En nyligen certifierad Hi-Res Audio-codec från MQA bör rikta in sig på Qualcomms aptX- och Sonys LDAC-lösningar.

Formatet heter MQair (tja, tekniskt sett heter det SCL6, men MQA släpper det till allmänheten under den catchier monikern, MQair) och MQA berättar att det kan leverera högre kvalitet PCM- och MQA-ljudfiler när man streamar till trådlösa enheter. och Blåtand. .

Och du behöver inte bara ta MQAs ord för det; MQair har erhållit certifiering för högupplöst trådlöst ljud från Japan Audio Society (JAS). Det betyder att om du köper en MQair-kompatibel produkt i framtiden kommer du att se en fin Hi-Res Audio-logotyp i guld som pryder förpackningen, som du redan hittar på den utmärkta Astell & Kern A&norma SR25 MKII, eller till och med en av de bättre Hi-Res Audio-spelarna, högupplöst ljud på marknaden, för att inte tala om Sony WH-1000XM5 over-ear-hörlurar och några av de bästa trådlösa hörlurarna på marknaden.

Här är slutsatsen: MQair-codec (som kan ses som "bryggan" mellan upplösningen på filen du streamar och hur mycket som faktiskt kan nå dina öron) kommer tydligen att stödja både PCM- och MQA-ljud. format upp till 384 kHz, via Bluetooth, ultrabredband (UWB) och Wi-Fi-strömningsanslutningar Potentiellt längre batteritid för dina enheter, liknande fördelarna med Bluetooth Low Energy (LE).

Analys: MQair är den codec som Qualcomm och Sony kommer att vilja övervaka...

Det är därför ett alternativ till LDAC eller aptX. Men varför är just denna codec potentiellt viktigare? Nåväl, MQA är filformatet som Tidal använder i sitt hyllade Tidal Masters HiFi Plus Hi-Res-bibliotek, vilket är (utan tvekan, du förstår) valet av audiofiler när det kommer till strömmande musik - det är definitivt en av de bästa musikströmmarna . tjänster tillgängliga idag.

Och oavsett om du tror att MQA slår de soniska gränserna för Apple Musics ALAC-codec, som används i dess Hi-Res Lossless-erbjudande eller inte, erbjuder den definitivt fler detaljer än Spotifys sällskapliga men förlustiga OGG Vorbis-lösning (med den HiFi- eller så förväntade "Platinum"-nivån som inte har släppts officiellt ännu).

Saken är den att när (om) MQair börjar bli allestädes närvarande i de senaste skapelserna från Astell & Kern och andra, kan det mycket väl bli det sista ordet inom trådlöst lyssnande – audiofilströmningens Netflix, så att säga.

Exempel: iFis älskade audiofiluttag, med några av de bästa bärbara DAC:erna som finns; se den kolvformade hip-dac nu i sin andra iteration. Företagets arbete har länge skröt med full avkodning av MQA-filer upp till 384 kHz. Detta innebär att hela avkodningsprocessen för de "tre unwraps" görs internt, i motsats till den slutliga uppackningen (som en MQA "render"). Detta är iFis indirekta sätt att säga "MQA är bra och vi gör det bättre".

Naturligtvis är allt detta ett mirakel, eftersom vi fortfarande inte säkert vet vilka märken eller produkter som kommer att anta den nya MQA-codecen när den kommer, men vi skulle inte alls bli förvånade över att börja se en MQair-logotyp på lådor Huruvida Tidal bestämmer sig för att stödja det kommer naturligtvis att ha stor inverkan på dess framgång.

Kommer vi att se den dyka upp i tid till Black Friday? Och kommer produkter som inte stöder det att bli föremål för läckra Black Friday-erbjudanden? Det är lite tidigt att säga. Men vi kan inte vänta med att höra det...

Dela detta