Låg kod blir viktigare än någonsin

Låg kod blir viktigare än någonsin

Ny forskning från Mendix (öppnas i en ny flik) har hävdat att lågkod är på väg att ha sin dag efter omvandlingen av en krishanteringsteknologi under pandemin.

Medan många studier försöker kvantifiera de mest populära programmeringsspråken, anser Mendix å andra sidan att låg kod fortfarande är en mörk häst.

Deras siffror tyder på att mer än två tredjedelar (69 %) av företagen har ökat sin användning av lågkod till den grad att det nu är en kärnteknologi, och 10 % säger att det har blivit grunden för deras verksamhet.

Låg kod på uppgång

Andra företag värderar låg kod så mycket att de, med tanke på de snabbt föränderliga landskapen som utspelade sig 2020 och 2021, skulle ha gått i konkurs utan att anta låg kod.

Förtroendet för teknik verkar ha förändrats under de senaste åren, med cirka två av fem personer som nu använder den för att bygga affärskritiska lösningar som affärsprogramvara. I framtiden räknar en stor del av företagen med att ägna sig åt mer mjukvaruutveckling, vilket skulle få låg kod att fortsätta öka.

En Gartner-projektion sätter lågkods- och no-code-applikationer på 70 % till 2025, upp från 25 % 2020.

Fördelarna kan ses inom ett brett spektrum av branscher, inklusive fintech och insurtech.

Den offentliga sektorn hävdar att de har "förbättrad, centraliserad och standardiserad autentisering av medborgarreferenser; bättre tillgång till tjänster; och bättre budget och fysisk resursplanering och hantering”, medan många återförsäljare säger att mycket av deras framgång med att anpassa sig till digital shopping i butik och e-handel ligger i att de använder låg kod.

Efter två till tre år av stora globala omvälvningar förklarar Mendix VD Tim Srock att "det är nu absolut nödvändigt att digitalisera verksamheten och engagera sig med kunder och anställda över olika modaliteter och kontaktpunkter." Låg kod ger företag ytterligare smidighet för att möjliggöra snabbare driftsättning, enklare automatisering och förmågan att avsevärt minska kostnaderna.