De senaste Intel-processorerna för entusiaster är här och, baserat på tidiga recensioner, lIntel Core i9-12900K-processorer och även Intel Core i5-12600K-processorer är fantastiska processorer som rankas högre än konkurrenterna.

Om du vill uppgradera till dessa nya Intel-processorer måste du även uppgradera ditt moderkort och andra delar av din dator. Den här guiden tittar inte bara på exakt var du kan behöva investera, utan också hur långt vi kunde driva Intel Core i9 12900K-processorn med vissa överklockningstips.

Medan den kommande fullständiga recensionen av dessa processorer kommer att gå in mycket mer i detalj om uppdateringarna Intel har gjort till plattformen, bör du vara medveten om den nya 12:e generationens processorer och den nya Intel Z690-chipset är den första plattformen att erbjuda. Stöd för PCI-express five och DDR5-minne.

NVME-grafikkort och enheter med PCIe 0-teknik kanske inte är tillgängliga förrän under andra halvan av 5, men DDRXNUMX-minne är här för att lägga till din lista över komponenter som potentiellt kräver en uppgradering.

Även Intel 12:e generationens processorer kan fungera med DDR4-minne och det finns moderkort som stöder DDR4, en DDR5-lösning är en bättre investering. Du är på väg att köpa en ny processor och moderkort; Du kan lika gärna bita ihop och även köpa DDR5-minne, vilket kommer att vara mycket mer användbart för framtida uppgraderingar.

Konstruktion

Det här är de tre nya komponenterna vi använde för den här guiden:

  • Intel Core i9 12900K-processor
  • MSI MEG Z690 Unify moderkort
  • Corsair Dominator DDR5 5200Mhz (Kit 2 x 32Go CL38)

    MSI MEG Z690 Unifier

    (Bildkredit: Avenir)

Corsair DDR5

(Bildkredit: Avenir)

Den enda andra komponenten som kan behöva uppdateras är din CPU-kylare. Eftersom storleken på dessa nya processorer är olika, är monteringsplatsen för din kylare också något annorlunda. För att förhindra att detta händer har vissa moderkortstillverkare som ASUS borrat två uppsättningar hål för att de gamla pluggarna ska kunna passa det nya moderkortet. Men om det inte är fallet med moderkortet du får, så måste du kontakta din kylartillverkare för att se om de kan skicka nya bakplattor till dig.

Om du har tur kan din bakplatta på kylaren vara justerbar, vilket var fallet med Corsair iCUE H150i Elite Capellix flytande processorkylare som vi använde. Här är resten av komponenterna vi använder

  • Zotac RTX 3070 Ti grafikkort (PCI 4.0)
  • Samsung 980 Pro SSD (PCI 4.0)
  • Corsair HX750i 750-watts strömförsörjning

Med hårdvaran på plats kunde vi ta hjälp av Tarek Hamdy, den välkända överklockningsexperten i Mellanöstern som har överklockningsrekord runt om i världen.

MSI MEG Z690 Unifier

(Bildkredit: Avenir)

Innan vi börjar med överklockning, bara en snabb notering om moderkortet och RAM-minnet som vi använde för den här guiden. MSI MEG Z690 Unify-moderkortet vi använder skickades till oss av MSI med fokus på överklockningsmöjligheter. Den stöder Gen 5 i den första PCI-E-platsen med en överföringsbandbredd på upp till 128 Gb/s och har fem M.2-platser, varav fyra stöder PCIe 4.0-hastigheter. Den har även fyra RAM-platser som stöder DDR5-minne upp till 6666MHz.

En av de bästa sakerna med MSI MEG Z690 Unify-moderkortet är att lysdioden som visar diagnostiska felkoder under uppstart ändras till en CPU-temperaturmonitor efter uppstart, så att du kan veta temperaturen på din CPU.

RAM-minnet skickades till oss av Corsair och är Dominator Platinum RGB-serien. Det var ett 64GB-kit med två 5GB DDR32-moduler klockade till 5200MHz. DDR5 är en fantastisk uppgradering från DDR4 som erbjuder en enorm ökning av bandbredd och prestanda.

Överklockning

Den nya 12:e generationens Intel-processorer har två uppsättningar kärnor: prestandakärnor och effektivitetskärnor. I Core i9 12900K får du åtta prestandakärnor och åtta effektivitetskärnor. Dessa prestandakärnor har som standard spänningar mellan 0.85 V och one275 V och hastigheter mellan 3.2 GHz och 5.1 GHz. Undantaget från detta är två specifika kärnor som kan gå lite högre vid 5.2 GHz i vårt fall. Dessa kärnor kallas guldkärnor.

