Mozilla Firefox kommer att lägga till stöd för Manifest v3-baserade webbläsartillägg till sin onlinebutik.

Ursprungligen föreslagen (öppnas i en ny flik) av Google 2018, Manifest v3 (MV3) är en översyn av mjukvaruarkitekturen som pekats ut av teknikjätten som en av de "mest betydande plattformsförändringarna i form av tillägg sedan lanseringen." sedan". .

Google lovade att den nya tekniken kommer att ge användarna "säkerhet, integritet och prestandaförbättringar" och kommer att tillåta dem att "använda mer samtida öppna webbteknologier, såsom servicearbetare och löften."

När träder ändringen i kraft?

Från och med måndagen den 21 november kommer utvecklare att kunna ladda upp Mv3-tillägg för signering. (öppnas i en ny flik) Men Mozilla är nog lite sen till festen; Microsoft började testa Manifest V3 (öppnas i en ny flik) i sina Edge-webbläsare i oktober 2020.

Alla är dock inte de största fansen av Manifest V3.

Några av de starkaste förespråkarna för integritet på nätet, som Electronic Frontier Foundation, har uttalat sig mot (öppnas i en ny flik) uppdateringen och sagt att "ändringarna i Manifest V3 kommer inte att stoppa skadliga tillägg, men de kommer att skada innovation, minska skalbarheten och skada den verkliga prestandan.

Det är osannolikt att Mozilla hade mycket val i beslutet att använda MV3 i Firefox, eftersom Google kontrollerar Chromium, webbläsartekniken med öppen källkod som driver Google Chrome och Microsoft Edge, som båda har stora andelar av webbläsarmarknaden. .

Till och med Apple har stödt MV3 för sin webbläsare Safari på macOS och iOS i framtiden, så det kan bara vara en fråga om att hänga med.

Stödet för Manifest V2, föregångaren till Manifest V3, upphör i juni 2023 för alla Chromium-baserade webbläsare.

Det skulle inte vara första gången som Mozilla möter Google. Företaget anklagade tidigare Google, Microsoft och Apple för att "föredra sig själva" och pressa konsumenter att använda sina egna webbläsare i en rapport från september 2022, och hänvisade till många exempel på konsumentskador.

Dela detta