Den stora chiptillverkaren TSMC har enligt uppgift stött på problem med sina 3nm-processutbyten, vilket kan signalera början på problem inom tekniksfären.

En DigiTimes-rapport som citerar industrikällor säger att TSMC har problem med utbytet av sin 3nm-process.

Problemen kretsar kring hur många marker som inte är defekta. Halvledartillverkning är en komplicerad och känslig process och det kommer alltid att finnas några felaktiga chips längs vägen.

nedströms effekter

I vissa fall kan dessa användas för lite mindre kraftfulla chips: Apple sålde till exempel en version av sitt M1-chip med lite färre GPU-kärnor, förmodligen för att de ingick i defekta partier som inte behövde gå till spillo.

Om dessa problem kvarstår kommer kunderna sannolikt att öka sitt förtroende för TSMC:s 5nm-process, vilket kan påverka AMD, Nvidia och andra användare av tekniken.

För sin del har TSMC inte rapporterat några problem med sin 3nm-process och säger att den är "på rätt spår med goda framsteg."

TSMC är ett av de största företagen i världen just nu, och levererar chips till alla från Apple till AMD till företag som du inte har hört talas om. Den globala chipbristen har, snarare kontraintuitivt, bara stärkt TSMC, eftersom desperata företag betalar högsta dollar för att mildra brister.

Med tanke på TSMC:s position i en mycket viktig industri, kommer misslyckande att bemästra 3nm-processen att få flera ringeffekter.

Enligt DigiTimes använder AMD för närvarande i stor utsträckning TSMC:s 7nm-processer (kallade N6 och N7). Den kommande Ryzen 7000-serien kommer att baseras på TSMC:s 5nm-process (känd som N5 och N4). Framtida chips, de som för närvarande är under utveckling, kommer att baseras på 3nm-processen.

Intressant nog rapporterar DigiTimes också att Samsung, en annan stor aktör inom chiptillverkning, har sina egna problem med 3nm. Samsungs senaste 2200nm Exynos 4 skulle inte vara den kapabla maskin den kunde ha varit, så företaget hoppade till en början över sitt eget lanseringsevenemang.

Via: Tom's Hardware

Dela detta