Meta sägs ha ställt in utvecklingen av sin gamla rival Apple Watch: en smartklocka som skulle ha utrustats med två kameror.

Enligt Bloomberg har Meta bestämt sig för att fokusera på smartklockan och andra handledsenheter. Detta är med största sannolikhet ytterligare ett drag från Meta för att konsolidera sina ansträngningar för att skapa en metavers, samtidigt som man försöker skära ner ungefär 3 miljarder euro i utgifter i år.

Metas smartklocka kan ha varit en första för företaget, men vad vi har hört skulle det inte ha varit en lat Apple Watch-klon. Visst, läckta rapporter och en prototyp tyder på att den skulle ha haft de träningsfunktioner, stöd för musikuppspelning och meddelandetjänster du kan förvänta dig, men det skulle också ha dubbla kameror.

Den mest bekvämt placerade av dessa skulle ha suttit under urtavlan, troligen använd för videosamtal så att användaren kan se och ses av den som talar. Den andra kameran var mycket mindre vettig; den skulle ha placerats under kameran framför bärarens handled.

Såvida du inte har en otrolig bildkvalitet, eller om du befinner dig i en mycket specifik situation, ser vi inte varför någon skulle bry sig om att slå på och stänga av en klocka och inte bara dra ut den smartphone de förmodligen använder.

Tydligen orsakade denna kamera även problem med andra funktioner i klockan, som elektromyografi, ett system som kan översätta nervsignaler från handleden till digitala kommandon.

Även om klockan var avskriven förväntas den överleva tack vare elektromyografi.

Istället för att vara en dedikerad smartklocka kommer Meta sannolikt att skapa en elektromyografibaserad kontroller för sina nästa VR-headset: headset som Project Cambria och Meta Quest 3. Det stod det i ett blogginlägg förra året (öppnas i ny flik) .

En sådan enhet skulle sannolikt konkurrera med Valve Indexs kontroller, som erbjuder mycket mer realistiska handrörelser än vad som är tillgängliga i Quest 2.

Valve Index-kontroller erbjuder mycket mer realistiska rörelser, men de är inte perfekta. (Bildkredit: Future)

Men tillgänglighetsalternativen en sådan förare skulle kunna ge är mycket mer intressanta.

Amputerade eller de som av någon anledning inte kan röra sina händer eller armar kan inte komma in i den virtuella verkligheten som den för närvarande existerar på grund av kontrollernas design. Detta kan ändras med en elektromyografibaserad kontrollenhet.

Som Meta förklarade i samma blogginlägg ovan är det yttersta målet att göra det möjligt att "bara känna avsikten att röra ett finger." Du behöver inte röra en hand i den verkliga världen, du måste bara tänka på det. Forskare har redan använt samma tillvägagångssätt för att ge amputerade kontroll över robotarmar och händer.

Som det ser ut är tekniken för stor för massmarknaden, men forskare har visat att idén definitivt är möjlig.

Så vi kommer förmodligen att vänta ett tag på Metas handledskontroll, men när den äntligen kommer ut kan den revolutionera sättet vi kan interagera med VR.

Dela detta