Mozilla tillkännagav idag en ny e-postklient för Android-enheter som heter K-9 Mail. Den nya mobilapplikationen lanseras som en del av Mozilla Thunderbird-familjen av chatt- och meddelandeapplikationer med öppen källkod.

Mozilla Foundation sa att de också för närvarande utvärderar utvecklingen av en K-9 e-postklient för iOS-enheter.

K-9 Mail inkluderar förbättrad kontokonfiguration genom Thunderbirds automatiska kontoinställning, förbättrad mapphantering, stöd för meddelandefilter och synkronisering mellan stationära och mobila versioner av Thunderbird, sa Mozilla. (K-9 Mail är tillgängligt för nedladdning från olika webbplatser.)

"I slutändan kommer K-9 Mail att förvandlas till Thunderbird på Android, när vissa utvecklingsmilstolpar har passerats som passar ihop med Thunderbirds funktioner och visuella utseende", säger Christian Ketterer, projektledare för K. -9 Mail, i en blogg. post. (Ketterer är mer känd i Mozillas öppen källkodsutvecklare som cketti.)

Thunderbird är en gratis och öppen källkod för e-post, kalender, nyhetsflöde och chatt med över 20 miljoner aktiva användare varje månad på Windows, macOS och Linux.

Precis som Thunderbird är K-9 Mail-projektet fullt finansierat av Mozilla Foundations utvecklargemenskap med öppen källkod.

Android-mobilanvändare har nu flera e-post- och chattalternativ, inklusive Googles Gmail, Microsoft Outloo, k och ProtonMail, en heltäckande krypterad e-posttjänst.

Ryan Lee Sipes, produktchef för Thunderbird, sa att det var mer meningsfullt att arbeta med Thunderbirds meddelandeteam för att utveckla den nya mobila klienten än att utveckla en mobil klient från grunden. "Att gå med i Thunderbird-familjen gör att K-9 blir mer hållbar och ger oss resurserna att implementera funktioner och korrigeringar som våra användare länge har efterfrågat", säger Sipes. "Med andra ord kommer K-9 Mail att nå högre höjder med hjälp av Thunderbird.

Mozilla planerar att erbjuda Firefox Sync som ett alternativ för att tillåta användare att säkert synkronisera konton mellan Thunderbird och K-9. Funktionen förväntas släppas sommaren 2023.

K-9 kommer att se ut som den nuvarande Thunderbird-skrivbordsappen, förutom några få funktioner.

Thunderbird för Android kommer till en början inte att stödja kalendrar, uppgifter, flöden eller chatt som skrivbordsappen, skrev cketti i en Q&A inkluderad i hans blogginlägg. Ketterer sa att utvecklarteamet först arbetade på "en fantastisk meddelandeupplevelse" och övervägde hur man bäst skulle kunna ta med andra Thunderbird-funktioner till Android. "Men för närvarande diskuterar vi fortfarande vad som är det bästa sättet att uppnå detta.

Till exempel, skrev han, är en metod för att kunna använda Thunderbirds skrivbordsfunktioner för e-post att helt enkelt synkronisera kalendrar, och sedan kan användare använda sin favoritkalenderapp på sin enhet.

"Men vi måste diskutera detta inom Thunderbird och K-9-teamet och gemenskaperna och sedan bestämma vad det bästa tillvägagångssättet är," skrev Ketterer.

Thunderbird drivs av MZLA Technologies. som är en filial till Mozilla Foundation.

Copyright © 2022 IDG Communications, Inc.

Dela detta