Många små och medelstora företag är fortfarande inte beredda att möta cyberattacker

Många små och medelstora företag är fortfarande inte beredda att möta cyberattacker

De flesta små och medelstora företag är dåligt rustade att hantera det växande problemet med cyberattacker, enligt ny forskning från DataSolutions Group.

IT-återförsäljarens senaste rapport "Cyber ​​​​Concerns" visade att 89% av cheferna är "allt mer" oroade över ransomware och skadlig programvara. Flera faktorer bidrar till den växande rädslan, inklusive brist på personal, kvalitetsverktyg och tjänster samt budget.

Faktum är att 43 % av små och medelstora företag sa att de kämpade med den expertis som behövs för att hantera säkerhetshot, och 10 % "kämpade faktiskt". Ungefär samma andel (45 %) visade på svårigheter med att ha kvalitetspersonal och tillräckliga IT-budgetar för att hantera dessa frågor. Ytterligare 12 % sa att de verkligen hade det svårt.

Ingen nåd mot brottslingar

Samtidigt visar cyberkriminella ingen nåd. Mer än en tredjedel sa att attackerna de hade upplevt de senaste sex månaderna hade blivit mer sofistikerade, och 45 % noterade också en ökning av frekvensen.

När det gäller tekniska lösningar som kan hjälpa små och medelstora företag på detta område, går företagen inte vilse. Fyra av fem (80 %) skulle föredra att ha en allt-i-ett-säkerhetslösning (öppnas i en ny flik) för att hjälpa dem att hantera allt och ge en helhetssyn på synlighet. Samtidigt överväger de Zero Trust Network Access som ett sätt att skydda nätverket.

En färsk Forrester-rapport säger att två tredjedelar (68%) av företagen planerar att investera mer pengar i Zero Trust-initiativ.

"I genomsnitt uppskattas den potentiella kostnaden för ett intrång vara över £1 700 000, vilket är anledningen till att det är så viktigt för små och medelstora företag att ha rätt cybersäkerhetslösningar och strategier på plats", säger Michael O’Hara, VD för gruppen, DataSolutions. "Det var intressant att notera det överväldigande svaret på idén om en allt-i-ett-lösning för att hantera allt, eftersom det är en trend vi ser mer och mer."

"När 2023 närmar sig och den ekonomiska osäkerheten kvarstår, kan det bli ett samtal mellan SMF-chefer och beslutsfattare för att minska de totala kostnaderna, och cybersäkerhet är en del av det. Men vad dessa visar data är att cyberinvesteringar är viktigare än någonsin.