Nikon Z5 är officiellt den nya "entry-level" full-frame spegellösa kameran från kamerajätten, som sitter under de nu något åldrade Nikon Z6 och Z7 från 2018.

Men Exakt var har den nya Z5 skär vinkeln för att hjälpa den att locka nykomlingar i fullformat? På pappret har den trots allt mycket gemensamt med Nikon Z6.

De två kamerorna delar samma in-body image stabilization system (IBIS), en elektronisk sökare med 3,69 miljoner punkter och ett 273-punkts hybrid AF-system, för att inte tala om nästan identiska kroppsdesigner.

Titta dock närmare på deras datablad så hittar du små men viktiga skillnader mellan kamerorna som avslöjar deras olika målgrupper. Som vi kommer att se verkar Nikon Z5 vara en mer prisvärd kamera som främst riktar sig till stillfotografer, snarare än en riktig foto-/video-"hybrid" som sitt Z6-syskon.

1. Sensor

Vid första anblicken, du kan anta att Nikon Z5 och Z6 delar samma sensor; trots allt erbjuder de båda en upplösning på runt 24 MP.

Men deras sensorer skiljer sig något. Nikon Z6 har en 24.5 MP BSI (bakbelyst) fullformats CMOS-sensor, som vi alltid har varit stora fans av. Den har utmärkt dynamiskt omfång och presterar bra genom hela sitt ursprungliga ISO 100-5,200 XNUMX känslighetsområde.

nikon z5 vs z6

(Bildkredit: Nikon)

Nikon Z5:s sensor är dock mer av en okänd kvantitet, som det är ett nytt chip. Den största skillnaden är att den inte är bakgrundsbelyst, vilket generellt är mer av ett problem med mindre sensorer, men vi är glada över att se hur det påverkar verkliga prestanda. Den har också ett inbyggt ISO-intervall på 100-51,200 XNUMX och är ihopkopplat med samma Expeed 6-processor än Z6.

2. utformning

Cställ Nikon Z5 och Z6 sida vid sida och det är svårt att se skillnad till en början. Båda kamerorna är mer kompakta än sina DSLR-kusiner och borde ligga bekvämt i handen tack vare deras stora handtag.

Nikon Z5 vs Z6

(Bildkredit: Nikon)

De är också väderbeständiga och har en solid magnesiumlegeringskonstruktion. Den största skillnaden mellan de två kamerorna är att Nikon Z5 inte har den övre plattans LCD-skärm på Z6 att kontrollera och ändra exponeringsinställningarna. Med tanke på att Z5 är riktad till den mindre professionella fotografen, bör detta inte missas av de flesta potentiella köpare.

Ett annat område där Nikon Z5 har skurna hörn är dess bakre LCD-skärm, som bara har en upplösning på 1.1 miljoner poäng, jämfört med upplösningen på 2.1 miljoner punkter på Z6:s bildskärm. . Det faktum att Z5 har samma EVF på 3.69 miljoner punkter som sitt syskon ökar känslan av att den riktar sig mer till stillbildsfotografen, i motsats till Z6 "hybrid" tillvägagångssätt.

3. Burstskytte

En av de tydligaste skillnaderna mellan Z5 och Z6 är deras relativa sprängkraft., en funktion som är särskilt användbar för sport och vilda djur.

Nikon Z6 väger in med en imponerande 12fps maximal bursthastighet, vilket fortfarande är konkurrenskraftigt trots sin relativt blygsamma buffertflaskhals. Men Nikon Z5 kan bara fotografera med 4.5 fps, en siffra som skulle ha varit en besvikelse för fem år sedan.

Det är viktigt att förtydliga att bildseriehastigheter inte är allt när det gäller fotografering av autofokus kan vara lika kritiskt när det gäller att spika bilder av rörliga föremål, och len Nikon Z5 har samma hybrid AF-system (med ögondetektions-AF och djurdetektions-AF) som Z6. Men det är en spec värd att ha i åtanke om din fotograferingsregim är kraftigt action- eller djurlivsfokuserad.

4. Videokunskaper

Sprängskott åt sidan, det här är det andra stora området där Nikon Z6 överträffar den nya Z5 (åtminstone på pappret). Jämfört med sin äldre bror (och många av hans spegellösa rivaler), hanen Nikon Z5 har olika begränsningar när det kommer till filminspelning.

Till att börja med, dess 4K-videoläge kommer med en ganska rejäl 1.7x skörd. Detta är särskilt viktigt om du planerar att spela in eller spela in video på kameran, eftersom det kan göra det svårt att få in motiv i ramen.

Nikon Z5 vs Nikon Z6 storleksjämförelse

Nikon Z5 har inte något 120p slowmotion-videoläge eller möjlighet att spela in 10-bitars video externt via sin HDMI-utgång., vilket gör det mindre tilltalande för dem som gillar att ändra färg och utseende på sina videoenheter i efterproduktion.

