare att reparera och uppdatera en iPhone eller återställa den till dess ursprungliga firmware kan bli omöjligt. Och att jailbreaka en helt trådlös iPhone, det skulle inte heller fungera.

Å andra sidan kan iPhones vara lättare att vattentäta om porten tas bort.

"Jag tycker att EU-lagstiftningen är lite obekväm för konsumenterna", sa Cornwall. "Detta är något fördelaktigt för enhetsleverantörer, som inte längre behöver inkludera en laddare vid varje försäljning."

Jack Gold, huvudanalytiker på J. Gold Associates, undrade om EU-direktivet skulle tillåta Apple att ta bort en port helt, eftersom mandatet kräver att leverantörer byter till USB-C. Dessutom erbjuder trådlös laddning fortfarande flera utmaningar, den första är att den inte är lika energieffektiv.

"Det är mycket förlust i trådlös laddning, upp till 50%," sa Gold. "Och du är begränsad i hur mycket ström du kan använda med den trådlösa laddaren. Därför är snabbladdningen som vi alla har vant oss vid mycket svår att göra trådlöst. Det är förmodligen därför Apple inte har gjort några framsteg med trådlöst." laddar för sina telefoner.

Så frågan är, skulle användare acceptera långsammare laddning?

"Jag antar att Apple kommer att vara mycket motståndskraftiga mot full trådlös laddning tills de kan fixa några av dessa problem. Men fysiken är emot honom och det skulle krävas några stora genombrott för att vända saker och ting. Apple-användare hoppas att de inte kan tillgodose trådlös laddning som det enda alternativet.

Copyright © 2022 IDG Communications, Inc.

Dela detta