Microsoft Office är sättet för miljarder människor runt om i världen att ta sig till jobbet och skolan, oavsett om det är hemifrån, ett kontor, ett klassrum eller en kombination av dessa. Denna svit med produktivitetsverktyg används av personer som arbetar på 106 språk i nästan alla länder i världen och är tillgänglig i versioner för personligt bruk, småföretag, företag och utbildning.

Men det finns mer än ett sätt att köpa Office, eller snarare köpa licensen för att använda det. Det finns den "perpetual" versionen av Office som är tillgänglig som ett engångsköp; den senaste versionen är kontor 2021. Sedan finns det prenumerationsversionen som lever i molnet och som du betalar en månads- eller årsavgift för. När den här versionen introducerades 2011 kallade Microsoft den Office 365byter namn på den senare Microsoft 365 för personliga och småföretagsabonnemang. På företagsnivå finns Office 365- och Microsoft 365-planer tillgängliga. I den här historien kommer vi att använda "Microsoft 365" som en förkortning för alla "365"-prenumerationer, såvida vi inte hänvisar till en specifik plan.

Varför välja att köpa det på ett sätt och inte på ett annat? Svaret kan vara förvirrande, särskilt eftersom varje uppsättning verktyg innehåller de flesta av samma applikationer, mer eller mindre.

Microsoft har gjort sina preferenser tydliga: Företaget tror att "molnet kommer att driva framtidens arbete" och skulle vilja att alla köper Microsoft 365. Det finns gott om incitament att göra det. Men du har alternativ.

Här får du hjälp att välja den version som passar dig eller ditt företag.

Microsoft Office: möjligheterna

Hur Office betalar

En stor skillnad mellan alternativen "2021" och "365" är hur du betalar för dem. Om du köper en "perpetual license" (som med Office Home and Business 2021 eller Office LTSC 2021) betalar du mer än med Microsoft 365 eller Office 365 prenumerationsplaner, men du betalar inte bara en gång. När du registrerar dig för en av Microsoft 365- eller Office 365-planerna betalar du årligen eller månadsvis.

Office 2021: en evig licens

Oavsett om du köper ett enstaka exemplar av Office 2021 i detaljhandeln eller laddar ner hundratals platser genom volymlicenser, kallar Microsoft det för ett "engångsköp" eftersom du bara betalar en gång, inte alla meses. (Etiketter som "perpetuo", que Computerworld har utilizado ampliamente, técnicamente señalan el tipo de licencia en lugar del método de pago, pero en este caso el tipo de licencia está vinculado a si se compró eller simplye se "alquiló").

Microsoft definierar termen som när "...du betalar en engångskostnad i förskott för att få Office-program för en dator." Up-front är det viktigaste adjektivet här. Du måste betala hela köpeskillingen innan du skaffar programvaran.

Detta köp av en licens för att lagligt köra programvaran ger dig rätt att använda denna version av Office 2021 i all evighet. Med andra ord har licensen inget utgångsdatum och användare kan köra sviten så länge de vill. Betala för Office 2021 i år och använda det under de kommande sju åren? Bra. Använd den för att driva sin rymdportal år 2050? Inget hindrar dig. (Förutom hårdvarukompatibilitet. Även om du förmodligen kan hitta en gammal, renoverad dator och dra den ut i rymden.)

Men om du vill ha nya funktioner som kommer med nästa uppdatering måste du betala fullt pris igen, oavsett vad, när nästa version kommer ut, om det överhuvudtaget kommer. Det finns inga uppgraderingsalternativ på eviga licenspaket.

Microsoft 365: Office som en tjänst

Microsoft 365, köpmetoden Microsoft föredrar att du väljer, är en prenumerationstjänst, där du betalar mjukvarujätten månadsvis eller årligen. Det finns en ibland frestande rabatt för att välja den årliga betalningsplanen istället för månadsvis. (Alla Enterprise-planer från Enterprise E1 till E5 kräver ett årligt åtagande.) Och företaget sockrar alltid den potten genom att erbjuda fler appar än du får med eviga licensprodukter och med ett kontinuerligt utbud av nya funktioner.

Som alla prenumerationer tillhandahåller Microsoft 365 en tjänst, i det här fallet rätten att köra svitens applikationer och få åtkomst till relaterade tjänster, bara så länge betalningarna fortsätter. Sluta betala och rättigheterna att köra programmet löper ut. Detta sker gradvis, vilket ger dig tid att ladda ner din data eller uppgradera din betalningsplan, vilket du än väljer.

I 30 dagar efter utebliven betalning kommer din plan att "förfalla". Du har alltid tillgång till alla dina applikationer och filer. Om du inte aktiverar det igen medan det är i utgångsläget, växlar det till "Inaktiverat", där det stannar i 90 dagar. Du kommer inte att kunna komma åt dina appar eller data förrän du betalar. Om du fortfarande inte betalar för ditt paket kommer det att "raderas". Vid det laget är det borta.

