Medan Apple ännu inte har introducerat sitt första AR/VR-headset till världen, finns det redan rykten om dess andra generationens headset. Om det är sant, kan Apples uppföljande mixed reality-enhet ha en fantastisk skärm som kommer att göra Quest 2 och PSVR 2 på skam.

Det har länge sagts att Apple överväger microOLED-skärmar för sina AR/VR-headset. Redan i februari, rapporterade vi, hoppades Apple kunna använda dessa paneler med ett M1-chip för att skapa ett tunnare, mer energieffektivt headset än sina konkurrenter.

Nu indikerar rapporter från Patently Apple (öppnas i en ny flik) att det avser att hålla fast vid dessa typer av skärmar för sina andra hörlurar, även om det kommer att göra några uppdateringar. På en mindre notering kommer Apple tydligen att byta från att använda Sony-tillverkade paneler till att använda LG-tillverkade paneler när den andra handenheten lanseras. LG tillverkar våra favorit-TV-apparater just nu, LG C2 och LG G2, så vi är säkra på att de kommer att ta med sin expertis i att göra dessa skärmar till bordet när de skapar skärmarna för Apples hörlurar.

Men LG kommer inte bara att ta med sin expertis, den kommer också att använda en ny bildskärmsteknik utvecklad av AP Systems. Apple begärde ett 3000 dpi tunn metallmaskprov från AP Systems 2021 (via The Elec (öppnas i en ny flik)) och var tydligen imponerad av resultaten. Dessutom arbetar AP Systems för närvarande på ett projekt med det sydkoreanska ministeriet för handel, industri och energi för att skapa 4000 dpi-skärmar för VR/AR-enheter till 2024.

Om det kan uppnå detta mål skulle vi inte bli förvånade om Apples andra generationens AR/VR-headset införlivar denna nya teknik i sin design. I så fall skulle Apple blåsa rivalen Meta ur vattnet, Quest 2 har bara 773ppi och Project Cambria sägs ha 1230ppi.

Den här designen skapades av The Information (öppnas i en ny flik) baserat på berättelser om hur Apples AR/VR-headset ser ut. (Bildkredit: Informationen)

Som sagt, du kommer definitivt att vilja ta dessa rykten med en nypa salt.

För det första har Apples första hörlurar ännu inte tillkännages, så dess andra generationens enhet är fortfarande flera år bort. Även om vi inte skulle bli förvånade om designprocessen redan var igång för senare hörlurar, skulle vi bli förvånade om något var klart så långt i förväg.

På samma sätt kommer Apple aldrig att introducera ett Gen 1-headset, och beslutar sig för att skrota enheten helt och släppa AR/VR-utrymmet.

Dessutom ska Apples första headset ha stött på många utvecklingshinder, vilket avsevärt förändrade dess design från Apples ursprungliga vision. På samma sätt kan Apples utvecklingsteam möta liknande problem andra gången. Apples leverantörer (AP Systems och LG) har också en roll att spela i utvecklingen av nya skärmar; om ditt arbete får hicka kommer det inte att finnas några 4,000 XNUMX ppi-paneler för Apple att använda, även om det vill.

Recension: Kommer Apples hörlursskärm att se för bra ut?

Det är mycket bra att säga att Apples hörlurar enligt rykten kommer att ha en högre pixeltäthet, men varför skulle vi bry oss?

Som vi redan skrev när vi diskuterade Quest 2:s pixeltäthet kan alla VR-headsetskärmar drabbas av något som kallas skärmdörrseffekt. Eftersom skärmar bara är en återkommande uppsättning lysdioder när du är nära dem, är det möjligt att upptäcka mörka linjer på skärmen som orsakas av avståndet mellan pixlarna.

Genom design sätter VR en skärm rakt framför ditt ansikte, så skärmdörrseffekten är mycket mer märkbar. Samtidigt kan det också vara väldigt uppslukande och fungera som en konstant påminnelse om att du är okej i en virtuell värld.

Det är här högre pixeltätheter kommer in i bilden. Om du kan passa in fler lysdioder i ett visningsområde kommer pixelavståndet att krympa tills det inte märks.

Vit labrador som står utanför bakom en skärmdörr

Skärmdörrseffekten, orsakad av den upprepade mängden pixlar i moderna skärmar, kan få det att verka som om du tittar genom en skärmdörr. (Bildkredit: Shutterstock/GnimStudios)

Dessutom kommer skärmar med högre pixeltäthet att göra det möjligt för Apple att skapa högre upplösningar och mer imponerande bilder på mindre skärmar, vilket hjälper till att minska vikten på sina hörlurar utan att offra bildprestanda.

Apple kanske redan går lite för långt.

Ett högre antal pixlar per tum hjälper Apple att uppnå ett annat mål, pixlar per grad, det vill säga antalet pixlar per grad av syn. Våra ögon kan inte urskilja något över 60ppd, så det är målet Meta och Apple försöker nå med sina hörlurar.

Quest 2 ligger för närvarande på 21 ppi, och våra mycket grova uppskattningar för Project Cambria tyder på att den kommer att nå 33. Med samma antaganden som vi använde för att beräkna Cambrias pixlar per densitet (där hörlurarnas brännvidd och skärmstorlek är desamma som Uppdrag 2), så Apple kommer att överväga cirka 80ppd för en 3000ppi hörlurar och mer än 100ppd för en 4000ppi hörlurar.

Project Cambria Virtual Reality Headset

Kan Metas Project Cambria-hörlurar slå rivaliserande Apple-hörlurar och deras imponerande specifikationer? (Bildkredit: Meta)

Detta är en otroligt grov uppskattning, med tanke på att Apples enhet förväntas vara mycket smalare än Quest 2, vi kan redan anta att den kommer att ha en annan brännvidd, men det ger en indikation på hur mycket mer visuellt imponerande Apple-enheter kan vara ... . .

Vi måste vänta på att Apple gör ett officiellt tillkännagivande innan vi vet hur ryktena och våra uppskattningar står sig. Men när Apple äntligen introducerar sina hörlurar, kan vi vara på en njutning.

Dela detta