Exclusivo los expertos en privacidad advierten que eliminar las ventanas

Den genomsnittliga webbplatsen har 48 spårare som övervakar varje besökares varje rörelse och samlar in känslig data, enligt chockerande ny forskning (Öppnas i en ny flik).

NordVPN:s resultat tyder också på att med så många spårare utsätter webbplatser sina besökare för många risker för identitetsstöld.

Med hjälp av tre olika spårningsblockerare (Brave, Privacy Badger och uBlock Origin) mätte företagets analytiker antalet spårare (cookies eller spårningspixlar) som fanns på de 100 mest populära webbplatserna i 25 länder runt om i världen, enligt SimilarWeb.

Overhead spårning

Sociala nätverkswebbplatser verkar vara de sämsta i gänget, med den genomsnittliga sajten som har 160 spårare. Hälsosidor kommer på andra plats, med 46 spårare i genomsnitt. Digitala mediasajter är utrustade med 28 sökrobotar i genomsnitt.

I andra änden av spektrumet finns statliga webbplatser och de som erbjuder vuxet innehåll, med bara fyra respektive en spårare per webbplats.

Igenkännbar tredje part visade sig äga de flesta av dessa spårare. Nästan en tredjedel (30 %) ägs av Google, 11 % av Facebook och 7 % av Adobe, och uppgifterna används ofta i marknadsföringssyfte.

"Antalet webbplatsspårare beror främst på ett lands dataskyddslagar. Det är därför i Central- och Nordeuropa, där GDPR-regler gäller, webbplatser har färre spårare”, säger Daniel Markuson, digital integritetsexpert på NordVPN.

"Situationen är dock helt annorlunda i USA, där ingen enskild lag omfattar integritet för alla typer av data i alla delstater."

För NordVPN är problemet med att samla in denna data att den kan användas för att profilera användare i detalj. Profilen säljs sedan till reklamföretag, vars annonser "följer" användare runt på Internet för att samla in ännu mer data.

Ännu värre är att cyberbrottslingar kan få tag på denna data när som helst och sedan kunna använda den i nätfiskeattacker som använder offrets detaljerade personliga profil för att framstå som autentiska, vilket gör dem mer benägna att falla för det.

Markuson föreslår att för att vara mindre spårbara online bör användare använda en VPN-tjänst, samt installera spårblockerande tillägg och använda en anonym webbläsare.

Dela detta