Därför är en Microsoft 365-licens beroende av ihållande betalningar. Stoppa det och licensen återkallas. Starta om betalningar, men vänta inte för länge, för att återställa licensen.

Hur varje version av Office underhålls

Medan betalningar definierar skillnaden mellan Office 2021 och Microsoft 365, är takten i Microsofts utveckling och lansering i slutändan viktigare för användare och IT-proffs som stödjer dem.

Tänk på Office 2021 som traditionell programvara: en uppsättning verktyg som vanligtvis inte förändras mycket förrän nästa stora utgåva. Detta gäller även underhåll. Microsoft släpper månatliga säkerhets- och kvalitetsuppdateringar för eviga licensversioner av Office. (Du kan söka efter tillgängliga uppdateringar från vilken Office-app som helst. Från till exempel ett Word-dokument, gå till Arkiv > Konto och leta efter produktinformation. Välj sedan Uppdateringsalternativ och Uppdatera nu.)

Men Office 2021 får inte de kontinuerligt uppdaterade funktionerna och funktionerna i Microsoft 365. Vad du får när du köper sviten, funktionsmässigt, är det. Om du vill ha uppdateringarna, någon gång i framtiden, måste du köpa versionen som Microsoft säljer som en evig licens.

(Företaget säger om Office LTSC 2021-utgåvan: "Även om detta inte är vår sista eviga utgåva, fortsätter vi att göra investeringar som gör det ännu lättare för kunder att använda Microsoft 365 Office-produkter, företaget säger: "Vi är glada att kunna bekräfta vår engagemang för en annan version av den eviga versionen av Office i framtiden, utöver denna utgåva").

Microsoft släpper dock med jämna mellanrum funktions- och säkerhetsuppdateringar för Microsoft 365 Apps. Och det släpper dem allt eftersom. När nya funktioner och funktioner ackumuleras och appar i Microsoft 365 utvecklas kommer Microsoft att bestämma sig för att det är dags för en ny version av Office. Det kommer sedan att inkludera några av dessa funktioner i en förbättrad svit för kunder som fortsätter att göra första engångsköp. Hur länge de fortsätter att göra det beror troligen på hur länge efterfrågan på dessa "tidsbegränsade" utgåvor varar.

En annan viktig anmärkning: Office 2021 och Office LTSC 2021 kommer endast att stödja säkerhetsuppdateringar fram till den 13 oktober 2026. Detta är bara fem års support, jämfört med sju år för Office 2019 och 10 år för tidigare versioner. . Däremot tar supporten aldrig slut med Microsoft 365-prenumerationer – så länge du fortsätter att betala, naturligtvis.

Hur Office ansluter till molntjänster

En anledning att välja Office 2021 framför Microsoft 365 är internetåtkomst. Om du inte har tillförlitlig tillgång till molnet, inte kan ansluta till Internet av säkerhetsskäl eller av någon anledning kanske bor på toppen av ett avlägset berg, fungerar din dator ofta inte. programvara du behöver.

Internetåtkomst är faktiskt en av huvudorsakerna till att Microsoft inte kan tvinga oss att registrera sig för Microsoft 365. Microsoft 365 körs på nedladdade appar på din dator, telefon eller surfplatta, men dessa appar kräver nästan konstant internetåtkomst. . , speciellt om du använder OneDrive och lagrar alla dina filer i molnet.

Vid standardanvändning slutar Microsoft 365 att fungera om du inte kan ansluta till Internet på 30 dagar. För vissa användningsfall är detta en deal breaker. Men företaget arbetar för att övervinna denna invändning mot produkter från Microsoft 365. Förra året släppte Microsoft funktioner för företagsanvändare som gör att Microsoft 365 kan fortsätta att fungera smidigt, även om du är offline under långa perioder. En IT-administratör måste ställa in det, men efter det kan en användare fortsätta arbeta offline i upp till 180 dagar.

Office 2021, å andra sidan, förlitar sig inte lika mycket på en internetanslutning för att köra, spara filer och uppdatera automatiskt. Du kan ansluta den när du har tillgång till den och arbeta offline när du inte har det. Detta, plus kostnader och en önskan att hålla sig till föråldrade mjukvarudistributionsmodeller, är kanske den mest övertygande anledningen till att insistera på en av de eviga licensprodukterna.

Vilken licens du än väljer kommer du att få många av samma verktyg. Och skälen till att välja det ena eller det andra har mindre att göra med pris och funktioner än med hur du eller dina användare arbetar, support- och säkerhetsbehov, tillförlitlig internetåtkomst, onlinelagring och samarbetsbehov och hur exalterad (eller uttråkad) du är. är o Dina användare är sannolikt intresserade av de nya funktionerna som visas, som en gratis gåva, i programvaran.

Den här artikeln publicerades ursprungligen i juli 2017 och uppdaterades senast i juni 2022.

Copyright © 2022 IDG Communications, Inc.

Dela detta