Det första vi gjorde var att uppdatera Unify-moderkortets BIOS till den senaste tillgängliga versionen. Eftersom den här artikeln handlar mer om att testa CPU-prestanda, testade vi i första hand på Cinebench och AIDA 64, snarare än PC-spelreferenser som fokuserade mer på GPU-prestanda.

MSI MEG Z690 Unifier

(Bildkredit: Avenir)

Vi börjar med de ursprungliga hastigheterna och spänningarna i processorn och minnet genom att ladda "Optimized Defaults" i BIOS, som ställer in följande parametrar. I aktiehastighet fick vi en poäng på 25,319 XNUMX på Cinebench.

Innan vi överklockade processorn ville vi titta på temperaturerna i den som vår AIO-kylare kunde hantera. Det gjorde vi genom att ställa in processorspänningen till 1.32V och köra CineBench. Inte överraskande började processorn sakta ner när vi nådde 100 ° C.

Efter att ha lekt lite mer med spänningarna bestämde vi oss för 1.27V vilket var sweet spot för 12900K. Denna spänningsnivå är också något en AIO-kylare klarar av.

MSI MEG Z690 Unifier

(Bildkredit: Avenir)

Vårt nästa steg var att öka processormultiplikatorn till 52, effektivt köra P-kärnorna på 5200 MHz. Processorn startade dock inte och vi tog ett steg ner till 5.1GHz vilket visade och lyckades köra hela tio minuters Cinebench-test . Vi provade samma metod på E-kärnorna och efter att ha inaktiverat Intel SpeedStep från BIOS fick vi en multiplikator på 40.

Med den här inställningen når processortemperaturen 95°C under belastning när man kör Cinebench, vilket är strax under 100°C-märket där processorn börjar choka. Detta resulterade i vår Cinebench R23-poäng på 27,596 10 poäng, vilket är ungefär 25,319 % högre än de XNUMX XNUMX poäng vi fick vid standardspänningen och -hastigheterna.

Corsair DDR5-resultat

(Bildkredit: Avenir)

Därefter ville vi testa DDR5-överklockning, som är lite mer känslig än DDR4. Vårt huvudmål var att uppnå de högsta hastigheterna i AIDA64 läs-/skriv-/kopierings-/ latenstesterna. Vi återställde processorn till standardhastigheterna och spänningen och valde XMP-profilen för RAM-minnet som var 5200Mhz @ 38-38-38-82-2T VDD / VDDQ som kördes på 1.25v. Vi höll ett öga på DDR5-temperaturerna under testningen, som nådde lite över 40 ° C; det fanns ingen kylning monterad eller riktad mot RAM-modulerna.

 

Med tanke på att vi har att göra med Micron-chips i RAM-minne, förväntade vi oss inte ett stort hopp i hastighet och det max vi nådde var 5400Mhz med anständiga CL-inställningar. De är bara 200Mhz i XMP-profilen.

Corsair DDR5

(Bildkredit: Avenir)

För att uppnå dessa hastigheter ökade vi spänningen till 1.435 5200 V på både VDD / VDDQ och började köra RAM-minnet från 5600Mhz till 5600Mhz i mycket lata tider. Datorn vägrade starta på 5400Mhz, men att släppa ner den till 36Mhz fungerade bra. Sedan började vi justera klockorna på bordet, och efter många olika kombinationer, kraschar och omstarter hamnade vi på 39-29-74-2-39T. Av någon anledning skulle detta MSI-moderkort inte ändra Post Pre-tiden - vad vi än väljer skulle ge 64. Detta är resultaten från AIDAXNUMX.

 

Kort sagt, vi kunde uppnå en anständig 10% ökning av överklockad CPU-prestanda. Vi rekommenderar att du använder åtminstone en bra AIO-kylare om du planerar att överklocka, men ett anpassat kit kommer definitivt att ge dig bättre resultat. Om du går AIO-vägen måste du underskriva processorn lite för att kontrollera temperaturerna.

Det fanns inte mycket spelrum med DDR5-överklockning; kanske för att våra moduler använde Micron-chips. Om du har turen att få Hynix eller Samsung kan du få bättre resultat.

Vi tror också att BIOS-optimeringsuppdateringarna på Z690-moderkortet kommer att hjälpa och vi hoppas att MSI ska fixa Tras problem. Den uppnår dock fortfarande betydligt högre prestanda i DDR5 jämfört med DDR4.