Apple har börjat fråga användare om apparna de använder för att övervaka kost och blodsocker, vilket tyder på att nästa Apple Watch kan spåra användares blodsocker noninvasivt, men Är detta verkligen troligt och varför är det så viktigt?

Den främsta anledningen till att mäta blodsockret är att hjälpa till att kontrollera diabetes, en mycket allvarlig sjukdom som kan leda till hjärtinfarkt och hjärtsvikt, stroke, synförlust, amputationer och njursvikt om de inte behandlas och övervakas ordentligt.

Som Diabetes UK förklarar är diabetes en sjukdom som orsakas när din kropp inte producerar tillräckligt med insulin, vilket gör att blodsockernivån stiger för högt.

Personer med typ 1-diabetes kan inte göra insulin alls. Tillståndet är inte relaterat till personens livsstil och måste kontrolleras med hjälp av insulininjektioner eller insulinpump.

Personer med typ 2-diabetes kan fortfarande tillverka insulin, men det räcker inte eller så fungerar det inte som det ska. Övervikt är den största riskfaktorn för att utveckla typ 2-diabetes, och vissa människor kan kontrollera den genom att göra livsstilsförändringar, men desto mer sannolikt är det att de behöver medicin. Så småningom kan de också behöva insulininjektioner.

Blodsocker och smarta klockor

Många smartklockor hävdar redan att de hjälper till att kontrollera blodsockret, men det är inte så enkelt som det låter.

Till exempel lFitbit-appen kan hålla reda på din glukosnivå och påminna dig när det är dags att göra en mätning. Fitbit-klockan i sig tar dock inte avläsningarna.

Istället hanAppen importerar data från OneTouch Reveal, som ansluts till Verio Reflect Smart Blood Glucose Meter. Som de flesta glukometrar fungerar detta med en droppe blod från ett fingerstickstest.

Fitbit-appen kan synkroniseras med en blodsockermätare, men Fitbit-enheter tar inte själva mätningarna (Bildkredit: Fitbit)

Kan Apple Watch 7 verkligen mäta blodsocker och varför spelar det någon roll? 1

"Rollen för blodsocker är inte en ersättning för medicinsk rådgivning och är inte avsedd att diagnostisera eller behandla något medicinskt tillstånd", säger Fitbit.

”Det är helt enkelt tänkt att hjälpa dig att kontrollera och hålla reda på din information. Du bör prata med din vårdgivare för mer råd om hur du kontrollerar dina blodsockernivåer. Om du misstänker att du har en medicinsk nödsituation, ring 911.

Det är också möjligt att övervaka din blodsockernivå på din Garmin-klocka, men återigen, detta använder data från en separat monitor snarare än själva klockan, och är endast avsedd att hjälpa idrottare att planera sin näringsstrategi, inte för medicinska ändamål.

Garmin Forerunner 945

Du kan strömma data från Supersapiens-appen till en Garmin-klocka, men bara för sportnäring, inte medicinskt bruk (Bildkredit: Garmin)

Supersapiens-appen för Garmin-klockor ansluts till Abbott Libre Sense Glucose Sport biosensor. Detta är en kontinuerlig glukosmätare – ett självhäftande plåster som använder en liten sensor precis under huden för att mäta glukos i vätskan runt kroppens celler (interstitiell vätska).

Kontinuerliga blodsockermätare för medicinskt bruk finns också tillgängliga, men interstitiell vätska glukosnivåer är inte exakt samma som blodsockernivåer, så de är inte en direkt ersättning för ett fingerstickstest. De är inte heller lämpliga för alla personer med diabetes.

Nästa Apple Watch

Därefter, Kommer den kommande Apple Watch 7 sannolikt att kunna mäta blodsockret på egen hand? Detta är mycket osannolikt, även om det finns lovande forskning om icke-invasiv blodsockerövervakning som skulle kunna införlivas i smartklockor.

T.ex. forskare letar efter sätt att övervaka glukosnivåer icke-invasivt med hjälp av spektroskopi, som använder lasrar för att identifiera olika kemiska ämnen, och SugarBEAT-monitorn från det brittiska företaget Nemuara Medical mäter interstitiellt blodsocker. men har ännu inte fått FDA-godkännande.

Det mest troliga scenariot, om det finns tillräckligt med efterfrågan, är att nästa Apple Watch kommer med en förinstallerad app som samlar in data från tredjepartssensorer. Det kanske inte är den lösning som vissa användare hoppades på, men det skulle vara ett välkommet nästa steg.

Dela detta