GEEKOM är en global verksamhet med huvudkontor i Taiwan. Grundat av en man vid namn Kom de Olde, har det tillverkat ett brett utbud av datorprodukter i nästan tjugo år.

En GEEKOM-marknad som är särskilt aktiv är Mini PC-sektorn. Den gör för närvarande fyra modeller inklusive Mini IT11, Mini IT8, Mini IT8 SE och MiniAir 11 som vi granskar idag.

Dessa är exklusiva Intel-designer, med 3:e och 5:e generationens kisel med Celeron, Core i7, iXNUMX och iXNUMX-processorer.

El GEEKOM MiniAir 11 (se abre en una nueva pestaña), como su nombre indica, utiliza un procesador Celeron de 11.ª generación y actualmente es el diseño NUC más económico que ofrece esta marca.

På en exceptionellt konkurrensutsatt marknad, vad har MiniAir 11 att erbjuda som är värt att överväga?

Beelink U59 Mini PC

(Bildkredit: Mark Pickavance)

  • Mini PC Geekom MiniAir 11 en eBay por € 180 (se abre en una nueva pestaña)

(*11*)Precio y disponibilidad

Actualmente, GEEKOM solo vende el MiniAir 11 en un solo SKU con 8 GB de RAM y. SSD de 256 GB directamente desde su sitio web (se abre en una nueva pestaña). El costo es de € 229 (€ 199), y eso incluye el impuesto a las ventas en los EE. UU. y el Reino Unido.

Se puede encontrar en Amazon.com por € 235.99 (se abre en una nueva pestaña) para aquellos que prefieren esa fuente

Det finns billigare NUC-system, men det här är konkurrenskraftigt prissatt.

Hasta el 5 de diciembre, el MiniAir se venderá al por menor por €189,99, un 32 % de descuento sobre su precio minorista habitual.

Mini PC GEEKOM MiniAir 11

(Bildkredit: Mark Pickavance)

Design

Med tanke på de snäva definitioner som Intel skapade för NUC-datorer tenderar de alla att följa ett förutsägbart mönster, och MiniAir 11 är inget undantag.

Även om exteriören mestadels är gjuten plast, gör den här enhetens vikt den mer solid än andra vi har recenserat. Och, med undantag för missbruk, bör detta kit tjäna dig väl i flera år.

Eftersom det inte är en aktivt kyld design var luftflödet en prioritet för dess designers. Båda sidorna har perforerade metallsektioner för luft att komma in och längs baksidan finns ett större slitsat utlopp.

Antalet och placeringen av portar är vanligtvis en bra indikation på hur konstruktörerna tänkte använda maskinen. Alla MiniAir 11 pekar på en lättviktig skrivbordsroll snarare än en inbyggd funktion.

För att göra detta har fronten två USB-portar, en typ A och en typ C, samt strömbrytaren och 3,5 mm ljudjacket.

Till vänster finns en SD-kortläsare i full storlek och till höger finns en säkerhetsfack som lämnar alla andra portar på baksidan. Dessa inkluderar ytterligare tre USB-portar, en HDMI 1.4-utgång, en Mini DP-utgång och en enda gigabit LAN-port.

Mini PC GEEKOM MiniAir 11

(Bildkredit: Mark Pickavance)

En klar styrka med denna design är USB-portarna, eftersom det finns fem totalt, tre av den äldre Type-A-varianten och två av de nyare USB-C. Tre av dem är 5 Gbit och två är 10 Gbit, en för varje typ av port.

Tillsammans med MiniAir 11 i kartongen finns en HDMI-kabel, en adapter för att konvertera MiniDP-utgången till HDMI, en VESA-monteringsplatta (med skruvar), en strömförsörjning av bärbar dator och en mjuk bärväska.

Även om den mjuka väskan är en fin touch, misstänker vi att de flesta MiniAir 11:or sannolikt kommer att vara monterade på baksidan av en bildskärm eller instoppade under en på kanten av ett skrivbord.

Att komma in i MiniAir är lätt eftersom du kan ta bort toppen med en spackel och botten kommer ut med fyra skruvar som går genom de fyra små gummifötterna.

Att ta bort toppen är inte särskilt användbart, men botten ger tillgång till M.2-lagring och DDR4-minnesplatser, som båda kan bytas ut.

Det finns inget anmärkningsvärt med denna design, men det är inte heller något katastrofalt.

