Nästa generations QD-OLED-TV kan hoppa till 8K snabbare än du tror

Nästa generations QD-OLED-TV kan hoppa till 8K snabbare än du tror

QD-OLED tycks ha tagit ytterligare ett steg mot att bli den skärmteknologi att slå, med 8K-TV och högupplösta bildskärmar med nästa generations paneler inställda på att nå produktionslinjer för första gången.

Som FlatpanelsHD rapporterar har Samsung Display sannolikt beställt maskiner som gör det möjligt för den att börja massproducera högdensitetspaneler som kan visas på de bästa 8K-TV:erna eller superdetaljerade monitorerna.

Maskinen, som kallas "Jarvis", är byggd av den amerikanska tillverkaren av industriell bläckstråleutrustning Kateeva, och kommer att möjliggöra produktion i hög volym av 8K-tv-apparater och högupplösta monitorer. Kateevas maskiner kostade enligt uppgift Samsung Display 14,5 miljoner euro.

Samsung Display är för närvarande den enda tillverkaren som producerar QD-OLED-paneler, men den har ännu inte officiellt tillkännage produktionsplaner för 8K-skärmar som använder skärmtekniken, men många industriinsiders har förutspått att det sydkoreanska företaget sannolikt kommer att tillkännage sina avsikter. så på CES i januari 2023, även om vi inte skulle förvänta oss att TV:erna skulle vara tillgängliga förrän senare under 2023.

QD-OLED-paneler använder ett lager av kvantprickar istället för färgfilter, vilket innebär att TV-apparater som använder denna teknik i teorin kan uppnå en högre toppljusstyrka än vanliga OLED-modeller, samtidigt som de kan uppnå bättre mättnad.

Samsung S95B i ett trämöblerat vardagsrum som visar ett grönt landskap på TV:n

Samsung S95B var en imponerande debut för QD-OLED, men den följde inte Samsungs trend mot 8K. (Bildkredit: Samsung)

Analys: Att köpa en maskin innebär att det kan vara värt att hålla eld på denna nya QD-OLED

Alla som nyligen har varit på marknaden för att köpa en av de bästa 4K-TV:erna kommer att ha gjort sin hemläxa om den senaste TV-tekniken och är förmodligen medvetna om QD-OLED.

Genom att kombinera de bästa prestandaegenskaperna hos Quantum Dot LED (QLED) TV-apparater - hög ljusstyrka och färgmättnad - med den djupa svärtan och bildprecisionen på pixelnivå hos traditionella OLED, är det ett extremt rikt och lockande val. Vi betygsätter Sony A95K, en av endast två TV-apparater som hittills har använt den, som den bästa TV:n på planeten för ren bildkvalitet.

Kort sagt, det ser ut som att skärmtekniken kommer att slå i framtiden. Men alla som är på väg att höja de branta utropspriserna på banbrytande flaggskepps-QD-OLED-TV-apparater som Samsung S95B eller Sony A95K kan böja sig, med vetskapen om att de inte stöder 8K, trots deras premiumprislappar.

Nyheter om Samsung Displays utgifter för tillverkningsverktyg visar företagets engagemang för QD-OLED, och vi förväntar oss att ett tillkännagivande om 8K-paneler kommer snart, även om du bör förvänta dig att de första TV-apparaterna som använder tekniken är extremt dyra, precis som de få vanliga OLED-TV finns i 8K.

Och med EU-regler som innebär att många 8K-TV-apparater inte ens kommer att kunna säljas på den lukrativa europeiska marknaden i framtiden, kan högupplösta skärmar vara där Samsung Displays ansträngningar kommer att placeras, kanske de första 4K-skärmarna. med QD-OLED kommer snart.