Kära Microsoft, vi måste prata.

Den släppte nyligen en ny förhandsversion av Windows 11 och introducerade en stor förändring som många av oss inom IT är missnöjda med. Den gjorde först denna ändring i Windows 11 Home, där det krävdes att användare installerade operativsystemet med en internetanslutning och konfigurerade systemet med ett Microsoft-konto. (På den tiden tyckte många att det var en bra idé att kräva ett Microsoft-konto för hemanvändare.)

Den har nu släppt Windows 11 Insider Preview Build 22557, som kräver ett Microsoft-konto när du installerar Windows 11 Professional. För många är detta inte ett mandat som verkar lämpligt för oss.

Låt oss först titta på vad ett Microsoft-konto gör när du konfigurerar din dator. Som Microsoft påpekar ger kontot dig ett "all-access-pass till Microsofts kärntjänster. Om du använder någon av dessa tjänster måste du redan ha ett Microsoft-konto: Outlook.com, Office, Skype, OneDrive, Xbox Live, Bing, Microsoft Store, Windows eller MSN. » Om Bitlocker är aktiverat på din dator, lagras Bitlocker-nycklar i Microsofts moln. Och användare får en OneDrive-plats för att lagra filer och information så att de har en säkerhetskopia om de attackeras av ransomware.

Alla dessa fördelar låter underbart, eller hur? Men även hemanvändare vill ibland bara ha en lokal dator utan tillgång till internet. Eller så vill du ha (*11*) en virtuell maskin. Eller så vill du ha ett peer-to-peer-nätverk utan att ansluta till molntjänster. Du hade idén. Användare vill ha alternativ. De vill ha integritet. Det finns många anledningar till varför någon kanske inte vill ha ett Microsoft-konto. Och för de som hävdar att en iPhone eller Android-telefon kräver att du använder ett konto för att logga in, kom ihåg att du jämför stationära operativsystem med telefoner. Istället bör du jämföra Windows med Apples macOS, där du fortfarande kan (*11*) en dator utan att behöva ett konto kopplat till molntjänster.

Utöver kontokravet ger Preview Build 22557 också möjligheten att gruppera fästade appar i mappar i Start-menyn; en Stör ej-funktion; och Focus-funktionen, bland andra förändringar. Men det är kontomandatet vid driftsättning av Windows 11 Professional som irriterar användarna lite. Många ställer in virtuella maskiner för testning och vill inte (*11*) ha en dator med ett Microsoft-konto. Jag har personligen ställt in så många virtuella maskiner med ett Microsoft-konto att när jag loggar in på Microsoft Store för att använda eller prova någon programvara måste jag logga in på enhetslistan för att ta bort de gamla virtuella maskinerna. Även om du kan ha fler än 10 maskiner kopplade till ett Microsoft-konto, har Microsoft Store fortfarande vad som verkar vara en godtycklig gräns på 10 enheter.

Som Microsoft Store noterar: "Du kan använda upp till 10 enheter med Microsoft Store. Om du inte kan ladda ner appar och spel har du nått enhetsgränsen för Microsoft Store. Ta bort länken till en enhet, gå sedan till Microsoft Store och försök igen. Då måste jag logga in och ta bort en dator från listan.

Medan de flesta företag förmodligen kommer att länka sina datorer till Microsoft 365-konton ändå, eller använda distributionsmekanismer som undviker den direkta upplevelsen, vet jag att när jag testar flera system, ställer jag ofta upp dem utan ett konto. . (Den out-of-the-box upplevelseprocessen säkerställer att en användare hanterar olika frågor och problem under installationen.) Jag har också ofta ställt in offline virtuella maskiner - ytterligare ett nytt mandat med denna förhandsvisningsbyggnad.

Trots kontokravet verkar det redan finnas steg-för-steg-lösningar även om de verkar lite komplexa. Sammanfattning: Det finns helt klart sätt att lösa detta problem för dem som fortfarande distribuerar Windows-datorer och virtuella datorer individuellt. Men Microsoft bör inse att användare ibland behöver (*11*) maskiner utan obligatoriska kontoinställningar.

Naturligtvis, för många Windows-distributioner måste du använda verktyg som Autopilot. Med den kan du hoppa över den första inställningen av ett lokalt konto och gå direkt till domäninformationen. Och när du kommer till kontofrågan på skärmen (förutsatt att du har Azure Active Directory eller Microsoft 365), kan du fylla i dina Microsoft 365-uppgifter och hoppa över att konfigurera ett lokalt konto eller Microsoft-konto helt. Eller så kan du prova autounattend.xml och använda en process för att förladda inställningar i Windows 11.

Slutligen, glöm inte att ge feedback till Microsoft om det här problemet. Öppna en ny bugg i Windows Feedback-appen eller rösta på en befintlig bugg. Microsoft har sagt att saker som visas i dessa förhandsversioner kanske eller kanske inte visas i den slutliga versionen av Windows 11. Om du är orolig över detta, se till att meddela Microsoft.

Copyright © 2022 IDG Communications, Inc.

Dela detta