Rykten från Intel och AMD tyder på nedslående CPU-planer för 2023

Rykten från Intel och AMD tyder på nedslående CPU-planer för 2023

Nästa år kommer den stationära CPU-striden att fortsätta mellan Raptor Lake, där Intel planerar en uppfräschad grupp av aktuella 13:e generationens chips, och AMD:s Zen 4, enligt de senaste ryktena från en välkänd kinesisk läckare.

Vi kommer dock att få se åtminstone ett nytt kisel snart nog under 2023, då vi kan förvänta oss att få ett nytt Raptor Lake flaggskepp, 13900KS, en processor som Intel tidigare har pratat om att nå 6GHz överladdade hastigheter ur lådan. – en ganska ögonöppnande bedrift.

AMD:s svar på detta, enligt ECSM (på Bilibili - öppnas i en ny flik), via VideoCardz - öppnas i en ny flik), kommer att vara nya 3D V-Cache-versioner av Ryzen 7000-processorerna, men det är de inte. Det går tydligen inte längre än 8-kärniga modeller. ECSM ser de 3- och 6-kärniga X8D-vändningarna på Zen 4-chippen som komma, men inget annat är planerat, och ingen mer kraftfull processor med 3D V-Cache har upptäckts (eller åtminstone inte ännu).

Förmodligen kommer vi att se 13900KS, och vad som sannolikt kommer att bli Ryzen 5 7600X3D och Ryzen 7 7700X3D, från mitten till senare under första halvan av 2023. Så vi tittar förmodligen på april till juni eller så, för de nya markerna kommer att börja säljas (förmodligen kan en avslöjande ske mycket tidigare).

Tydligen senare, under tredje kvartalet 2023 (september eller så), planerar Intel en Raptor Lake-uppdatering, tar bort core-processorer från den nuvarande lineupen och ökar klockhastigheterna från 100MHz till 200MHz.

Så det kommer bara att handla om små inkrementella ökningar, och kärnspecifikationerna, kärnantalet och så vidare för dessa nya processorer kommer att förbli desamma som de nuvarande 13:e generationens modeller.

Tydligen kommer inte Intels nästa generations processorer Meteor Lake och Arrow Lake att debutera nästa år utan kommer istället att lanseras 2024. Vi förväntade oss fortfarande att Meteor Lake skulle dyka upp 2023, men inte enligt ECSM; men på andra håll i ryktesbruket anses det fortfarande vara en möjlighet. Lägg till rikliga mängder krydda med detta, naturligtvis, och den andra informationen som läckaren delar här.

Analys: Inget att göra för 2023 då?

I grund och botten kommer Intel inte att göra mycket nästa år, förutsatt att ECSM är på pengarna med dessa nya rykten såklart, och AMD kommer inte heller. Vi kommer att ha vad som ser ut som en mycket liten Raptor Lake-kiseluppgradering, men Meteor Lake och Arrow Lake är fortfarande långt borta. Som är fallet med Zen 5, förresten, men vi visste att det var det: det är Intels uppenbarligen tweakade planer som är den största överraskningen här.

Som sagt, många förväntade sig att se en kraftfull X3D-variant från AMD, så det är en överraskning att veta att vi kanske inte får det. Åtminstone inte till att börja med i alla fall, men för att vara rättvis är en 3-kärnig 8D V-Cache-modell (troligen 7700X3D) det som kommer att vara intressant ur ett mainstream-spelperspektiv ändå. Det är Ryzen-chippet som många förväntar sig ska vara den stora processorn som kommer att ge Intel problem 2023.

Förmodligen kommer Intels Meteor Lake att konfigureras med ett high-end-chip som har 6 prestandakärnor och 16 effektivitetskärnor, så med andra ord ingen avancerad desktop-CPU-version (med andra spekulationer som indikerar att sortimentet kan vara mer fokuserat på mobila pommes frites) . De 8 prestandakärnorna för de främsta stationära modellerna (Core i7, i9) förväntas introduceras med Arrow Lake, vilket är anledningen till att båda nu landar 2024 och täcker olika ändar av prestandaspektrat. Meteor och Arrow Lake kommer att kräva ett nytt grepp och plattform och förväntas ta sig an Zen 5 2024.

Men under tiden ser det mycket ut som ett lugnt år på CPU-fronten för 2023...

Dagens bästa processoravtal