Jag hatade direkt Coinbases Super Bowl-annons. Det sista jag vill är att fler människor ska bli lurade att registrera sig för ett bitcoin-pyramidspel. Jag trodde också, när jag såg den färgglada QR-koden som studsade från skärmen som en skärmsläckare från 90-talet, att den skulle sprängas i företagets ansikte.

Han hade rätt.

Surojit Chatterjee, Chief Product Officer på Coinbase, sa att Coinbase fick mer än 20 miljoner besök på sin målsida på en minut. Företagets app såg också oöverträffad trafik. Chatterjee tillade: "Vi är redo för dig."

Nej det var de inte. Sajten och appen kraschade i ungefär en timme. Detta är inte ett bra utseende för något företag.

Vissa personer sa att annonsen fick mycket trafik eftersom den var ny och attraktiv. Nej det var det inte. Det var mycket trafik eftersom QR-koden lovade människor värda 15 euro i Bitcoin om de registrerade sig för ett Coinbase-konto före den 15 februari.

Folk älskar allt som är gratis; naturligtvis kraschade de sidan. Jag kunde ha förutspått det på samma sätt som jag kan förutse att om du tappar en tung sten på foten så kommer du att säga "Aj" en sekund senare. Det finns inget speciellt.

Coinbase borde också ha insett detta. Och ditt företag borde också. Varje gång du erbjuder något gratis eller ett erbjudande som låter för bra för att vara sant, kommer din onlinenärvaro att bli lidande.

Därför bör du se till att dina webbplatser och tjänster är redo för det. Här är några enkla steg för att hålla ditt företag igång.

Först, innan den förväntade ökningen i trafik, se till att din webbplats mjukvara och hårdvara klarar uppgiften. Du vill att dina webbplatser ska betjänas och att dina tjänster framhävs av de senaste och bästa programmen.

Din programvara måste också vara inställd för att leverera snabbast möjliga prestanda. Dålig JavaScript-kod, ooptimerade bilder, för många HTTP-förfrågningar – alla dessa och mer kan sakta ner en webbplats precis när den behöver vara så snabb som möjligt.

Om dina webbplatser och tjänster är värd för ett annat företag, se till att de inte inför datatak som begränsar inkommande och utgående data för att skydda deras servrar. Vissa webbhotell gör detta med detaljerna gömda i det finstilta. Om det är molnbaserat, se till att du har tillhandahållit tillräckligt med resurser för att hantera en flod av trafik.

Medan du håller på, ta reda på om din värd eller molnleverantör har haft några problem. Precis när du lanserar en stor reklamkampanj är det inte dags att ta reda på att de har sina egna problem.

Låt oss säga att du har gjort alla dessa saker och att du fortfarande får för mycket trafik. En smart CIO kommer redan att ha tecknat ett avtal med ett innehållsleveransnätverk (CDN).

Huvuduppgiften för ett CDN är att minska latensen genom att förkorta avståndet mellan en webbplatsbesökare och din server. Det fungerar som en webblagercache. Men idag kan den också fungera som den sista försvararen mot DDoS-attacker (Distributed Denial of Service). Den senare funktionen kan hålla dig i affärer när du inte har att göra med angripare utan med kunder som försöker ta sig igenom dina virtuella dörrar.

Det finns många CDN, men min favorit är Cloudflare. Det är otroligt lätt att använda; har precis uppdaterat dina DNS-namnservrar för att använda Cloudflare och det fungerar automatiskt. Jag har använt den i flera år och dess tjänst har aldrig svikit mig. Jag kan också rekommendera andra CDN:er som Akamai, Fastly och StackPath.

Målet med alla dessa steg är att se till att när kunder dyker upp kan du leverera vad du lovat. Snabb leverans av en webbplats eller tjänst är viktigare än du tror.

Akamai har upptäckt att den bästa laddningstiden för en webbplats är 2 sekunder eller mindre. För varje sekund utöver det förlorar du en enorm andel av din potentiella publik. Coinbase kan säga att den fick 4 miljoner besök, men eftersom sajten inte var särskilt responsiv tvivlar jag på att den någonsin nått det antalet faktiska besök.

Okej, Coinbase har också fått många nyheter i sociala medier och buzz från sin hype, men säg mig: tror du att folk kommer att lita på ett företag som tjänar riktiga pengar, inte roliga pengar på krypto, genom att hantera sin bitcoin? Jag tvivlar på det.

Det smarta för ditt företag att göra är att se till att din onlinenärvaro klarar de utmaningar det kommer att möta. Det kommer förmodligen inte att skapa rubrikerna, men det kommer att göra mycket mer för att göra ditt företags slutliga ansträngningar framgångsrika.

Så läs detta:

Copyright © 2022 IDG Communications, Inc.

Dela detta