Microsoft Office ger äntligen denna viktiga säkerhetsförändring till Excel, Word och mer

Microsoft Office ger äntligen denna viktiga säkerhetsförändring till Excel, Word och mer

Microsoft har tillkännagivit en stor förändring av säkerhetspolicyn och slår fast att användare snart inte längre kommer att kunna aktivera VBA-makron i vissa dokument från 5 av dess mest populära Office-applikationer.

När du äntligen går offline kommer användare inte längre att kunna köra VBA-makron i Microsoft Word, Excel, Access, PowerPoint och Visio, för "otillförlitliga" dokument.

Det verkar som att alla filer som delas utanför företagets nätverk kommer att betraktas som "otillförlitliga", vilket innebär att alla filer från samma domän bör kunna bevara sina makron.

Makron - en super användbar passiv

Makron är en enorm olägenhet för både företag och cyberbrottslingar.

De används vanligtvis för att mekanisera flera uppgifter, som att importera eller uppdatera data från tredjepartskällor. Men nackdelen är att illvilliga aktörer helt enkelt kan utnyttja dem för att sprida ransomware, skadlig programvara, stjäla känslig data eller andra bedrövliga handlingar.

I åratal har cyberbrottssyndikat delat skadliga makrobaserade Office-dokument, där de tjafsar om oförsiktiga eller överarbetade arbetare. Lönesedlar, varningar om betalningsfel, platsannonser, Covid-XNUMX och även vaccininformation är bara några av de typer av dokument som bedragare skulle dela för att få människor att köra makron och infektera sina terminaler.

Microsoft försökte åtgärda problemet med en lösning: Inaktivera makron i nedladdade filer som standard och låt användaren välja om de ska aktiveras eller inte.

Men eftersom de flesta inte vet orsaken bakom Microsofts beslut att inaktivera makron som standard, slutar de ofta med att aktivera dem trots allt.

Nu, efter år av vädjande från flera företag och cybersäkerhetsspecialister, bet Microsoft äntligen på kulan och gick med det extrema alternativet att ta bort makron helt och hållet.

Övergången förväntas inledas i början av april XNUMX med version XNUMX av Microsoft Office som går i offentlig förhandsvisning.

Via: Arkivet