Meta gör en liten men kraftfull uppdatering i sina datacenter

Meta gör en liten men kraftfull uppdatering i sina datacenter

Meta har släppt (öppnas i en ny flik) ett nytt nätverkstidsprotokoll för sina datacenter, kallat Precision Time Protocol (PTP), som de säger kommer att förbättra noggrannheten och precisionen i sina nätverk.

Teknikjätten använde tidigare industristandarden Network Time Protocol (NTP) för att driva användningsfall som meddelanden, videokonferenser och onlinespel som förlitar sig på exakt och exakt synkronisering mellan flera servrar och ibland flera datacenter.

Efter en framgångsrik pilot började Meta rulla ut PTP över alla sina datacenter och hävdade att den kan ge submikrosekundprecision, till skillnad från NTP, som ger oändligt mycket långsammare millisekundsprecision.

Vad är PTP?

Till skillnad från NTP använder PTP en "master-slave"-metod för sin arkitektur, synkroniseras till en enda stormästarklocka, med hjälp av tekniker som hårdvarutidsstämpel och "transparenta klockor" för att förbättra konsekvens och symmetri.

Istället är system och servrar som använder NTP asynkrona, enligt Meta, eftersom de är distribuerade system utan en enda global klocka.

Dessa datacenterklockor gör sina jobb oberoende, men ansluter till varandra för att säkerställa att de är synkroniserade.

Meta säger att medan telekomindustrin har använt PTP i "över ett decennium" har hyperskala datacenter varit långsamma med att ta till sig det.

Vad betyder detta för användarna?

Meta säger att den här nya tekniken kommer att vara fördelaktig för användningsfall där "lag" kan vara ett problem, som molnbaserat spel, särskilt de av den mer grafiskt intensiva sorten. Teknikjätten säger också att det kan hjälpa till med avancerad fjärrsamarbete och videokonferenser.

Vidare hävdar Meta att PTP har potential att möjliggöra GPU-synkronisering i datacenter, vilket kan låsa upp en "oöverträffad skalnivå" i AI-kapacitet som skulle vara svår att uppnå med nuvarande teknik.

Om PTP låter som något du kan vara intresserad av är Meta villig att göra allt sitt PTP-relaterade arbete öppen källkod, inklusive källkoden för Time Appliance-klientmjukvaran och den transparenta klockan.