Microsoft vill inte längre att AI ska känna igen dina känslor

Microsoft uppdaterar sin standard för ansvarsfull AI och avslöjade att den tar bort funktioner för ansikts- och känsloigenkänning från Azure Face (för det mesta).

The Responsible AI Standard (öppnas i en ny flik) är Microsofts interna uppsättning regler för att bygga AI-system. Företaget vill att AI ska vara en positiv kraft i världen och aldrig missbrukas av dåliga skådespelare. Det är en standard som aldrig tidigare har delats till allmänheten. Men med denna nya förändring har Microsoft bestämt sig för att nu är det dags.

Programvara för ansiktsigenkänning och emotionell igenkänning har varit kontroversiell, minst sagt. Många organisationer kräver att denna teknik ska förbjudas. Fight for the Future, till exempel att skriva ett brev på begäran, att Zoom d'arrêter är propre d'veloppement de logiciel de suivi émotionnel et l'a qualifié d'"invasif" et de "violation de la vie privée et des människors dräkter."

Policyändring

Föga överraskande kommer Microsoft att modifiera sin Azure Face-tjänst för att möta kraven i sin nya Responsible AI-standard. För det första tar företaget bort allmänhetens tillgång till AI:s förmåga att analysera känslor. För det andra kommer Azure Face inte längre att kunna identifiera en persons ansiktsegenskaper, inklusive "kön, ålder, [ett] leende, ansiktshår, frisyr och smink.

Anledningen till tillbakadragandet är att det globala forskarsamhället ännu inte har en "tydlig konsensus om definitionen av "känslor". Natasha Cramption, direktör med ansvar för artificiell intelligens på Microsoft, sa att experter inom och utanför företaget har väckt oro. Problemet ligger i "utmaningarna med hur slutsatser generaliserar över användningsfall, regioner och demografi, och de ökade integritetsproblemen ..."

Förutom Azure Face kommer Microsofts anpassade neurala röst att se liknande begränsningar. Custom Neural Voice (öppnas i en ny flik) är en otroligt realistisk text-till-tal-app. Nu kommer tjänsten att begränsas till ett fåtal "hanterade kunder och partners", som är personer som arbetar direkt med Microsoft-kontoteam. Företaget säger att även om tekniken har stor potential kan den användas för identitetsstöld. För att fortsätta ha tillgång till Neural Voice måste alla befintliga kunder skicka in ett registreringsformulär och godkännas av Microsoft. De måste godkännas senast den 30 juni 2023, och om de inte väljs kommer dessa kunder inte längre att ha tillgång till Neural Voice.

fortfarande på jobbet

Trots allt som har sagts överger Microsoft inte helt sin teknik för ansiktsigenkänning. Annonsen är endast tillgänglig för allmänheten. Sarah Bird, Senior Group Project Manager på Azure AI, skrev om ansvarsfull ansiktsigenkänning (öppnas i en ny flik). Och i den artikeln står det att "Microsoft inser att dessa funktioner kan vara användbara när de används för en mängd olika scenarier för kontrollerad tillgänglighet." Enligt en representant är ett sådant scenario Seeing AI (öppnas i en ny flik), en iOS-app som hjälper synskadade personer att identifiera personer och föremål runt dem.

Det är bra att se en annan teknikjätte erkänna problem med ansiktsigenkänning och risken för missbruk. IBM gjorde något liknande 2020, även om dess tillvägagångssätt är mer absolut.

År 2020 meddelade IBM att de övergav sitt arbete med ansiktsigenkänning eftersom företaget befarade att det skulle missbrukas för massövervakning. Att se dessa två titaner i branschen bli av med denna teknik är en seger för kritiker av ansiktsigenkänning. Om du vill lära dig mer om AI har TechRadar nyligen publicerat en artikel om vad det kan göra för cybersäkerhet.

Dela detta