Kanske den sista spiken i kistan för Z5:s videoreferens är avsaknaden av en helt artikulerande skärm, ett alternativ du hittar i billigare fullformatskameror som Canon EOS RP och att den är idealisk för solofilmare som vill kontrollera sin inramning medan de fotograferar med kameran.

5. Kortplatser

Här är en intressant skillnad mellan dessa två kameror i Z-serienObs: Kameran som är tänkt att vara mindre professionell och amatörorienterad (Z5) har två kortplatser, medan den pro-lutande modellen (Z6) har två kortplatser. Bara en kortplats.

nikon

(Bildkredit: Nikon)

Självklart, Det är inte så enkelt som "mer är bättre". Z6 har bara en XQD-kortplats, Nikon vill påpeka att chanserna för att något av dessa nyare kort ska gå sönder är betydligt mindre än SD-kort, vilket motiverar avsaknaden av ett sparalternativ.

Ändå är Nikon Z5:s två UHS-II SD-kortplatser verkligen ett plus med tanke på Nikons inställning till Z6 och Z7, och ge det ett försprång framför Canon EOS RP och EOS R (de har bara en kortplats).

6. Batteri

En liten men märkbar skillnad mellan Nikon Z5 och Z6 är att den förstnämnda använder ett nytt batteri som heter EN-EL 15C.

Detta gör att Z5 kan drivas av USB medan du fortfarande använder den, vilket är användbart om du vill spela in time-lapse-video eller ta längre bilder. Du kan fortfarande använda EN-EL 15B-batterier i Z5, du får helt enkelt inte USB-laddningsfunktionen.

För dig som vill ha sinnesfriden att ha två extra batterier till hands, Z5 är också kompatibel med det befintliga batterigreppet MB-N10.

7. Syftet med satsen

En av de mest avslöjande egenskaperna hos Nikon Z5 är inte en del av själva kameran, utan dess nya objektivsats.. Den lanseras som ett paket med det nya Nikkor Z 24-50 mm f/4-6.3, som Nikon säger är "det kortaste och lättaste fullframeless zoomobjektivet på marknaden".

Nikon Z5 vs Z6d

(Bildkredit: Nikon)

Detta linssats är designat för att vara ett idealiskt promenadalternativ för dem som inte särskilt vill ha vikten eller besväret med att bära stora linser. Sålänge, Nikon Z6 kommer även fortsättningsvis att säljas med 24-70mm f/4-objektivet, ett objektiv som väger nästan lika mycket som själva Z6 på 500g.

Det som är särskilt talande är att du vid lanseringen inte kommer att kunna köpa Nikon Z5-kroppen ensam eller köpa Nikkor Z 24-50 mm f/4-6.3-objektivet på egen hand. De designades som ett set, vilket kan vara bra eller dåligt beroende på om det är din typ av lins. Nikon har dock uppgett att Z5 kommer att finnas till försäljning i karossen först i framtiden, men vi vet inte när det blir ännu.

8. pris

Eftersom Nikon Z5 för närvarande endast är tillgänglig för köp som ett enda paket, tillsammans med det nya Z 24-50mm f/4-6.3 objektivet som nämns ovan, det är lite svårt att direkt jämföra pris eller värde. Den här uppsättningen Z5 kit-objektiv ger dig tillbaka 1,719 2,175 € (cirka 3,100 2020 € / XNUMX XNUMX AUD) när den börjar säljas under sensommaren XNUMX (cirka augusti/september i Australien och Nya Zeeland).

Det verkar lite dyrt när man betänker att det är möjligt att få en Nikon Z6 för endast kropp för cirka 1,799 1,595 $ / 2,999 XNUMX € / XNUMX XNUMX AUD. Självklart, Att lägga till ett objektiv tar det priset långt utöver Nikon Z5, men det ska bli intressant att se vad priset på Z5-endast-kroppen är när den äntligen är tillgänglig i den formen. Förhoppningsvis kan det sluta med eller till och med överträffa det utmärkta värdet som Canon EOS RP erbjuder.

RebajasTOPP. 1
Nikon Z5 + 24-50 F/46.3 - spegellös kamera med 3-tums skärm, svart
Nikon Z5 + 24-50 F/46.3 - spegellös kamera med 3-tums skärm, svart
Skärmstorlek: 3; Optisk sensorupplösning: 24.3 megapixlar; Objektivtyp: Zoom
1.512,15 EUR

 

TOPP. 1
Nikon Z6 - 24.5 MP spegellös kamera (3.2 'LCD-skärm, CMOS-sensor, 4K/UHD-upplösning,...
Nikon Z6 - 24.5 MP spegellös kamera (3.2" LCD-skärm, CMOS-sensor, 4K/UHD-upplösning,...
24.5 MP bakbelyst fullformats CMOS-sensor med AF; Integrerad femaxlig optisk VR-stabilisering
3.004,83 EUR
Dela detta