Microsoft och Communications Workers of America (CWA) har nått ett neutralitetsavtal som lovar att göra det lättare för arbetare att organisera sig på Activision Blizzard, spelstudion som Microsoft planerar att förvärva för 68.700 miljarder dollar.

QA-personal vid Activision Blizzards dotterbolag Raven Software röstade för att fackligt organisera sig förra månaden, kulmen på månader av åtgärder, inklusive en fem veckor lång strejk i januari på grund av Activisions misslyckande med att avskeda 12 testare från kvalitetskontroll, vilket resulterade i den första fackföreningen vid en stor amerikansk video Trots att han till en början vägrade att frivilligt erkänna det CWA-stödda facket, ändrade Activision Blizzards vd Bobby Kotick takt i ett mejl till personalen förra veckan.

Microsoft tillkännagav planer på att köpa Activision Blizzard, som ansvarar för spel som Call of Duty och World of Warcraft, i januari, vilket ökar möjligheten för en formell arbetstagarfackförening inom Microsoft.

Även om Microsoft tidigare har indikerat att det inte kommer att stå i vägen för fackföreningar på Activison Blizzard, så formaliserar det fempunktsavtal som CWA tillkännagav i måndags och Microsoft formaliserar sin ståndpunkt.

Affären lovar ett "neutralt förhållningssätt" för att organisera anställda utan inblandning från Microsoft och säkerställer att anställda kan kommunicera fritt med medarbetare och fackliga organisatörer om organisering. Affären kommer att träda i kraft 60 dagar efter slutförandet av det planerade förvärvet, sa CWA.

Neutralitetsavtalet kommer att ge Activision-arbetare möjlighet att "utöva sina demokratiska rättigheter att organisera sig och förhandla kollektivt", sa CWA:s president Chris Shelton i ett uttalande. "Microsofts bindande åtaganden kommer att ge anställda en plats vid bordet och säkerställa att förvärvet av Activision Blizzard gynnar företagets arbetskraft och den bredare spelarbetsmarknaden", sa han.

Microsofts president och vicepresident Brad Smith välkomnade affären med CWA i ett uttalande och sa "idag ser vi partnerskapet som en väg att förnya och växa tillsammans."

I ett Microsoft-blogginlägg förra veckan lovade Smith att respektera fackliga försök inom företaget, ett drag som beskrivs av en akademiker som ett "modigt och välkommet engagemang" i en arbetsorganisation som historiskt är motståndskraftig mot teknikindustrin. Microsofts tillvägagångssätt skiljer sig från andra stora teknikföretag som har intagit en mer stridbar hållning mot att organisera insatser bland sina anställda, inklusive Apple och Amazon.

Copyright © 2022 IDG Communications, Inc.