I år har äntligen prisvärda spegellösa kameror kommit tillbaka, och den trenden kommer att fortsätta, enligt nya spekulationer. Hot i hälarna på Canon EOS R10 och EOS R7 ryktas det om nya nybörjarmodeller från Nikon och Sony, samt en annan från Canon.

Alla tre påstådda kameror förväntas ha APS-C-sensorer. Medan den senaste Fujifilm X-H2S visar att det inte nödvändigtvis garanterar ett lägre pris, antyder rykten om dessa inkommande modeller att de kommer att vara i den mer överkomliga delen av spektrumet.

De starkaste ryktena, via Nikon Rumours (öppnas i en ny flik), är att en Nikon Z30 skulle kunna "annonseras snart, möjligen i juni", mycket nära förestående. Den här kameran designades för att vara APS-C-efterföljaren till Nikon Z50, som släpptes 2019, och förväntas ha en sensor med högre upplösning än 24MP i den kameran.

Med tanke på att Z50 kom in för $850/€849 (cirka AU$1,500 30) för enbart karossen, borde Z30 vara en prisvärd ny väg till Nikons spegellösa Z-seriesystem, förutsatt att Z8 inte gör det. Den lägger inte till dyra funktioner som bildstabilisering i kroppen eller XNUMXK-video, även om Nikon Rumors hävdar att uppgraderingar som denna "inte händer".

Samtidigt tyder nya rykten från Sony Alpha Rumors (öppnas i en ny flik) att Sony också planerar att tillkännage "en APS-C-modell på ingångsnivå för vloggare." Enligt sajten kommer det inte att vara den avancerade minimodellen Sony A1 som många förväntar sig, utan snarare den perfekta följeslagaren till Sonys nyligen tillkännagivna tre APS-C-objektiv. Den nya kameran har inget namn än, men den kommer sannolikt att ingå i Sonys ZV-sortiment, som inkluderar Sony ZV-1 och Sony ZV-E10 (öppnas i en ny flik).

Medan Canon EOS R10 är ganska överkomligt för $979 / £899 / AU$1,499 100, finns det också (något mindre övertygande) rykten om att Canon förbereder en billigare modell för att sitta under den. . Både Canon Watch (öppnas i en ny flik) och Canon Rumours (öppnar i en ny flik) har föreslagit att en Canon EOS R2023 är på väg, men möjligen inte förrän i början av XNUMX.

Rykten tyder på att kameran kan komma med en 24.2 MP APS-C-sensor, 14 fps kontinuerliga fotograferingshastigheter och möjligheten att spela in 4K/30p 8-bitars video, även om detta är mer av en önskelista än en läcka. Ändå skulle det göra den till en möjlig efterföljare till Canons "skurkaktiga" DSLR:er och spegellösa modeller som den populära Canon EOS M50 Mark II, som använder den äldre EOS M.

Så efter det som har varit lite av en paus för spegelfria kameror på nybörjarnivå, ser det ut som att vi äntligen kommer att se prisvärda alternativ från Nikon, Sony och Canon, och det är goda nyheter för våra plånböcker. .

Recension: Den välkommen återkomst av prisvärda kameror

(Bildkredit: Canon Rumours)

För bara några månader sedan lyfte vi fram det enorma gapet mitt på marknaden för spegellösa kamera. Det berodde dels på faktorer som global chipbrist och post-pandemiska leveranskedjeproblem, men också på att kamerajättar främst hade fokuserat på att göra professionella flaggskepp glänsande.

Lyckligtvis för våra krångliga bankbalansräkningar förbättras denna situation snabbt. Vi har nyligen sett ankomsten av Canon EOS R10 (och den dyrare EOS R7), och det ser ut som att nya instegsalternativ från Nikon och Sony snart kommer att följa.

Sonys Nikon Z30 och ZV-kamera kommer inte precis att vara billiga peka-och-skjut-modeller (den kategorin kamera har i stort sett dött ut med de bästa kameratelefonerna), men de borde vara relativt prisvärda att köpa från sina respektive tillverkare. APS-C system.

När det gäller Sonys E-mount inkluderar detta system lika prisvärda objektiv, inklusive trion av premium vlogging-kompatibla (10-20 mm f/4 PZ, 15 mm f/1.4 och 11 mm f/1.8) som nyligen kom. . Canon och Sony har dock fortfarande lite att göra för att säkerställa att deras nya prisvärda APS-C-kameror stöds av lika prisvärda glas.

Dessa påstådda kameror representerar också en renässans för APS-C-sensorformatet, som är mindre än fullformat men nyligen har varit kärnan i mer kraftfulla (och dyra) modeller som Fujifilm X-H2S.

Med återkomsten av Micro Four Thirds i form av OM System OM-1 och Panasonic Lumix GH6, ser vi en återgång av uppfriskande variation till världen av spegellösa kameror - allt vi har kvar är att lösa leveranskedjan lidanden. . så att vi kan göra det bästa av det.

Dela detta