Material

Imprint

Här är GEEKOM MiniAir 11-konfigurationen som skickats till TechRadar för granskning:

Processor: Intel Celeron N5095-processor (4 kärnor, 4 trådar, 4 MB cache, upp till 2,90 GHz)
Grafik: Intel UHD Graphics 605
RAM: 8 GB DDR4 RAM (kan utökas till 32 GB)
Lagring: 2GB M.2280 256 NVMe SSD
Portar: 2 USB 3.2 Gen 1 Typ A, 1 USB 3.2 Gen 2 Typ A, 1 USB 3.2 Gen 2 Typ C, 1 USB 3.2 Gen 2 Typ A, 1 HDMI 1.4, 1 Mini DisplayPort, 1 Universal Audio Jack, 1x Reader SD kort (USB2.0)
Anslutningsmöjligheter: Dual Band Wi-Fi, 1 Gigabit LAN-adapter, Bluetooth v4.2
Storlek: 117 x 112 x 34 mm (bredd x djup x höjd)
Installerat operativsystem: Windows 11 Pro med licens
Tillbehör: väggfäste, 12V/3A-adapter, HDMI- och DisplayPort-kablar

I teorin är N5095-kislet i den här maskinen den enda Jasper Lake stationära Celeron (baserad på Tremont) tillverkad av Intel. Även om det enligt dokumentationen du läser är en rörlig del, vilket är förvirrande.

Dess exakta beteckning verkar bestämmas av strömförbrukningen och N5095 har möjlighet att användas i en bärbar dator med aktiv kylning eller, som är fallet med MiniAir 11, med en passiv kylare.

Istället för att använda detta chip valde många NUC-designers mobilenheten N5105, som har lägre wattstyrka men högre klockhastighet, och andra valde Elkhart Lake mobilchips.

Jämfört med den anmärkningsvärt lika N5105 är N5095 en besvikelse. Den kräver 15W, inte 10W, ström och har en identisk 2GHz basklocka och 2,9GHz burstklocka som N5105. Med mindre prestanda men mer spänning är det bara vettigt för Intel.

Dessa två chips har fyra kärnor, 8 PCIe-banor, ingen hyper-threading och kan hantera 16 GB RAM.

Men N5015 integrerar ett trådlöst nätverk av AX-klass och en GPU med 24 exekveringsenheter. Däremot har N5095:s UHD-grafik bara 16 enheter och en lägre burst-klocka på GPU:n.

Där AMD och Nvidia gör sina chips på 5nm och till och med 4nm, har Intel gjort dem på 10nm, vilket begränsar deras prestanda och energieffektivitet jämfört med deras motsvarigheter.

För att vara tydlig, varken N5015 eller N5095 är något speciellt, men designers kan ha gjort ett misstag genom att välja N5095, eftersom det verkligen är den mindre imponerande av de två.

Vill inte förstöra något, men bevis på dessa påståenden finns i våra benchmarks.

Mini PC GEEKOM MiniAir 11

(Bildkredit: Mark Pickavance)

Ett annat val som gjorts här som är mer förståeligt men är ett av de svåra valen som att använda så lågeffektkisel tvingar designers att göra.

När vi kompletterade denna design med antalet och specifikationerna för dess USB-portar tog vi inte hänsyn till att N5095 bara har åtta PCIe Gen 3-banor.

Det är oklart hur exakt dessa körfält är uppdelade, men baserat på NVMe-driftprestanda i detta system är endast två körfält tilldelade till M.2-platsen.

Hastigheterna på den här porten är fortfarande snabbare än SATA, men inte den fantastiska prestanda du kan förvänta dig från en stationär M.2 NVMe-slot med fyra PCIe 3.0-banor.

Ett annat problem är att GEEKOM kallade den MiniAir, vilket antyder att den är bättre lämpad att nätverka trådlöst. Men det är ett felaktigt antagande eftersom N5095 inte har AX-klass WiFi inbyggt, och den valda trådlösa modulen erbjuder bara WiFi 5 och Bluetooth 4.2.

Det inbyggda Wi-Fi kan fortfarande fungera bra, men de som vill ha en mer tillförlitlig anslutning kan få bättre service om de använder Ethernet LAN-porten och en kabel.

Vad vi gillade med detta, och många NUC-designer, är att det enkelt kan uppgraderas.

Att ta bort botten tar några sekunder och väl inuti kan NVMe-enheten bytas ut och minnet utökas. Granskningsmaskinen kom med en 2GB M.2280 256-enhet, som kunde uppgraderas till maximalt 4TB i denna formfaktor.

Lyckligtvis stöds minnet och den enda 8TB-enheten kan utökas med en annan upp till denna kapacitet för att få upp RAM-minnet till 16GB.

Av misstag står det på GEEKOMs hemsida att den kan uppgraderas till 32GB, men gränsen på N5095 är 16GB.

Puedes comprar el GEEKOM MiniAir 11 aquí. (se abre en una nueva pestaña)

Mini PC Geekom MiniAir 11: comparación de precios

Geekom Mini PC Miniair 11... (öppnas i en ny flik)ebay (öppnas i en ny flik)Visa liknande föremål (öppnas i en ny flik)amazonas (öppnas i en ny flik)

Dela detta