När den ryska invasionen av Ukraina fortsätter har Microsofts ordförande Brad Smith meddelat att företaget kommer att avbryta all nyförsäljning av sina produkter och tjänster i landet.

I ett nytt blogginlägg förklarade Smith att Microsoft lägger ner många aspekter av sin verksamhet i Ryssland i enlighet med statliga sanktioner eftersom de arbetar nära med USA, EU och Storbritanniens regeringar.

Mjukvarujätten har anslutit sig till en växande lista av företag, inklusive Apple, Dell och andra, som inte längre kommer att sälja sina produkter i Ryssland efter nya sanktioner från USA och EU mot landet. Samtidigt har Google precis meddelat att de har dragit tillbaka all onlineförsäljning av annonser i landet.

Microsoft förbjöd också rysk statlig media RT från Microsoft Store och nedgraderade den tillsammans med Sputnik på sin Bing-sökmotor.

Ukrainas cybersäkerhetsskydd

Förutom att stoppa försäljningen av sina produkter och tjänster i Ryssland, arbetar Microsoft också nära med cybersäkerhetstjänstemän i Ukraina för att hjälpa till att försvara landets regering och dess infrastruktur från ryska cyberattacker. Faktum är att företaget nyligen hjälpte till att avvärja en cyberattack mot en stor ukrainsk sändare.

Bara några timmar innan den ryska invasionen av Ukraina började identifierade Microsofts Threat Intelligence Center (MSTIC) en ny skadlig programvara som den gav namnet FoxBlade. Medan företaget gav teknisk rådgivning till den ukrainska regeringen och företag i landet om åtgärder för att undvika att falla offer för det, lades signaturerna som användes för att upptäcka FoxBlade-aktivitet till Microsoft Defender inom tre timmar efter att skadlig programvara upptäcktes.

Microsoft är också fortfarande oroad över de senaste cyberattackerna mot civila digitala mål, inklusive finanssektorn, jordbrukssektorn, räddningstjänster, humanitära hjälpinsatser och energisektororganisationer i Ukraina. Dessa attacker mot civila mål väcker allvarliga farhågor enligt Genèvekonventionen, vilket är anledningen till att företaget har delat all information man har om dem med den ukrainska regeringen.

Microsofts välgörenhetsorganisation, Microsoft Philanthropies, och dess UN Affairs-team arbetar också nära med Internationella Röda Korset (ICRC) och olika FN-organ för att hjälpa ukrainska flyktingar genom att tillhandahålla tekniskt stöd och finansiering till stora icke-statliga organisationer. Men företaget försvarar också dessa grupper från pågående cyberattacker.

Även om Rysslands president Vladimir Putin idag beslutar sig för att avbryta landets invasion av Ukraina, kommer det sannolikt att dröja innan Microsoft och andra företag som har stoppat försäljningen till Ryssland börjar göra affärer med landet igen.

Dela detta