En annan av de bästa VPN-leverantörerna i världen har meddelat sitt beslut att ta sina indiska servrar offline.

Efter att ExpressVPN lämnade Indien förra veckan har Surfshark nu följt efter och sagt att landets nya CERT-In-regler "strider mot företagets grundläggande etik."

Indiens nya lag om datalagring, som träder i kraft den 27 juni, kommer att kräva att VPN-företag behåller användardata, såsom IP-adresser, riktiga namn och användningsmönster, i upp till fem år. De kommer också att behöva lämna över denna information till myndigheterna på begäran.

Surfsharks juridiska chef Gytis Malinauskas sa att företaget, som verkar under en strikt policy utan loggar, är ovilligt att kompromissa med sina värderingar eller tekniska grunder.

Samla in och lagra kunddata? NEJ! Vi värdesätter människors integritet, det är därför vi motsätter oss Indiens nya dataregleringslag ⚖️ Vi kommer att stänga av våra indiska fysiska servrar. Du kommer dock att kunna ansluta till virtuella servrar genom Singapore och London; kolla vår serverlista 🌏 7 juni 2022

Se mer

Vad förändrar detta för Surfshark-användare i Indien?

Efter att de nya reglerna trätt i kraft kommer Surfshark att introducera virtuella indiska servrar för att ersätta dess fysiska servrar i landet, och säger att de kommer att "funktionellt identiska med de fysiska".

Fram till dess kommer Surfshark-prenumeranter fortfarande att kunna ansluta till fysiska servrar som finns i landet som vanligt.

När virtuella servrar blir tillgängliga kommer leverantörens användare att hitta dem genom att bläddra igenom deras lista över vanliga servrar. De kommer att ha möjlighet att välja att omdirigera sin anslutning genom Singapore eller London, samtidigt som de skaffar en indisk IP-adress. Den enda skillnaden är att den fysiska servern kommer att placeras utanför landet så att användarens data är säkra från de indiska myndigheternas kontroll.

"Under tiden kommer Surfshark att fortsätta att noggrant övervaka regeringens försök att begränsa internetfriheten och uppmuntra diskussioner som syftar till att övertala regeringen att lyssna på teknikindustrins argument", skrev leverantören i ett officiellt uttalande (öppnas på en ny flik). ).

(Bildkredit: Shutterstock)

Vad är Indiens nya lag om datalagring?

Indiens nya lag om datalagring påverkar inte bara VPN, utan även molnlagringstjänster, virtuella privata servrar (VPS), datacenter och kryptovalutautbyten. Ett försök att bekämpa cyberbrottslighet har orsakat stor oro bland teknikindustrin och integritetsgrupper.

Kommentatorer fruktar att ett land med regressiv pressfrihet (Indien har just sjunkit till 150:e plats av 180 länder (öppnas i en ny flik) i Reporters Without Borders pressfrihetsindex 2022) lätt skulle kunna missbruka dessa riktlinjer. för att stärka sin kontroll över det allmänna offentlig.

Samtidigt tror experter att detta klimat också kan ha en negativ inverkan på Indiens växande IT-sektor. Som Sudip Saha, operativ chef för Future Market Insights, sa till TechRadar, "VPN-förbud kommer främst att skada företagens intressen genom att avskräcka investeringar och affärer i Indien."

1644785069 141 Hur man tittar på Super Bowl 2022 onlinetid gratis live

Jämför de bästa indiska VPN-tjänsterna just nu:

Dela detta