Även om moderna spelkonsoler delar liknande hårdvarudesign som datorer, finns det en huvudorsak till varför folk väljer Sony, Microsoft och Nintendo. Bortsett från prestandafunktioner och specifikationer var exklusiva det ultimata valet för spelare utan mycket pengar för att gå över plattformar.

Bortsett från hybridformfaktorn hos Nintendo Switch, är konsolen det enda stället att spela de senaste Zelda-, Mario-, Metroid- och Kirby-spelen. Sony sätter ständigt standarden för sina filmiska singleplayer-titlar på PlayStation-konsoler som Last of Us Part II och Ratchet and Clank, som är utvecklade för mångmiljonbudgetar.

Även om den japanska elektroniktillverkaren nyligen hoppade till PC-versioner, är nyare versioner som Gran Turismo 7 och Horizon Forbidden West bara spelbara på Sonys senaste konsol.

Samtidigt har Microsoft förvandlat sitt Xbox-varumärke till ett ekosystem som sträcker sig över konsoler, streaming av videospel och datorer. Det betyder att förstapartsutgåvor som Halo Infinite och Forza Horizon 5 får Day-One-versioner på alla sina plattformar. Detta är vettigt med tanke på att de bästa PC-spelen för det mesta är en Windows-affär (även om de bästa Mac-spelen också har mycket att erbjuda), och låt oss inte glömma att Xbox-spelen fick sitt namn från Microsofts API. datorspelsutvecklare

Spel som är gjorda exklusivt för PC finns tekniskt sett fortfarande, och några av de bästa gratisspelen är exklusiva för PC, inklusive många av de mest populära esporttitlarna. Men stora AAA-exklusivheter är definitivt sällsynta än någonsin.

Under 2020 har vi sett ett litet återupplivande av exklusiva datorer med stor budget som Microsoft Flight Simulator, som släpptes på PC ett år innan den släpptes på Xbox Series X|S-konsoler, och Half Life: Alyx endast i VR. Sedan dess har PC-spelare inte njutit av spänningen i God of War: Ragnarok eller Legend of Zelda: Breath of the Wild 2.

Exklusiva datorspel var normen

(Bildkredit: Nvidia)

Det är synd, med tanke på hur PC-spel historiskt sett har fungerat som grunden för många populära serier som fortfarande toppar listorna idag. EA:s John Madden Football släpptes först på Apple II (öppnas i en ny flik) 1988 innan den portades till andra PC-plattformar och debuterade 1990 på Sega Genesis-konsolerna. En annan EA-egendom, The Sims, var en PC-exklusiv titel i flera år innan den äntligen tog sig till konsoler.

När det kommer till skjutspel ser arvet från PC-spel debuten av klassiska franchiseföretag som Doom, Wolfenstein, Call of Duty, Deus Ex, Far Cry, Serious Sam, Max Payne och Crysis, alla släppta på PC först.

Diskussionen om huruvida Quake III: Arena eller Unreal Tournament var den bästa turneringsskytten någonsin var huvudkonversationen kring spel, och förbises helt av konsolexklusiva spelare, och det var också kontroversiellt att någon PS5 vs. Xbox Series X. .

Medan de senaste PC-släppen av de senaste AAA-spelen vanligtvis blir ett skyltfönster för ny teknik i de bästa speldatorerna, räcker de inte för att få konsolspelare som inte är vana vid att tänka i termer av hastighet, SSD-åtkomst och blixtar. Det är trots allt de som får alla exklusiva släpp nu för tiden.

Dessutom har de bästa grafikkorten alltid varit domänen för ett fåtal PC-entusiaster, så de flesta PC-spelare njuter inte ens av den avancerade grafiken som gör datorn till den spelplattform den är. Och det är inte en tillräckligt stor kundbas för att motivera den otroliga kostnaden för en modern AAA-titel, särskilt med tanke på PC-spelares benägenhet att stjäla deras spel gratis.

