Det är den tiden på året igen när Spotify-användare samlas under sin gröna favoritapp och packar upp datadrivna presenter, tack vare deras årsrecension Wrapped. Som Spotify Premium-användare i flera år gjorde jag detsamma och tvingade fram ett leende när dess "Music Personality"-funktion kallade mig "Player".

Men i år har jag tittat på Apple Music-användare med lite mer avundsjuka än vanligt. Inte för att dess motsvarande funktion, Apple Music Replay, är en stor förbättring jämfört med Wrapped; i själva verket ser det ut som en skamlös bluff när du jämför animationerna den använder för att sammanfatta sina användares lyssnarvanor med det senaste året. .

(Bildkredit: Apple)

Apple Music Replay erbjuder dock något jag skulle vilja se i Spotify Wrapped: det låter dig faktiskt komma åt dina lyssningsdata (om inte underhållning) hela året, snarare än bara i slutet av november.

Och det är de typer av information som jag skulle vilja fördjupa mig i i Spotify-appen utanför Season Wrapped, istället för att behöva använda appar från tredje part.

Inte bara till jul

Det råder ingen tvekan om att Spotify har fullt upp när det kommer till semesterunderhållning från dina lyssningsvanor.

Till att börja med är Apple Music Replay-motsvarigheten bisarrt nog bara tillgänglig på plattformens webbplats (öppnas i en ny flik) snarare än i appen. På Spotify kommer det bara att visas i "hem"-delen av appen (så länge du har uppdaterat till senaste version 8.7.78).

Spotify Wrappeds animerade sammanfattning är också mer omfattande än Apple Music Replay. Apples är kortare och innehåller främst din låt, artist och årets album, samt dina fem favoritgenrer.

Två telefoner som visar Spotify Wrapped-skärmar

(Bildkredit: framtid)

Spotify förklarar samtidigt hur många olika genrer du har ägnat dig åt och vad du lyssnar på vid vissa tider på dagen (uppenbarligen gillar jag 'Warm Good Vibes Angst' på eftermiddagen, vilket förmodligen är min Myers Briggs-typ av personlighet).

Men unikt för Apple är dess Music Replay lite mindre låst än Spotify. Om du när som helst kommer åt webbversionen (öppnas i en ny flik) kan du se statistik (om än begränsad) såsom antal spelningar och lyssnade timmar, samt dina mest populära artister och mest lyssnade på album. Din "Spela"-spellista, även tillgänglig på fliken "Lyssna nu" i appen, kommer också att uppdateras varje vecka med dina mest spelade låtar.

Bläddra ner på sidan på din animation för musik som spelas vid årets slut, och du kommer också att se "Top 10"-listorna för dina mest spelade låtar, artister och album, vilket ger dig lite mer djup än topp fem. först av Spotify . Ändå, medan Spotify Wrapped och Apple Music Replay har sina egna styrkor, skrapar båda bara på ytan av den typ av musikdatarapportering som är möjlig på andra tjänster.

stödjande handlingar

För närvarande är det enda sättet att få insikter om dina Spotify-lyssningsvanor under året genom tredjepartsappar som Stats.fm (iOS, Android), som för närvarande arbetar med att lägga till stöd för Apple Music.

Den här appen är ett väldigt praktiskt sätt att få listor över dina bästa låtar, artister och album för anpassade tidsperioder, förutsatt att du gärna ger den ganska breda behörigheter. Om du har varit på Spotify ett tag kan du också få bra data genom att ladda ner ditt Spotify-kontos historiska data från avsnittet Sekretess på webbplatsen och sedan ladda upp det till en app som Stats.fm.

En telefon som visar appen Stats.fm för Spotify

Stats.fm (tidigare Spotistats) kan visa dig året runt data om dina Spotify-lyssningsvanor, även om du måste ge upp några viktiga behörigheter och betala en engångsavgift för att låsa upp alla funktioner. (Bildkredit: Future)

Den här typen av data öppnar upp möjligheten att få några ganska fascinerande insikter, som vad du lyssnade mest på under ett givet år, eller hur mycket du faktiskt lyssnar på album snarare än låtar. Mitt enda verkliga problem är att den typ av musik jag lyssnar på när jag jobbar (som Spotify har kallat "psykedeliskt sympatiskt konstigt") kan förvränga den datan mot musik som hjälper mig att fokusera, snarare än genren som faktiskt betyder mest för mig.

Last.fm var faktiskt banbrytande för hela musikdataset, långt innan Spotify Wrapped-konceptet uppenbarligen utlöstes av ett praktikantprojekt 2019. Som ett tidigt socialt nätverk tog det hela konceptet till nästa nivå med sin 'Neighbors Feature, som matchade dig med dina musikaliska själsfränder på tjänsten baserat på dina lyssnarvanor.

Även om detta kan vara ett steg för långt för de flesta, visar det de stora möjligheterna med vår musiklyssningsdata. För nu skulle jag dock vara glad att se en snygg tavla insvept i Spotify året runt, även om jag misstänker att dess marknadsföringskraft, precis som julen, är desto mer potent på grund av dess sällsynthet.

Dela detta