Tänk på att Apples AR/VR-headset borde ha en otrolig skärm

Tänk på att Apples AR/VR-headset borde ha en otrolig skärm

Medan Apple ännu inte har introducerat sitt första AR/VR-headset till världen, finns det redan rykten om dess andra generationens headset. Om det är sant kan Apples uppföljande mixed reality-enhet ha en otrolig skärm som kommer att göra Quest 2 och PSVR 2 på skam.

Apple har länge sagts överväga microOLED-skärmar för sina AR/VR-headset. I februari, rapporterade vi, hoppades Apple kunna använda dessa paneler med ett M1-chip för att skapa ett tunnare, mer energieffektivt headset än sina konkurrenter.

Nu indikerar rapporter från Patently Apple (öppnas i en ny flik) att det avser att hålla fast vid dessa typer av skärmar för sina andra hörlurar, även om det kommer att göra några uppdateringar. På en mindre notering kommer Apple tydligen att byta från att använda Sony-tillverkade paneler till att använda LG-tillverkade paneler när det andra headsetet lanseras. LG tillverkar våra favorit-TV-apparater just nu, LG C2 och LG G2, så vi är säkra på att de kommer att ta med sin expertis när det gäller att göra dessa skärmar att bära när de skapar skärmarna för Apples hörlurar.

Men LG kommer inte bara att ta med sin erfarenhet, den kommer också att använda en ny bildskärmsteknik utvecklad av AP Systems. Apple begärde ett prov av AP Systems 3000 dpi tunna metallmask 2021 (via The Elec (öppnas i en ny flik)) och var tydligen imponerad av resultaten. Dessutom arbetar AP Systems för närvarande på ett projekt med Sydkoreas ministerium för handel, industri och energi för att skapa 4000 dpi-skärmar för VR/AR-enheter till 2024.

Om det kan uppnå detta mål skulle vi inte bli förvånade om Apples andra generationens AR/VR-headset införlivar denna nya teknik i sin design. I så fall skulle Apple blåsa sin Meta-rival ur vattnet, Quest 2 har bara 773ppi och Project Cambria sägs ha 1230ppi.

Möjlig design av ett Apple AR/VR-headset

Den här designen skapades av The Information (öppnas i en ny flik) baserat på berättelser om hur Apples AR/VR-headset ser ut. (Bildkredit: Informationen)

Som sagt, du kommer definitivt att vilja ta dessa rykten med en nypa salt.

För det första har Apples första hörlurar inte tillkännagivits ännu, så dess andra generationens enhet är fortfarande flera år bort. Även om vi inte skulle bli förvånade om designprocessen redan var igång för efterföljande hörlurar, skulle vi bli förvånade om något var klart så långt i förväg.

På samma sätt kommer Apple aldrig att introducera ett Gen 1-headset, och beslutar sig för att skrota enheten helt och släppa AR/VR-utrymmet.

Dessutom har Apples första headset enligt uppgift stött på många utvecklingshinder, vilket avsevärt förändrade dess design från Apples ursprungliga vision. På samma sätt kan Apples utvecklingsteam möta liknande problem för andra gången. Apples leverantörer (AP Systems och LG) har också en roll att spela i utvecklingen av nya bildskärmar; Om ditt arbete möter motgångar kommer det inte att finnas 4,000 XNUMX ppi-paneler för Apple att använda, även om det vill.

Analys: Kommer skärmen på Apple-hörlurar att se för bra ut?

Det är väl och bra att säga att Apples hörlurar enligt rykten kommer att ha en högre pixeltäthet, men varför ska vi bry oss?

Som vi redan skrev när vi diskuterade Quest 2:s pixeltäthet kan alla VR-headsetskärmar drabbas av något som kallas för skärmdörrseffekten. Eftersom skärmar bara är en återkommande uppsättning lysdioder när du är nära dem, är det möjligt att upptäcka mörka linjer på skärmen som orsakas av utrymmet mellan pixlarna.

Genom designen placerar VR en skärm precis framför ditt ansikte, så skärmdörrseffekten är mycket mer märkbar. Samtidigt kan det också vara väldigt uppslukande och fungera som en konstant påminnelse om att du har det bra i en virtuell värld.

Det är här högre pixeltätheter kommer in i bilden. Om du kan få plats med fler lysdioder i ett visningsområde kommer utrymmet mellan pixlarna att krympa tills det är omärkligt.

Vit labrador som står utanför bakom en dörrskärm

Skärmdörrseffekten, orsakad av den upprepade mängden pixlar på moderna skärmar, kan få det att se ut som om du tittar genom en skärmdörr. (Bildkredit: Shutterstock / GnimStudios)

Dessutom kommer skärmar med högre pixeltäthet att tillåta Apple att skapa högre upplösningar och mer imponerande bilder på mindre skärmar, vilket hjälper till att minska vikten på sina hörlurar utan att offra bildprestanda.

Apple kanske redan går lite för långt.

Ett högre antal pixlar per tum hjälper Apple att uppnå ett annat mål, pixlar per grad, det vill säga antalet pixlar per grad av syn. Våra ögon kan inte urskilja något över 60 ppd, så det är målet Meta och Apple försöker uppnå med sina hörlurar.

Quest 2 ligger för närvarande på 21 ppd, och våra mycket grova uppskattningar för Project Cambria tyder på att den kommer att nå 33. Med samma antaganden som vi använde för att beräkna Cambrias pixlar per densitet (där brännvidd och skärmstorlek på headsetet är samma som Quest 2), så Apple kommer att överväga cirka 80ppd för ett 3000ppi-headset och över 100ppd för ett 4000ppi-headset.

Project Cambria Virtual Reality Headset

Kan Metas Project Cambria-hörlurar slå Apples konkurrerande hörlurar och deras imponerande specifikationer? (Bildkredit: Meta)

Detta är en otroligt grov uppskattning – med tanke på att Apples enhet förväntas vara mycket tunnare än Quest 2 kan vi redan anta att den kommer att ha en annan brännvidd – men det ger en indikation på hur mycket mer visuellt imponerande Apples enheter kan vara. . . .

Vi måste vänta på att Apple gör ett officiellt tillkännagivande innan vi vet hur ryktena och våra uppskattningar står sig. Men när Apple äntligen introducerar sina hörlurar kan vi ha tur.