En betydande minoritet av PC-spelare är ansvariga för döden av exklusiva AAA

goo värld

(Bildkredit: 2D Boy)

Enligt en rapport från 2016 från PC Gamer har nästan 35 % av PC-spelare hackat spel och har, och gör fortfarande, mycket. Digital rights management (eller DRM) har länge varit ett kontroversiellt ämne för utvecklare och spelare, men det är inte svårt att se affärsmässigheten.

En av anledningarna till att PC-exklusivitet tar slut är att många spelare på plattformen kan hitta ett sätt att få en gratis piratkopierad version. Medan de stora AAA-utvecklarna, från EA till Activison till Ubisoft, kan ta den ekonomiska smällen och justera sin strategi, drabbas de oberoende personerna mycket hårdare.

2008 släpptes World of Goo av 2D Boy utan DRM-skydd. Med en utvecklare som såg 500 seeders och 300 leechers på torrentwebbplatser, var det inte svårt att se deras piratkopiering nådde runt 90%. World of Goo samutsläpptes på Wii, som hade mycket starkare hackningskontroller, så det är uppenbart vilken plattform som tjänade mer pengar för utvecklingsteamet på två personer. Och i slutändan är det pengarna som håller studiorna flytande, inte fansens kärlek och tillbedjan.

Det är inte heller meningsfullt att fokusera resurser på exklusiva PC-spel när de bara står för runt 30 % av spelindustrins marknadsandel (öppnas i en ny flik) vid sidan av konsoler och den enormt blomstrande mobilmarknaden. Detta är ännu mer sant när ett betydande antal användare inom PC-spelgemenskapen piratkopierar spel, och det räcker för att tvinga större, men särskilt mindre, utvecklingsteam att täcka sin investering och stanna kvar i spelet.

Bristen på exklusiva PC-spel som faktiskt kan dra nytta av mycket kraftfullare PC-spelhårdvara är ett allvarligt problem för dem som har gjort betydande investeringar i sin utrustning. Detta gäller särskilt när många PC-utgåvor av plattformsoberoende spel inte ens får grafiska uppgraderingar, som de senaste utgåvorna av Madden och FIFA, men i slutändan började detta problem inom PC-spelgemenskapen.

Finns det hopp om exklusiva datorer i framtiden?

Disco Elysium-spelets skärmdump

(Bildkredit: ZA/UM)

Med framväxten av Steam, Epic Store och andra mindre datorspelsdistributionsplattformar har oberoende utvecklare en chans att glänsa på ett sätt som de inte kunde tidigare.

Spel som Gone Home, Disco Elysium, Bright Memory: Infinite och Hotline Miami var alla lågbudgetindieprojekt som fick explosiva framgångar på PC. Dessa spel spänner över flera genrer och har inga AAA-budgetar, men erbjuder en upplevelse som är unik nog att stå på egen hand. Ännu viktigare, de släpptes på PC innan de hade några konsolportar, om de hade några alls.

Utanför Half Life: Alyx och Microsoft Flight Simulator, men det finns inte många PC-exklusiva produkter som använder den bästa tillgängliga hårdvaran som de gjorde på 1990- och 2000-talen. Den kan till och med köras på datorer som ansågs vara förstklassiga tillbaka i tiden. dag. från 2000-talet. , men nu kanske du har svårt att köra Skyrim med mer än några aktiva moddar.

Och även om datorer alltid kommer att vara det sanna hemmet för topp-MMO-spel som Final Fantasy XIV och Guild Wars 2, såväl som populära esporttitlar som Dota 2 och Valorant, kommer det bara inte att finnas många storfilmer som bara är visuella. spelplattform som tidigare.

Det finns helt enkelt inte längre någon ekonomisk anledning att skapa den här typen av spel. Och med framväxten av utvecklingsverktyg mer tillgängliga än Unreal Engine 5, vilket gör multiplattformsutveckling enklare än någonsin tidigare, tycks tiden eller ungdomarna på datorer antyda att plattformen "peut exécuter Crysis" förmodligen är revolutionerande för gott.

Dela detta