Meta fick höga böter för att ha läckt användardata

Meta fick höga böter för att ha läckt användardata

Meta har drabbats av en dataskyddsböter på 265 miljoner euro av den irländska dataskyddskommissionen för att ha hävdat att företaget har kränkt sina användares integritet.

Integritetsövervakningen har hävdat att moderbolaget till Facebook och Instagram har misslyckats med att skydda data från mer än 500 miljoner användare, vilket skulle kunna lämna ett stort antal människor med mycket större risk för bedrägeri som identitetsstöld senare.

Nyheten kommer efter att en säkerhetsforskare avslöjat att data från mer än 533 miljoner Facebook-användare från 106 länder hade läckt ut, varav cirka 32 miljoner var från USA och 11 miljoner från Storbritannien, vilket inkluderar telefonnummer, födelsedatum, e-postmeddelanden. och platser.

Regulatorn, som har auktoritet över Meta eftersom företaget har sitt europeiska huvudkontor i landet, sa i ett uttalande (öppnas i en ny flik) att Meta bröt mot GDPR-skyldigheten att "skydda data genom design och som standard." ".

Förutom de enorma böterna kommer tillsynsmyndighetens beslut att kräva att Meta "sätter sin bearbetning i överensstämmelse genom att vidta en rad specifika korrigerande åtgärder inom en angiven tidsram." Meta har fortfarande möjlighet att överklaga böterna i en irländsk domstol.

En talesperson för Meta kommenterade nyheterna och sa att företaget hade gjort ändringar i sina "system under den aktuella tiden, inklusive att ta bort möjligheten att skrapa våra funktioner på detta sätt med hjälp av telefonnummer."

De tillade: "Oauktoriserad dataskrapning är oacceptabelt och mot våra regler och vi kommer att fortsätta att arbeta med våra kamrater i denna branschutmaning.

Meta är inte främmande för enorma böter från EU:s tillsynsmyndigheter. WhatsApp bötfälldes med 225 miljoner euro för brott mot öppenhet i september 2021.

I september 2022 drabbades Instagram av en ännu större böter på 405 miljoner euro relaterade till hur den sociala medieplattformen hanterade data som tillhörde barn.

I mars 2022 bötfällde den irländska dataskyddskommissionen (DPC) Meta 17 miljoner euro för en serie historiska dataintrång som går tillbaka till 2018.