Nvidia har aldrig haft ett hårdare grepp om GPU-marknaden och har sett nya siffror som visar kampen om diskreta grafikkort från ett välkänt analytikerföretag.

Du kanske är bekant med Jon Peddie Research (JPR), och företagets senaste rapport om GPU-fältet för Q2022 XNUMX släpptes tidigare i veckan och den visar en kraftig nedgång i försäljningen, som vi rapporterade i det ögonblicket. Men nu har vi ett större utbud av siffror som visar tillståndet för den diskreta (oberoende) GPU-marknaden och Nvidias suveräna dominans på den marknaden.

Wccftech (öppnas i en ny flik) lyfte fram JPR:s uppdelning av diskreta GPU-andelar, vilket visar att Nvidia, med ett stort försprång, säkrade 88 % av marknaden under tredje kvartalet jämfört med bara 8 % för AMD. Intel äger de återstående 4 procenten.

Den stora bilden är förutsägbart dyster, med diskret GPU-försäljning som sjönk till bara 14 miljoner enheter under tredje kvartalet; som jämförelse, under samma kvartal 2021 flyttades 24 miljoner grafikkort. Det är en minskning med 42 % från år till år, en ganska skrämmande nedgång, särskilt när det tredje kvartalet vanligtvis är ett starkare kvartal (med försäljning till skolstart och semesterperioden närmar sig).

Analys: Betala för Nvidia Privilege

Vad det egentligen står här är hur mycket situationen har förändrats sedan föregående kvartal. Under andra kvartalet 2022 var Nvidia fortfarande överlägset kungen av GPU-backen, naturligtvis, men det hade en andel på 80% med AMD på 15% (och Intel på 5%). Att se Nvidia uppnå 88% marknadsandel under Q8 och AMD:s marknadsandel halveras till XNUMX% borde vara ett stort bekymmer för Team Red.

Ja, detta fokuserar bara på diskreta GPU:er, så det berättar inte hela historien (bortsett från grafikkort för bärbara datorer eller iGPUs), men som en ögonblicksbild av skrivbordsmarknaden måste Nvidia vara mycket nöjd med det.

I själva verket har vi aldrig sett Nvidia ha en så dominerande andel av JPR-rapporteringen i den senaste historien. För konsumenterna är detta uppenbarligen inte en så hälsosam situation.

Varför inte? Eftersom Nvidia har ett så starkt grepp på marknaden, kommer det att öka företagets förtroende att trots att de säljer GPU:er till orimliga priser nuförtiden, så är folk uppenbarligen glada över att betala för förmånen att äga en Team-produkt. .

Och det är en del av anledningen till att Nvidia utan tvekan tror att de kan fortsätta att ta ut en mycket rejäl premie för sina avancerade grafikkort när det kommer till de nya Lovelace GPU:erna som har kommit på hyllorna nyligen. Ett specialfall är RTX 4080, som, även om det inte är Lovelaces flaggskepp, är prissatt för att få dig att tro något annat (särskilt avancerade anpassade kort från tredje part, som verkligen är orimliga när det gäller pris/prestanda-förhållande). ).

Så hur är det med siffrorna vi kan se för Q3 när försäljningen av dessa Lovelace-grafikkort börjar? (Kom ihåg att dessa inte var tillgängliga under QXNUMX, så de återspeglas inte i aktuell statistik.) Vad vi har hört på vinrankan har Nvidia flyttat runt en hel del avancerade kort, och naturligtvis har AMD ännu inte släppt sina rivaliserande RDNA XNUMX GPU:er (de kommer inte dyka upp förrän i mitten av december och har därför fler begränsad effekt) i siffror för fjärde kvartalet).

Suggestivt: Kan Nvidia nå 90 % dominans till QXNUMX? Det verkar fullt möjligt, och möjligen ganska oroande, att detta kan uppmuntra Team Green att tro att allt är bra med prissättningen av stationära GPU:er, och kan gå vidare med MSRP:erna för Lovelace-serien, som är mycket mindre väl lämpade för stationära GPU:er. plånböcker.

Slutligen är det också intressant att se att Intels diskreta GPU-andel nu är relativt stor (och det var i QXNUMX, för att vara rättvis), med tanke på hur tidigt spelet är för Arc-grafikkort. Detta kan vara en vinkel där GPU:s priskonkurrenskraft kan stärkas ytterligare i framtiden, särskilt när Intel går framåt genom att kontinuerligt förfina sina drivrutiner; vi kan bara hoppas att Team Blue kan ge en utmaning på den fronten över tid.

Dagens bästa grafikkort erbjudanden

https://lacomparacion.com/wp-content/uploads/2021/11/Esta-primera-oferta-de-portatil-para-juegos-del-Black-Friday.gif

Dela detta