De goda nyheterna för potentiella grafikkortsköpare är att det genomsnittliga priset på AMD GPU:er nu har sjunkit betydligt under MSRP, och Nvidia är redo att göra det också.

Det är slutsatsen av 3DCenters vanliga rapport (öppnas i en ny flik), som sammanställer data från ledande teknikåterförsäljare i Tyskland (och Österrike) för AMD RX 6000 och Nvidia RTX 3000 återförsäljningspriser, och jämför dem till MSRP.

AMD:s nuvarande generations grafikkort handlas nu till 92 % MSRP från och med rapporten den 19 juni, så de ligger faktiskt långt under det rekommenderade priset i genomsnitt, vilket är trevligt att se, och en kraftig minskning på 10 % (de låg på 102 % MSRP den 29 maj, bara tre veckor tidigare).

Nvidias Ampere GPU:er har sjunkit, men tyvärr mycket mindre, och ligger nu på 102 % MSRP, en minskning från 106 % för tre veckor sedan. Ändå är dessa produkter nära sina rekommenderade priser nu, åtminstone: 2% är inte precis ett kraftigt högt pris.

Analys: Du bör nog vänta längre, om du kan

Naturligtvis måste vi följa den vanliga varningen här: lägg inte för mycket värde (pun intended) på en uppsättning siffror. Som sagt, 3DCenters statberäkning är en av de mest konsekventa och pålitliga indikatorerna på grafikkortsmarknaden att överväga.

Dessutom överensstämmer det också med vad vi har sett på andra ställen på sistone, till exempel observationerna av fallande GPU-priser gjorda av Tom's Hardware (öppnas i en ny flik) (som rapporterade den här historien). Och faktiskt, Tom fann att priserna rasade som en sten med begagnade grafikkort som auktionerades ut på eBay – allt är en del av den stora kryptovalutakraschen och paniken som utspelar sig just nu. Vilket är goda nyheter för konsumenten som vill köpa en GPU för, ni vet, faktiskt spel.

Att se Nvidias priser inte sjunka i samma takt som AMD är inte särskilt överraskande, och det verkar drivas av efterfrågan. Enkelt uttryckt, det finns fler spelare som äntligen vill köpa ett rimligt prissatt RTX 3000-kort, vilket framgår av de senaste rankningarna från stora återförsäljare som Newegg på amerikanska modeller, som är ännu mer dominerande än tidigare).

Det finns dock en bredare känsla här, och det berör fler konsumenter som tittar på äldre grafikkort (i många fall) och ifrågasätter det kloka i att betala mer än oddsen (åtminstone för Nvidia GPU:er och fortfarande vissa modeller). AMD) för dessa produkter , medan nästa generationskort från båda företagen inte är så långt ifrån varandra, och med Nvidia, kanske precis runt hörnet.

Allt detta betyder att det förmodligen är värt att vänta längre på att bättre GPU-erbjudanden ska komma igen, eftersom det ser ut som att priserna kommer att sjunka ännu lägre härifrån. 3DCenters prisdiagram för 2022 är en helt nedåtgående kurva för hela året, och det finns ingen riktig anledning till att vi kan föreställa oss varför detta inte kommer att fortsätta i framtiden.

Dagens bästa grafikkort erbjudanden

Dela detta